Groene gevel

Een groene gevel is een echte eye-catcher en heeft veel voordelen. Klimplanten bieden voedsel en een fijne schuilplek voor insecten en vogels. In de zomer houdt het uw huis koeler. De bladeren vangen het zonlicht op zodat de stenen minder warmte vasthouden. In de winter is het juist een extra isolatielaag en ontsnapt er minder kostbare warmte.  Ook vangen de klimplanten water op tijdens hevige regenbuien, waardoor er minder wateroverlast op de straat en stoep is.

Tips

  • Er zijn zelfklimmende en rankende planten. De eerste grijpen zich vast aan de muur met zuignapjes of luchtwortels. Dat kan schade aanbrengen aan het voegwerk, kozijnen en goot en vraagt dus jaarlijks onderhoud. Rankende planten hebben een raster nodig om te kunnen klimmen maar vragen wat minder onderhoud.
  • Kijk welke klimplant het best past bij uw woning. Wat is de ligging, het bouwjaar (en misschien heeft het een monumentale status)? Met een groene gevel verandert u het uiterlijk van je woning. De gemeente Amsterdam heeft een handige klimplantengids boordevol tips die u helpt bij het kiezen van een geschikte klimplant.
  • Klimplanten kunnen heel groot worden, soms groter dan de gevel van één huis. Deelt u een gevel met uw buren? Maak dan eerst afspraken met uw buren. Bijvoorbeeld over hoe u de groene gevel gaat onderhouden.
  • Heeft u een huurwoning? Overleg dan altijd eerst met de eigenaar van het pand wat er kan en mag.   
  • Plant in de volle grond en niet in een pot. Klimmers hebben ruimte nodig om goed te wortelen en voedsel en water uit de bodem te halen. Zo kunnen ze uitgroeien tot volwassen planten en de hele gevel mooi bedekken.
  • U mag niet zelf stoeptegels uit de openbare ruimte weghalen. Plant dus alleen in uw eigen tuin of vraag een geveltuin
    aan. Geveltuintjes zijn heel geschikt voor klimmers. Veel ruimte hebben ze meestal niet nodig, ongeveer 1 tot 4 stoeptegels en 30 á 40 cm diep.
  • Gebruik eventueel klimsteunen van roestvrij staal en schroef deze in de voeg.
  • Kies voor planten die bijdragen aan biodiversiteit, inheemse planten zoals hop, wilde kamperfoelie of wilde bosrank. In de klimplantengids vindt u een plantenlijst.