Veelgestelde vragen Busbrug de Binding
Over de openstelling van de busbrug
Het openstellen van de busbrug tijdens de spits kost tijd. Er moeten veel stappen genomen worden, zoals het aanpassen van het omgevingsplan en het aanvragen van vergunningen. Ook moeten we zorgen dat de leefbaarheid en verkeersveiligheid niet in gevaar komen. Dit kost tijd en wordt vertraagd door landelijke stikstofregels en mogelijke bezwaren. Hier heeft de gemeente geen invloed. Volgens de huidige planning kan de busbrug in 2028 in de spits opengesteld worden.
De openstelling van de busbrug tijdens de spits kost tijd. Wij kunnen ons goed voorstellen dat u het lang vindt duren en niets merkt van dat er achter de schermen gewerkt wordt aan de openstelling.
De afgelopen tijd hebben we onderzoek gedaan naar een oplossing voor de toename van stikstof. Bij 24-uurs openstelling rijdt er meer verkeer over de busbrug. Dit zorgt voor meer stikstofuitstoot in de Polder Westzaan. De gemeente heeft onlangs afgesproken om stikstofruimte te kopen van een boer. Dit helpt de natuur te beschermen en zorgt ervoor dat de extra uitstoot door de 24-uurs openstelling van de brug gecompenseerd wordt. Nu dit is opgelost kan een nieuwe natuurvergunning aangevraagd worden.
We hebben een natuurvergunning nodig om met de omgevingsplanprocedure te beginnen. We hopen dat we in 2025 zicht hebben op een natuurvergunning. Direct daarna kunnen we starten met de omgevingsplanprocedure. Dit loopt naar verwachting tot het eerste kwartaal van 2026.
De gemeenteraad kan het gewijzigde omgevingsplan waarschijnlijk einde 2025 goedkeuren. Omdat niet alle bewoners van Westerkoog en Westerwatering de openstelling van de busbrug steunen, is er een risico op een beroepsprocedure bij de Raad van State. In dat geval vertraagt het project.
Na de goedkeuring van het omgevingsplan starten we in 2026 met het opstellen van contracten en de aanbesteding. De realisatie vindt in 2027 plaats, de openstelling naar verwachting begin 2028.
Het permanent openstellen van de busbrug maakt op de lange termijn Westerwatering beter bereikbaar en veiliger. Met name omdat er dan minder omgereden hoeft te worden.
Een alternatieve lange termijn oplossing is een nieuwe tunnelverbinding via een verlengde Vincent van Goghweg naar de Houtveldweg. Deze past in het Zaans Mobiliteitsplan (ZMP), maar verhoogt de druk op de Vincent van Goghweg, de Leliestraat, de Bernhardbrug en het Prins Bernhardplein. De vraag is of deze wegen dat aankunnen. Bovendien is het waarschijnlijk een dure oplossing. In 2024 heeft er een onderzoek (Bereikbaarheidsonderzoek Westerwatering en omgeving) plaatsgevonden wat de mogelijkheden zijn voor een extra ontsluiting van Westerwatering. Dit onderzoek moet bepalen of het echt nodig en of het technisch haalbaar is. De resultaten van het onderzoek worden momenteel gebruikt voor bestuurlijke besluitvorming de komende periode mrt – mei 2025.
Over stikstof
Stikstof (N2) is een kleur- en reukloos gas dat overal om ons heen is. Ongeveer 78 procent van alle lucht bestaat uit stikstof. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu. Maar er zijn ook verbindingen van stikstof in de lucht die dat wel kunnen zijn.
In deze video wordt duidelijk uitgelegd wat stikstof is: https://www.youtube.com/watch?v=sbnruL0sKR4
Het klinkt inderdaad onlogisch dat stikstof een probleem is wanneer er juist toch minder omgereden hoeft te worden in de spitsuren. Uit onderzoek blijkt dat door de openstelling van de busbrug meer verkeer dichter langs het natuurgebied Polder Westzaan rijdt. Hierdoor komt de meeste stikstofuitstoot in dat gebied neer. Volgens de landelijke regels mogen natuurgebieden door meer stikstof er niet op achteruitgaan. De vermindering van stikstof op andere natuurgebieden mogen wij volgens de wetgeving niet mee verrekenen, omdat de bestaande natuurgebieden al “overbelast” zijn.
Volgens de omgevingswet is een natuurvergunning nodig voor de permanente openstelling. Voor de natuurvergunning moeten de stikstofeffecten van de busbrug gecompenseerd worden. Dit kan door middel van salderen. Dit betekent dat het effect van stikstof (voor een deel) wordt opgeheven door het opheffen van een andere bron. Inmiddels hebben we een partij gevonden die stikstofruimte wil verkopen. Dit betekent dat een nieuwe natuurvergunning aangevraagd kan worden bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN). Dit is nodig om de volgende stap te zetten: de aanpassing van de rondweg in Westerkoog, die noodzakelijk is voor de volledige openstelling van de busbrug.
Als de busbrug ook tijdens de spits voor het verkeer open is, komt er door het extra verkeer op een aantal plekken in de buurt van de busbrug te veel stikstof. De overschrijding is maximaal 0,16 mol (per hectare per jaar). De toename is een relatief kleine hoeveelheid maar volgens de landelijke regels mogen natuurgebieden door meer stikstof er niet op achteruitgaan. De bestaande stikstofbelasting op die plekken is nu 945 mol stikstof, door onder andere verkeer, industrie en agrarische activiteiten.
Wij snappen dat dit onlogisch klinkt. Je zou inderdaad zeggen dat minder omrijden en dus minder kilometers op de weg voor minder stikstof zorgt. Bij een openstelling van de busbrug tijdens de spitsuren kiezen automobilisten een andere, kortere route. De kortere route ligt dichter bij een natuurgebied dan de omrijroute via de Provincialeweg die veel automobilisten nu moeten kiezen. Volgens de wet mag de natuur er niet op achteruit gaan door extra stikstof. De stikstof – veroorzaakt door de auto’s die een kortere route kiezen – daalt neer op het natuurgebied Polder Westzaan. Het gaat er om waar de extra stikstof terechtkomt en niet om het aantal kilometers.
Over het ontwerp herinrichting de Glazenmaker en de Wildeman
We verwachten dat de permanente openstelling leidt tot meer verkeer op de rondweg Westerkoog, met name op De Glazenmaker en de Wildeman. Om het verkeer veilig te laten verlopen, passen we de rondweg aan. Het ontwerp is gebaseerd op de laatste verkeerskundige inzichten en het Zaans Mobiliteitsplan.
Van 2 t/m 20 december 2024 konden omwonenden meedenken over verkeerssituatie op de rondweg. Denk aan verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer. De reacties die we hebben ontvangen, zijn meegenomen in het nieuwe ontwerp. De resultaten zijn uitgewerkt met behulp van een bureau.
Participatiemomenten:
- 1 op 1 overleg met de Stichting Verkeersveilig en gezond Westerkoog (rondgang rondweg nov 2024 + overleg aan tafel feb 2025).
- 1 op 1 overleg met hulpdiensten (jan/feb 2025).
- 1 op 1 overleg met Fietsersbond (jan/feb 2025).
- Brede participatie inwoners Westerkoog via website (periode 1 – 20 dec 2024); 265 reacties.
Op 3 maart 2025 vond een informatieavond plaats waar het nieuwe ontwerp te zien was.
Dit doen we om de rondweg veiliger te maken voor alle weggebruikers. Met een maximale snelheid van 30 km per uur is de kans op ernstige ongevallen kleiner. Bij een 30 km weg is de rijbaan smaller en rijdt het fiets- en autoverkeer gemengd op de weg, of worden er aparte fietspaden aangelegd.
De verbreding van de Wildeman is nodig om fietsers een eigen deel langs de weg te geven dat breed genoeg is. Het deel voor de auto’s blijft genoeg hetzelfde. Om de snelheid te verlagen komen er op de rijbaan snelheidsremmende maatregelen.
De Glazenmaker wordt niet verbreed omdat hier in de toekomst minder voertuigen rijden dan op de Wildeman. Wel worden de fietsstroken op de Glazenmaker verbreed van 1,5 meter naar 2,2 meter. Dit betekent dat het deel waar de auto’s rijden smaller wordt.
Op de Wildeman krijgen fietsers een eigen plek langs de weg. Hierdoor worden fietsers en automobilisten van elkaar gescheiden. Op de Glazenmaker krijgen fietsers met fietsstroken een eigen plek op de weg. De bestaande fietsstroken worden van 1,5 meter naar 2,2 meter verbreed en over de gehele lengte aangebracht. Op de Glazenmaker wordt de ruimte voor auto’s hierdoor minder breed waardoor automobilisten de snelheid moeten verlagen.
De zebrapaden en de bushaltes worden op verhoogde drempels geplaatst. De drempels zijn afgestemd op een maximale snelheid van 30 km per uur. Dit zorgt ervoor dat de snelheid van het verkeer verlaagd wordt waar mensen oversteken. Zebrapaden bij bushaltes zorgen ervoor dat voetgangers veilig kunnen oversteken wanneer zij de bus in- of uitstappen. De bus stopt op de rijweg in plaats van in- en uitvoegvak bij de halte. Daarmee wordt de snelheid van het autoverkeer ook naar beneden gebracht.
Verder worden er op verschillende plekken (lange) verhoogde drempels aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het autoverkeer minder hard kan rijden. Het snelheidsverschil met de langzame verkeersdeelnemers wordt verkleind waardoor dit veiliger wordt.
De toename van het verkeer verschilt per weghelft (De Wildeman en De Glazenmaker). In het ontwerp hebben we hier rekening mee gehouden waardoor één oplossing voor beide wegen niet mogelijk is.
De herinrichting is bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren en de snelheid van het gemotoriseerde verkeer te verlagen. Een rechte weg zonder snelheidsremmende maatregelen komt de verkeersveiligheid onvoldoende ten goede.
Het verkeer op de rondweg krijgt altijd voorrang. Op momenten zal dit lastiger worden. In simulaties met 25% meer verkeer zien we dat in 2030 het verkeer nog kan doorstromen. Een enkele keer moet er langer gewacht worden. Omdat automobilisten in de nieuwe situatie langzamer rijden, ontstaat er eerder een moment om in te voegen. Ook zal de bereidheid om iemand vanuit de zijstraat toe te laten, naar verwachting groter zijn.
Voor de aanleg van de noordelijke rotonde en de wegverbreding aan De Wildeman is het nodig ongeveer 40 tot 45 bomen te kappen. Dit is minder dan het oorspronkelijke ontwerp. Hiervoor planten we nieuwe bomen terug in Zaanstad.
De rotondes worden zo ontworpen dat ze de snelheid van het verkeer afremmen en veilig oversteken mogelijk maken.
De zebrapaden worden verhoogd aangelegd waardoor het autoverkeer al wordt afgeremd. Een middensteunpunt is hierdoor niet meer nodig. Ook voorkomen we hierdoor dat er extra bomen gekapt moet worden.
De uitbuiging van de fietspaden bij zijwegen zorgt ervoor dat fietsers beter zichtbaar zijn voor afslaand verkeer. Dit zorgt voor een veiligere oversteek.
Uitgangspunt is ongeveer om de 100 meter een snelheidsremmende maatregelen. Dit volgens de richtlijnen van CROW.
De verhoogde ligging van het deel voor fietser wordt met een schuin bandje tussen rijbaan en fietspad afgescheiden. Dit zorgt voor een duidelijke scheiding tussen fietsers en gemotoriseerd verkeer.
Uitgangspunt is dat de aanpassingen aan de rondweg Westerkoog nodig zijn als de busbrug permanent open gaat. In het geval de busbrug niet permanent open gaat dan moeten wij een besluit nemen of de aanpassingen aan de rondweg alsnog worden uitgevoerd.
Over andere ontwikkelingen in de wijk Westerkoog en Westerwatering
Ja, bij het ontwerp is rekening gehouden met mogelijk toekomstige ontwikkelingen in de wijk. Het effect is een lichte toename van verkeer over de busbrug. Een van de onderdelen van de aanpak van Guisweg is dat de bestaande Guisweg bij de spoorwegovergang verandert in een weg voor bestemmingsverkeer. Dit zorgt ervoor dat er meer verkeer op de rondweg Westerkoog komt. Dit is meegenomen in het ontwerp. Dit geldt ook voor de nieuwe woningen op de plek van de oude sporthal in Westerkoog.
Snelheid en handhaving
Nee, vaste snelheidscamera’s worden niet geplaatst. Tijdens het overleg met de politie is aangegeven dat de herinrichting zorgt voor een verkeerssituatie waarin handhaving mogelijk is, maar dit zal op incidentele basis gebeuren.
Na de herinrichting monitoren we de verkeersveiligheid. Op basis van verkeersmetingen, snelheidscontroles en eventuele meldingen van omwonenden beoordelen we of aanvullende maatregelen nodig zijn.
Ja, dat kan. Als blijkt dat bepaalde maatregelen niet het gewenste effect hebben, bekeken we of aanpassingen nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat extra of andere snelheidsremmende maatregelen worden genomen.