Straatintimidatie

Iedereen heeft het recht om veilig en ongestoord over straat te gaan in Zaanstad. Helaas is dit nog niet overal vanzelfsprekend. Iedereen kan te maken krijgen met intimiderend gedrag. Daarom wil de gemeente Zaanstad (seksuele) straatintimidatie tegengaan. Dit doen we samen met het programma Veilige Steden.

Let  op: Vanaf 1 juli 2024 is seksuele straatintimidatie strafbaar volgens De Wet Seksuele Misdrijven. Dit betekent dat seksueel getinte opmerkingen, gebaren, geluiden of aanrakingen op een kwetsende, vernederende of intimiderende manier worden gestraft volgens het Wetboek van Strafrecht. Als de gemeente een melding krijgt, waarbij sprake is van intimidatie geven wij deze door aan de politie. Wij nemen dan contact met u op. Ook vragen we u om hier officieel aangifte van te doen bij de politie. 

Wat u moet weten over straatintimidatie in Zaanstad?

Een algemene definitie van straatintimidatie is een ongewenste fysieke, verbale of non-verbale toenadering die plaatsvindt in de openbare ruimte.

Onder straatintimidatie vallen:

  • Sissen;
  • Nafluiten;
  • Staren;
  • Naroepen;
  • Achternalopen;
  • Betasten;

Vaak is de aanleiding van het ongewenste gedrag iemands geslacht, religie, seksuele geaardheid of een beperking.

Wat is seksuele straatintimidatie

Als de intimidatie seksueel getint is, spreken we ook wel van seksuele straatintimidatie. Dit is vaak gericht tegen meisjes, vrouwen en LHBTIQ+ personen.

Onbekende mannen maken seksueel getinte opmerkingen of gebaren, of blijven vrouwen achtervolgen op straat. Zij vragen meerdere keren en soms agressief of ze seks willen. Voor sommige vrouwen zijn opmerkingen als ‘hoer’, ‘hey schatje’ of ‘psst meisje’ opmerkingen die ze dagelijks op straat horen. Dit kan erg intimiderend zijn en geeft bij sommigen een onveilig gevoel.

Om straatintimidatie te voorkomen kiezen vrouwen er daarom soms bewust voor, om zich anders te kleden. Ook vermijden ze bepaalde plekken. Dat beperkt ze dus in hun vrijheid.

Het meest zichtbare is de publiekscampagne. Deze campagne moet bijdragen om het bewustzijn te vergrote, wat de gevolgen van straatintimidatie zijn. Ook roepen we ’toeschouwers’ op om actie te ondernemen. Het gaat er dan vooral om, dat zij vragen hoe het met het slachtoffer gaat.

Wij geven ook voorlichting en trainingen op scholen en betrekken jongeren bij de aanpak. Dat draagt bij aan een goede basis en kennis van goede gedragsnormen. Daarnaast leiden we onze handhavers op om:

  • Situaties te herkennen;
  • Het gesprek met daders en slachtoffers aan te gaan;
  • Slachtoffers door te verwijzen naar de politie om officieel aangifte te doen.

Na (seksuele) intimidatie of grensoverschrijdend gedrag kan iemand zich schuldig voelen of schaamte ervaren. Dat zijn normale gevoelens. Als u slachtoffer bent, kunt u met uw verhaal terecht bij getrainde medewerkers van Slachtofferhulp Nederland.

Dat kan bijvoorbeeld telefonisch, tel. 0900 0101 of via de chat. Dat kan anoniem. Samen kijken zij wat u nodig heeft.

Als u melding wilt doen van straatintimidatie, dan kunt u een e-mail sturen naar straatintimidatie@zaanstad.nl.

Uw melding is belangrijk. Door uw melding krijgt de gemeente een beter beeld van straatintimidatie. Bijvoorbeeld over plaatsen waar veel straatintimidatie voorkomt. De gemeente kan daardoor gerichtere stappen zetten om straatintimidatie aan te pakken.