Zaankwartier/Meneba

De voormalige meelfabriek in Wormerveer kent een lange geschiedenis. De eerste bebouwing dateert uit 1858 en in de loop der jaren is de fabriek uitgegroeid tot een kenmerkend industrieel complex met een mix van monumentale en nieuwe gebouwen. Meneba gaat een nieuwe tijdsfase in met een gewijzigd gebruik. 

Veelgestelde vragen

Nieuwe woonwijk 

Het Meneba terrein verandert van een bedrijventerrein in een woon- en werkgebied met een industrieel karakter. Er komen ongeveer 700 woningen. Ook komen er maatschappelijke en commerciële voorzieningen, zoals zorgwoningen, een eerstelijns zorgpunt, horeca en een hotel. Dit bouwproject sluit ook aan bij andere nieuwbouwprojecten in de omgeving, zoals Brokking aan de Zaan.

Groen en openbare ruimte

Het gebied wordt verdeeld in verschillende delen: het centrale plein, de groene buitenruimte met laagbouwwoningen en de industriële strip langs de Zaan. Het hart ligt straks ten westen van de Nieuwe Vlijt en het Ketelhuis. Voetgangers kunnen hier fijn wandelen, de auto is hier te gast. Het hele gebied richten we zo groen mogelijk in. We houden ook rekening met het opvangen en afvoeren van regenwater.  

Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling, er komen schaduwrijke plekken. Een deel van de daken en gevels krijgt een tweede functie. Zo komen er zonnepanelen op de daken en groene daken en gevels. Er komen twee parkeergarages en op straat parkeren is ook mogelijk. Verder komen er voorzieningen voor deelmobiliteit, zoals deelauto’s. 

Ideeën van bewoners en ondernemers

Omwonenden en bedrijven hebben een vragenlijst ingevuld. Zo konden we van hen horen wat hun wensen en ideeën zijn. Ook hebben we twee denktanksessies georganiseerd en een digitale informatieavond. Uit de reacties blijkt dat veel mensen positief zijn over de plannen. De woningen komen in het bestaande bedrijventerrein Noorderveld. Daarom geven we veel aandacht aan veilig verkeer, milieu en geluid. Voor ondernemers en de gemeente is bereikbaarheid en toekomstzekerheid van de bedrijven belangrijk. De gemeente en de bedrijven blijven hierover met elkaar in gesprek.   

Stukje geschiedenis

De meelfabriek Meneba is in 1765 gestart. Het heette toen nog Wessanen van der Laan. Veel Zaankanters hebben hier gewerkt. Het terrein groeide daarna uit van meerdere molens aan de Zaan tot een indrukwekkende set aan bedrijfsgebouwen.  

Het terrein is een verzameling van grotere en kleinere gebouwen uit verschillende perioden. Van kleinere bakstenen pakhuizen tot grote silo’s die hoog boven het vlakke landschap uitsteken. De kenmerkende blikvangers van het industriële complex blijven bestaan. Denk aan de Oude Vlijt (1898), de Nieuwe Vlijt (1911), een deel van de ketelhuizen en machinekamer en silo America.  

Dit projectgebied is onderdeel van de visie van MAAK.Zaanstad van de Gemeente Zaanstad en sluit aan bij de nieuwbouwprojecten in de omgeving.

Zomer 2025

Verwacht start bouw

September 2022

Start sanering, bouwrijp maken en sloop gebouwen

14 juli 2022

Gemeenteraad stelt plan vast

Op 14 juli 2022 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Zaankwartier en omgeving’ vastgesteld
 
Het bestemmingsplan geeft de mogelijkheid van een grote transformatie van het oude industrieel complex van Meneba naar een stedelijke omgeving waar kan worden gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Bijzondere aandacht is daarbij uitgegaan naar het inpassen van woningen in een bestaand bedrijventerrein. Met omliggende bedrijven is overleg gevoerd om mogelijke hinder, en dan met name door geluid, te voorkomen. Een aantal bedrijven wordt in milieucategorie teruggeschaald. Dit gaat niet ten kosten van de huidige bedrijfsvoering. Voor sommige bedrijven worden geluidsmaatregelen getroffen. Ontwikkelaar en gemeente hebben veel overleg gevoerd met de bedrijven om tot overeenstemming te komen. Er is nu sprake van een goede ruimtelijke ordening en een goed woon- en leefklimaat.

Er zijn ook een aantal zienswijzen ingediend op het ontwerpbestemmingsplan. Deze zienswijzen zijn beantwoord in de zogenaamde Nota van Zienswijzen en daarmee is getracht de bezwaren zoveel mogelijk weg te nemen. De zienswijzen hebben niet geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan.

21 juni 2022

Gemeenteraad keur bestemmingsplan goed

 Op 21 juni 2022 heeft het college het bestemmingsplan ‘Zaankwartier en omgeving’ goedgekeurd.

Begin februari 2022

College van burgemeester & wethouders stelt stedenbouwkundig plan vast 

Eind november 2021

Gemeenteraad stelt beeldkwaliteitsplan vast 

Oktober 2019

Gemeente en projectontwikkelaar ondertekenen anterieure overeenkomst  

Oktober 2019 hebben de gemeente Zaanstad en de coöperatie De Vlijt, eigenaar van het complex,  een anterieure overeenkomst getekend voor herontwikkeling van het complex. 

Sinds 2020 is coöperatie De Vlijt eigenaar van dit gebied. Zij vinden het belangrijk om de ontwikkeling met aandacht voor de omgeving uit te voeren. Daarom houden ze u graag via een nieuwsbrief op de hoogte van de werkzaamheden en ontwikkelingen in het gebied. Wilt u deze nieuwsbrieven ontvangen en zo op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief via www.bouwzaankwartier.nl.

U kunt contact opnemen met de gemeente via 14 075 om de verslagen van informatiebijeenkomsten, de presentatie voor informatiebijeenkomsten en een enquête in te zien.