Visserspad en omgeving (Mercuriusterrein)

Wij gaan het riool vervangen in de Hermesstraat, Mercuriusstraat en Visserspad. De riolering is oud en aan vervanging toe.

Veelgestelde vragen

Rioolvervanging Mercuriusstraat, Hermesstraat en Visserspad waarvan een deel relinen

Het bestaande riool in een gemengd stelsel. Dit betekent dat het afvalwater en hemelwater aangesloten zijn op één riool. Met het vervangen van het bestaande riool leggen wij een nieuw hemelwater-riool aan.

De bestaande huisaansluitingen sluiten wij weer aan op het nieuwe vuilwaterriool. De kolken in de rijweg sluiten wij aan op het nieuwe hemelwaterriool. Indien een bestaande huisaansluiting slechts alleen een hemelwater afvoer is dan sluiten wij deze aan op het hemelwaterriool.

Relinen betekent dat we een glasvezelkous in de betonbuis aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de buis weer goed beschermd is tegen beschadigingen.

Asbestcementleiding

Het bestaande riool in Visserspad en Hermesstraat is een asbestcementleiding. Het verwijderen van deze asbestleidingen voeren wij uit conform de geldende wettelijke- en Arbovoorschriften. De werkmensen dragen beschermende kleding  en de rioolsleuf is afgezet met hekken. De asbestbuizen worden, indien nodig, nat gehouden en zullen tijdens het eruit halen ingepakt worden in plastic. De ingepakte buizen gaan vervolgens in een afgesloten asbestcontainer.

Straatwerk

Na het vervangen van het riool wordt de straat weer dichtgemaakt. Vaak zien we dat de grond na de rioolvervanging nog wat zakt. Daarom wachten we nog met het opnieuw bestraten van de buurt. Ongeveer een jaar na de rioolvervanging willen we de straat opnieuw inrichten.

Bomen

We gaan 4 bomen kappen, en verplanten er één. Tijdens de herinrichting planten wij nieuwe bomen terug. Het is niet mogelijk om alle nieuwe bomen op dezelfde plek terug te planten. Zo staat er bijvoorbeeld in het begin van het Visserspad een bestaande boom op een hogedruk-gasleiding. Er komen 3 bomen terug in Visserspad en 1 boom bij ‘De Belt’ / Stekelsbaarspad in Krommenie. De verplante boom komt weer terug op zijn huidige plek.

Helaas is het project vertraagd door aanvullende grondwateronderzoeken. De voorlopige planning is:

Vierde kwartaal 2024

Afronding voorbereiding

Eerste kwartaal 2025

Aanbesteding voor vinden geschikte aannemer

Eind tweede kwartaal 2025

Start uitvoering

Hieronder ziet u het werkgebied

Hieronder ziet u een tekening met de nieuwe riolering:

Voor de bereikbaarheid van nood- en hulpdiensten maken wij een bypass-strook langs de rioolsleuf.

Bij de bypass-strook en werkvakken is het niet mogelijk auto’s op de gebruikelijk plek te parkeren. Zodra een bypass niet meer nodig is, halen wij die weg.

Bij de werkvakken komen loopschotten zodat u te lopend bereikbaar blijft. Hieronder ziet u de tekening van de bypass (6-10-23)

Heeft u vragen over het ophogen van de straat, uw huisaansluiting of in gebruik genomen gemeentegrond?

Op de pagina Algemene informatie over projecten in Zaanstad  vindt u meer informatie.

Ongeveer een jaar na de rioolvervanging willen we de straat opnieuw inrichten. Hiervoor maken we eerst een voorlopig ontwerp. Om dit ontwerp te laten zien, organiseren we een inloopavond. U krijgt later meer informatie en een uitnodiging hiervoor.

De bewoners uit de omgeving hebben deze bewonersbrieven gekregen:

  • Bewonersbrief planning rioolvervanging (17-10-2024)
  • Bewonersbrief rioolvervanging Mercuriusterrein (14-11-2023)

Mist u een brief of wilt u alle brieven opvragen? Mail naar ingenieursbureau@zaanstad.nl.

Heeft u vragen? Bel naar 14 075 en vraag naar Arnold van Egmond, projectleider.

Projectleider Arnold van Egmond