Indigostraat (De Levende Stad)
Op deze pagina vindt u meer informatie over hoe we samen met bewoners deze plek een nieuwe groene toekomst willen geven. Dit project heet De Levende Stad.
Veelgestelde vragen
Een avontuurlijk speeltuin voor alle leeftijden, talloze bomen voor kleur en schaduw en uitnodigende tafels en banken. De ruimte tussen Vermiljoenflat en Indigoflat is op de schop genomen nadat de riolering in de buurt vanaf begin 2021 is vernieuwd. Het grasveld tussen Indigo flat en Omberstraat verandert in een stadsoase met buurtmoestuin, plukweide en ligweide. Op de groenstrook aan de Gouw kunt u sportief bewegen.
Picknicktafels en speeltoestellen
Bewoners van de Vermiljoen- en Indigoflat kwamen met onder meer de volgende ideeën:
- Groen: mooier en natuurlijker groen, dat tegelijk ook goed is voor vlinders en bijen
- Spelen: betere speeltoestellen en voorzieningen voor kinderen
- Buurtmoestuin: een eigen moestuintje rondom de flats
- Leefbaarheid: een schonere en veilige buurt, door betere verlichting
- Bewegen: mogelijkheden voor sporten en bewegen in de openbare ruimte
- Ontmoeten: meer ontmoetingsplekken, zoals bankjes en picknicktafels
- Buurtactiviteiten: opruimacties door de buurt, wilde bloemen zaaien of buurtactiviteiten organiseren
Die ideeën hebben we verwerkt in een ontwerp en uiteindelijk uitgevoerd in de ruimte tussen Vermiljoenflat en Indigoflat. In mei 2022 hebben we dit feestelijk met de buurt gevierd.
Buurtmoestuin en vlinderrijk groen
Tussen Indigoflat en Omberstraat ontstaat een stadsoase. Dat is een openbare tuin voor mens én dier. De stadsoase draagt eraan bij dat mensen elkaar makkelijker ontmoeten. En met zogenaamde wadi’s, waarin water uit de buurt afzakt bij hoosbuien, helpt de tuin ook wateroverlast bij inwoners te voorkomen. Tenslotte is de stadsoase door diverse beplanting vruchtbaar terrein voor insecten en vlinders. Die zijn van belang voor een gezonde bodem, planten en onze voedselvoorziening.
Op uitdrukkelijke wens van de bewoners komt er ook een buurtmoestuin met tientallen tuintjes voor liefhebbers. De oogst zal uitnodigen tot gemeenschappelijke buurtmaaltijden.
“Met proeven, zien en ruiken krijgt groen meer betekenis voor mensen”, zegt projectleider Emile Smeenk van De Levende Stad. “En als mensen groen meer gaan waarderen, gaan ze er vanzelf goed voor zorgen.”
In het najaar van 2022 gaat Smeenk met bewoners onder meer de wadi’s beplanten, insectenhotels maken en takkenhopen aanleggen.
De buitenruimte moest aantrekkelijk en gezelliger worden. Om bijvoorbeeld ontspannen te kunnen zitten of om af spreken met iemand.
We hebben de bewoners gevraagd wat daarvoor volgens hen nodig is. We hebben hen ook gevraagd welke rol zij zelf zouden kunnen spelen om de buitenruimte mooi te houden. Als bewoners daarmee helpen, kunnen we als gemeente meer bijzondere dingen aanleggen. Denk aan mooiere beplanting, picknicktafels en een fijne speelplek.