Zaandam Centrum Oost

Het oostelijk deel van het centrum van Zaandam gaat de komende 20 jaar veranderen in een aantrekkelijk gebied voor bewoners en bezoekers. Hoe dat vernieuwde deel van het centrum er uit moet komen te zien staat in het ‘Perspectief Centrum Oost’. Op dit moment werken we aan de strategie voor het gebied.

In 2040 is meer ruimte voor ontmoeting en gezelligheid, spelen en bewegen en langzaam verkeer. Daarom zijn er minder auto’s in de straat. De oevers van de Zaan en de cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied worden beter benut. Ook zijn er 800 woningen bij, waarvan ca. 240 in de sociale  huur. De Burcht is een intiem stadsplein met woningen, winkeltjes en horeca. Tenslotte is er aandacht voor maatschappelijke voorzieningen, zoals buurthuizen, scholen, huisartsen en fysiotherapeuten. Op dit moment werkt de gemeente aan de strategie. Daarin maken we duidelijk hoe we aan de slag gaan en wat ieders rol daarin is.

Analyse Centrum Oost – 2017

Aan de oostzijde van de Zaan, in het oude stadshart van Zaandam, is het gebied Centrum Oost. Hier zijn kansen om beter aan te sluiten bij het centrum. Op de agenda van het programma MAAK.Zaanstad staat het versterken van de kwaliteiten van dit gebied. We werken daarvoor samen met bewoners, grondeigenaren, ondernemers en bezoekers in het gebied – die kennen het immers het beste – aan een gebiedsperspectief: een toekomstbeeld voor de wijk.

Analyse_Centrum_Oost_2017

Perspectief Centrum Oost – 2019

Het ‘Perspectief Centrum Oost’ voor Zaandam stelt een transformatie van het oostelijke centrumgebied over de komende 20 jaar voor, gericht op het creëren van een aantrekkelijke omgeving voor bewoners en bezoekers. In 2040 wordt het gebied getransformeerd tot een levendige plek met minder auto’s, meer ruimte voor ontmoeting, spelen en bewegen, en betere benutting van de Zaanoevers en de cultuurhistorische kwaliteiten. Hierbij komen 800 nieuwe woningen, waarvan ongeveer 240 in de sociale huur, en wordt er aandacht besteed aan maatschappelijke voorzieningen. Het streven is om het centrum van Zaandam te verbeteren met moderne architectuur die past bij de Zaanse identiteit, waarbij bewoners en ondernemers betrokken zijn via diverse overlegstructuren zoals het MAAK.pand. Het college wil ook op korte termijn actie ondernemen, zoals het verbeteren van doorgangen en oversteekplaatsen, en werkt aan een strategie om de plannen uit te voeren in samenspraak met de omgeving. Het perspectief Centrum Oost is dinsdagavond 28 mei 2019 in de gemeenteraad vastgesteld. Hoe de raadsvergadering is verlopen  kunt u via deze link terugkijken.

Gebiedsperspectief MAAK.Centrum Oost 2024

Schets van Olivier Rijcken voor hoe de Burcht er in de toekomst uit kan zien.

Schets van Olivier Rijcken voor hoe de Klauwershoek er in de toekomst uit kan zien.

Wilt u meer lezen over de (nieuwbouw)projecten in het gebied Centrum Oost? Alle projecten per gebied vindt u op deze webpagina.

Een belangrijke pijler van MAAK.Zaanstad is het gesprek in en met de stad. Zaanstad maken we samen: doel is dan ook om een breed palet aan Zaankanters mee te laten doen met de ontwikkeling van de stad. Dan gaat het over alle leeftijdsgroepen, culturele achtergronden en opleidingsniveaus. Hoe diverser de groep bewoners die meedoet, hoe beter we rekening kunnen houden met de belangen en ideeën van alle bewoners.  

Participatieproces in de perspectieffase 

In deze fase zijn een Klankbordgroep en een Adviesgroep Participatie opgericht. In de Klankbordgroep overleggen ambtenaren met bewoners en ondernemers vanuit verschillende delen in en rondom het gebied Centrum Oost inhoudelijk over de toekomst van het gebied. De Adviesgroep Participatie bestaat uit wethouders, verschillende raadsleden, bewoners en ondernemers die meedenken over het proces en hoe dat zorgvuldig vorm te geven.

In de perspectieffase is ook met pand- en grondeigenaren gesproken over de ideeën in het perspectief. Het is belangrijk om te weten hoe zij hierover denken. Een belangrijk deel van de realisatie van de kwaliteitsverbetering in het gebied hangt af van hun ideeën en medewerking. Uiteindelijk gaat het in de afweging natuurlijk om de vraag wat het beste is voor de toekomst van het gebied, en niet alleen om de zakelijke belangen van pandeigenaren/ontwikkelaars. Wanneer zij tevreden zijn over de gewenste richting, helpt dat om zo snel mogelijk de gewenste beweging in het gebied op gang te brengen.

Dat geldt ook voor andere partners. Ook met andere professionals, zoals medewerkers van woningcorporaties en huisartsen, vonden gesprekken plaats. Onder andere basisschool Herman Gorter en de Hogeschool van Amsterdam is er aan het plan gewerkt om ook jonge Zaankanters te betrekken.

De Adviesgroep Participatie gaat binnenkort opnieuw van start.

Wat vindt u belangrijk voor de toekomst van het gebied en waarom? We horen het graag!

Spreekuur gemeentelijk projectteam

Elke woensdag tussen 16.00 en 18.00 uur is er spreekuur van het projectteam Peperstraat. Locatie: bewonerspunt op Peperstraat 83, Zaandam. U kunt zonder afspraak langskomen als u vragen heeft over de herontwikkeling van de Peperstraat of over het plan voor de Oostkade 5-13.

E-mail

Heeft u vragen over de ontwikkelingen in Zaandam Centrum Oost? U kunt uw vragen sturen naar maakcentrumoost@zaanstad.nl. U krijgt dan zo snel mogelijk een reactie van het projectteam.

Nieuwsbrief 

Wilt u over de ontwikkelingen rond Zaandam Centrum Oost op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Reageer online

Een andere handige plek om ideeën te delen met medebewoners of -ondernemers is het wijkplatform voor Zaandam Zuid. Wil je iets onder de aandacht brengen? Ben je op zoek naar een activiteit? Zoek je een winkel? Dat, en nog veel meer kan hier.

Snel naar het wijkplatform

Hier vindt u onderzoeken, bronnen en overige documenten die onder meer zijn gebruikt om tot het gebiedsperspectief te komen voor Centrum Oost.

Stedenbouwkundig kader Peperstraat

impressie nieuwe Peperstraat

Dit stedenbouwkundig kader voor de Peperstraat is een ruimtelijke vertaling van de thematische uitgangspunten. Hierin staan dus de spelregels voor de bebouwing en de inrichting van de openbare ruimte. Dit is een verdere uitwerking van de ruimtelijke uitgangspunten uit het Gebiedsperspectief Centrum Oost uit 2019.

Stedenbouwkundig kader

Cultuurhistorische verkenning

plaatje van historisch zaandam

In de erfgoedvisie van de gemeente Zaanstad is opgenomen dat bij gebiedsontwikkeling en cultuurhistorische verkenningen worden gemaakt met als doel om te inspireren, om handvatten mee te geven aan de voorkant van het proces van ontwikkelingen en als om als onderlegger te dienen voor bestemmingsplannen om zo de cultuurhistorische waarden in het gebied te borgen. Ook voor het historische hart van Zaandam is zo’n verkenning gedaan.

Cultuurhistorische Verkenning

Vergelijking pleinen

foto van de Burcht

Bureau PPHP vergeleek De Burcht met andere pleinen in Nederland. Bekijk hier hoe die studie er uitzag.

De Burcht Analyse pleinen A4

Analyse Centrum Oost

plaatje waarop de aps-volgorde staat

De analyse die in 2017 werd gemaakt van het centrumgebied van Zaandam aan de oostkant van de Zaan.

Analyse Centrum Oost 2017

Ruimtelijke analyse PPHP

Onderdeel van de analyse was een studie van bureau PPHP naar de kansen en opgaven in het gebied.

Oostzijde Fase 1 Analyse

MAAK.ambitiedocument

foto van Zaanse molen MAAK.Zaanstad wil er aan bijdragen dat Zaanstad een stad is waar mensen willen wonen, werken en leren, waar mensen voor elkaar willen zorgen en met elkaar plezier hebben. In dit document staan de ambities benoemd. Waar willen we bouwen en wat dan? Welke bedrijvigheid willen we waar een plek (blijven) bieden in onze stad? Welke fysieke verbindingen willen we maken of verbeteren?

Einddocument Vaststelling MAAK.Zaanstad\

MAAK.Investerings- en Uitvoeringsagenda

foto van centrum oost In deze agenda geeft de gemeente aan waar zij investeert en waar bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, ontwikkelaars en andere overheden mee aan de slag kunnen.

Vaststelling Investerings- en Uitvoeringsagenda

MAAK.monitor

plaatje MAAK monitorIn de MAAK.Monitor presenteert de gemeente Zaanstad  de stand van zaken en de ontwikkelingen binnen de MAAK.Gebieden. Ook Centrum Oost staat er in.

Monitor participatie R2e

Bij het vaststellen van de nota “Participatie op maat in de MAAK.gebieden” (2017/29154) heeft de gemeenteraad besloten om participatie ook op 4 criteria te monitoren: proces, opbrengst, bereik en terugkoppeling. Er is voor Centrum Oost ook een participatierapportage gemaakt op deze punten.

Onderzoeksbureau Research 2Evolve heeft geholpen met het monitoren van aspecten met betrekking tot het bereik van de participatie (1), het proces (2) en de terugkoppeling (4). Dit rapport is hier te vinden. In het rapport staat dat er aan het begin en eind van de perspectieffase is gemonitord. Dit is helaas een fout; de laatste meting is gedaan in augustus 2018.

MonitorR2e

Documentatie MRA

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 33 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam.  De MRA telt drie platforms: Ruimte, Economie, Mobiliteit, en werkt aan 7 ontwikkelrichtingen.

Naar de website van de MRA