Veelgestelde vragen Gouwpark
Algemeen
In het Gouwpark staan 248 woningen (74 sociale huurappartementen).
In totaal zijn in het Gouwpark 253 parkeerplaatsen (71 openbaar en 182 in privé-eigendom). In het Gouwpark hebben 49 woningen, twee privéplekken.
In het Definitief Ontwerp voor het Gouwpark waren 37 woningen opgenomen, met ieder twee (semi)-openbare parkeerplekken. Semi-openbare parkeerplaatsen zijn plaatsen, die zowel bezoekers als woningeigenaren mogen gebruiken. De ontwikkelaar heeft deze semiopenbare parkeerplekken als privéplekken verkocht. Daarmee heeft de ontwikkelaar meer parkeerplaatsen verkocht, dan mocht volgens de geldende parkeernorm per woning. Bij deze woningen is de norm 1,3. Daarom zijn er parkeerplaatsen op andere plaatsen in het Gouwpark te kort. Deze zijn door ander mensen dus niet te gebruiken. Dat kan nu alleen, als de eigenaren van parkeerplaatsen toestaan, dat andere bewoners of bezoekers hier parkeren.
Parkeervergunning
Door het invoeren van gereguleerd parkeren wil de gemeente zorgen, dat de parkeerplaatsen in het Gouwpark beschikbaar zijn voor bewoners en hun eventuele mantelzorgers. Het parkeren in het Gouwpark van bezoekers en werknemers van bedrijven of instanties uit de buurt, willen we door de invoering van gereguleerd parkeren ontmoedigen.
Bewoners, mantelzorgers en bedrijven komen in aanmerking voor één parkeervergunning, als zij zelf geen parkeerplaats op eigen terrein hebben. Dat geldt ook als zij één parkeerplaats op eigen terrein hebben. Bewoners die twee parkeerplaatsen op eigen terrein hebben, komen niet in aanmerking voor een parkeervergunning.
Het vergunningparkeren geldt van maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 19.00 uur. Het geldt niet op zon- en feestdagen.
Een parkeervergunning vraagt u digitaal aan. Dit kan via deze pagina. U moet dan wel op het adres staan ingeschreven, waarvoor u de vergunning aanvraagt.
Dat kan niet. Om een parkeervergunning voor een parkeerplaats in het Gouwpark aan te vragen, moet u ingeschreven staan op uw adres in het Gouwpark.
Dat kan niet. U kunt geen parkeervergunning aanvragen als u twee parkeerplaatsen op eigen terrein heeft.
De tijden voor het vergunningparkeren zijn gelijk aan de tijden die gelden in andere woonwijken in Zaanstad. Wij hebben daar positieve ervaringen mee. Het is mogelijk dat anderen buiten deze tijden in het Gouwpark gaan parkeren. Ook bezoekers kunnen dan in het Gouwpark parkeren.
Onze inschatting is dat werknemers van bijvoorbeeld het Zaans Medisch Centrum, parkeren op een plaats, waar ze altijd vrij zeker zijn van een parkeerplaats. Wij verwachten dat die plaats niet in het Gouwpark is. Mocht uit reacties van bewoners blijken, dat aanpassingen van de tijden van vergunningparkeren nodig zijn, dan doet de gemeente een voorstel.
Het klopt dat het voor bewoners van de woningen zonder parkeerplaats op eigen terrein mogelijk is, om maximaal één parkeervergunning aan te vragen. Sommige bewoners kochten van de ontwikkelaar twee parkeerplaatsen bij hun woning. Dat zijn privéparkeerplaatsen. Daarom kunnen zij twee auto’s bij hun woning parkeren. Bewoners die één parkeerplaats op eigen terrein hebben, kunnen een extra parkeervergunning aanvragen. Als de gemeente die toewijst, mogen ook zij twee auto’s in de wijk parkeren.
Het is voor bewoners zonder privéparkeerplaats mogelijk om een vergunning aan te vragen. Als de gemeente die toewijst, kunnen zij maximaal één auto parkeren op een openbare parkeerplaats. Voor hen geldt dus dat zij in ieder geval hun tweede auto op een andere plaats moeten parkeren.
De gemeente probeert zo min mogelijk beperkingen op te leggen voor bewoners. Ook
probeert ze de beschikbare parkeerruimte zo goed mogelijk te verdelen. We verwachten dat bewoners zonder eigen parkeerplek, vaak minder auto’s hebben, dan bewoners die bewust een huis gekocht hebben mét een parkeerplek.
Volgens het huidige parkeerbeleid is het alleen mogelijk, om voor een tweede
parkeervergunning, gebruik te maken van een wachtlijst. Dat is niet mogelijk voor een eerste parkeervergunning. Bewoners met één parkeerplek mogen daarom ook nog (maximaal) één parkeervergunning aanvragen
In het Gouwpark is om de beschikbare ruimte goed te verdelen, de voorkeur gegeven aan bewonersparkeren. In de wijk geldt vergunningparkeren voor bewoners, mantelzorgers en bedrijven, maar niet voor bezoekers. In het Gouwpark komt geen parkeerautomaat. Bezoekers kunnen parkeren in de direct aan de wijk grenzende parkeergarages.
De gemeente vindt het belangrijk om in het Gouwpark verschillende woningtypen te bouwen. Niet alle woningen in het Gouwpark hebben een eigen parkeerplaats. Dat is bewust zo gedaan bij het ontwerpen van de wijk. Een privéparkeerplaats maakt de woning duurder
Sommige bewoners kochten twee parkeerplaatsen bij hun woning. Dat zijn
privéparkeerplaatsen. Daarom kunnen zij twee auto’s bij hun woning parkeren. Bewoners die beschikken over één parkeerplaats op eigen terrein, kunnen één extra parkeervergunning aanvragen.
Als de gemeente die toewijst, kunnen ook zij twee auto’s in de wijk parkeren.
Bewoners die geen eigen privéparkeerplaats hebben, mogen één parkeervergunning
aanvragen. N.B. Zie ook de vraag: Waarom sluit de gemeente de woningen die al één eigen parkeerplek hebben niet ook uit, voor het aanvragen van een vergunning. Zij hebben namelijk al één parkeerplek op eigen terrein.
Dat kan als u een (bewoners)parkeervergunning heeft. Bewoners, mantelzorgers en
bedrijven komen in aanmerking voor één parkeervergunning, als zij zelf geen parkeerplaats op eigen terrein hebben. Dat geldt ook als zij slechts één parkeerplaats op eigen terrein hebben
De dichtstbijzijnde mogelijkheid om te parkeren is in één van de parkeergarages naast het Gouwpark.
De parkeervergunningen zijn gekoppeld aan de kentekens. De buitengewoon opsporingsambtenaren van de gemeente (boa’s) kunnen controleren, of de eigenaar van de geparkeerde auto’s een parkeervergunning heeft.
Omdat in de wijk alleen vergunningparkeren geldt, is belparkeren niet mogelijk.
Ook voor elektrische auto’s geldt dat een parkeervergunning nodig is op maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 19.00 uur (met uitzondering van feestdagen).
In het Gouwpark zijn geen openbare oplaadpunten. Op de website www.oplaadpalen.nl vindt u de plaatsen, waar in Zaanstad oplaadpunten zijn.
Terugdringen Autogebruik
Bewoners kiezen zelf of ze een eigen auto willen of niet. De gemeente wil de beschikbare parkeerruimte zo eerlijk mogelijk verdelen. Daarom is het aantal vergunningen dat bewoners kunnen aanvragen beperkt. Dit geldt ook in andere betaald parkeergebieden in Zaanstad en bij nieuwbouwprojecten.
De gemeente wil in de toekomst meer inzetten op deelmobiliteit in Zaanstad. Bij het maken van plannen voor het Gouwpark, was hiervoor nog geen beleid. Daarna is het Zaans Mobiliteitsplan vastgesteld door de gemeenteraad.
Als u de parkeerplaatsen niet gebruikt, mag u afspreken dat iemand anders die gebruikt. Daar mag u een vergoeding voor vragen.
Het recht op een parkeervergunning is geregeld per adres. Als op een adres een bedrijf
(mogelijk in de toekomst) gevestigd is, kan de eigenaar in plaats van een
bewonersvergunning een bedrijvenvergunning aanvragen.
De sociale huurappartementen hebben geen eigen parkeerplaatsen. Voor de bewoners van deze appartementen is het mogelijk om een parkeervergunning aan te vragen en daarmee mogen ze parkeren op de openbare parkeerplekken in de wijk. Dit is gelijk aan alle andere woningen zonder parkeerplaats.
Bezoekersparkeren
De gemeente verleent alleen vergunningen aan bewoners, hun eventuele mantelzorgers en bedrijven. Bezoekers mogen niet parkeren in het Gouwpark.
De reden dat bezoekers niet in de wijk mogen parkeren, komt omdat hier een tekort aan openbare parkeerplaatsen is ontstaan. Zie ook het antwoord bij: Waarom zijn er minder semi-openbare parkeerplekken dan bedoeld was?
In de parkeergarages naast het Gouwpark.
Dat is nog niet bekend. We weten nu nog niet, hoeveel aanvragen voor vergunningen we krijgen. We weten dus ook nog niet of in het Gouwpark parkeerplaatsen over zijn en of we die beschikbaar kunnen stellen aan bewoners die een tweede parkeervergunning willen.
Voor bezoekers is geen kortingsregeling. Zij moeten de tarieven van de parkeergarage
betalen als zij hier parkeren.
Het blijft altijd mogelijk voor iemand die bijvoorbeeld slecht ter been is, of voor het laden en lossen van spullen, om kort stil te staan bij de woning. De bestuurder moet de auto daarna wel op een andere plaats parkeren
De gemeente geeft alleen vergunningen af aan bewoners van het Gouwpark. In het Gouwpark is het niet mogelijk om betaald te parkeren. Als bezoekers hier parkeren op de tijden dat vergunningparkeren geldt, zijn zij in overtreding. Zij lopen dan de kans op een boete.
Het is voor mantelzorgers mogelijk om een vergunning aan te vragen. Dat kan
als de bewoner die zij verzorgen zelf geen parkeerplaats op eigen terrein heeft. Het kan ook als deze bewoner maar één parkeerplaats op eigen terrein heeft. Een
mantelzorgparkeervergunning gaat van de parkeerrechten per adres af.
In Gouwpark zijn geen algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Bezoekers die in het bezit zijn van een Gehandicaptenparkeervergunning mogen parkeren in de wijk. Dat mag niet met alleen een gehandicaptenparkeerkaart. Daarvoor hebben zij ook een Gehandicaptenparkeervergunning nodig. Bezoekers die in het bezit zijn van een Gehandicaptenparkeerkaart (GPK), hebben meestal ook een Gehandicaptenparkeervergunning.
Mensen die een gehandicaptenkaart hebben, betalen in Zaanstad niet voor het parkeren. Zij hebben wel een digitale vergunning nodig. Deze vergunning vraagt u aan als u een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) heeft.
Als u beschikt over één of meer parkeerplaatsen op eigen terrein kan de aannemer op deze parkeerplaats(en) parkeren. Als u deze parkeerplaats(en) normaal zelf gebruikt, betekent dit wel dat u (één van) uw eigen auto(’s) op een ander plek moet parkeren.
Als u werk laat doen door een door u ingehuurd bedrijf en u beschikt niet over parkeergelegenheid op eigen terrein, dan kan zo’n bedrijf een volledige bedrijvenvergunning (per dag) aanvragen. Hiermee mogen zij dan in de wijk parkeren. U kunt dit niet voor hen aanvragen. Het bedrijf dat de werkzaamheden doet, moet dit zelf doen.
Als u gaat verhuizen en u bent aan het laden en lossen is hiervoor geen parkeervergunning nodig. Zodra u de auto parkeert in het Gouwpark, heeft u wel een vergunning nodig. Die is nodig van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 19.00 uur. De uitzondering zijn de feestdagen.
Kosten
Het gemeentelijk uitgangspunt is dat de kosten voor parkeerregulering gedekt moeten
worden uit het programma Parkeren in de begroting. Daarom heeft de gemeente inkomsten nodig. Die komen onder andere uit het afgeven van vergunningen.
Een parkeervergunning voor bewoners kost € 109,80 per jaar (prijspeil 2023). Jaarlijks stelt de gemeenteraad de tarieven vast.
Deze kosten betaalt de bezoeker. Er is geen kortingsregeling.
Tweede vergunning/wachtlijst
De gemeente legt een wachtlijst aan voor een tweede parkeervergunning voor bewoners die geen parkeerplaats op eigen terrein hebben. Bewoners, mantelzorgers en bedrijven komen in aanmerking voor één parkeervergunning, als zij zelf geen parkeerplaats op eigen terrein hebben. Dat geldt ook als zij slechts één parkeerplaats op eigen terrein hebben. Bewoners die twee parkeerplaatsen op eigen terrein hebben, komen niet in aanmerking voor een parkeervergunning. Als u geen parkeerplaats op eigen terrein heeft, kunt u uzelf op de wachtlijst voor een tweede parkeervergunning laten plaatsen.
Nee, dat kan niet. Eigenaren die beschikken over een parkeerplaats op eigen terrein komen in aanmerking voor maximaal één parkeervergunning.
Uw aanvraag voor een tweede parkeervergunning komt op een wachtlijst te staan. Wilt u in aanmerking komen voor een tweede parkeervergunning? Dan kunt u een email sturen naar parkeervergunningen@zaanstad.nl met uw NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats),telefoonnummer en het kenteken, onder vermelding wachtlijst Gouwpark.
Op dit moment is er onvoldoende parkeerruimte om bewoners die dat willen een tweede vergunning te verstrekken. Als blijkt dat in het Gouwpark voldoende parkeerplaatsen zijn, beoordeelt de gemeente of we aan mensen die op de wachtlijst staan een tweede
vergunning verlenen. Dit gebeurt door loting. Daarmee wordt de volgorde bepaald.
Parkeergarages
De actuele tarieven van de parkeergarage vindt u hier
Daarover beslist de gemeente niet. U kunt hierover contact opnemen met de eigenaar van de parkeergarage.
Voor de bezoekers is geen kortingsregeling. Zij moeten de reguliere tarieven betalen.
Oplossingen
De gemeente is in overleg met de ontwikkelaar. Het is de taak van de ontwikkelaar om extra parkeerplaatsen te realiseren. De gemeente is hiervoor een juridisch traject tegen de ontwikkelaar gestart.
Nadat de laatste woningen in Gouwpark zijn opgeleverd, bekijkt de gemeente of het nodig is om een evaluatie te doen in gebieden die grenzen aan het Gouwpark. Daarbij kunt u denken aan delen van de Rosmolenbuurt, of aan straten zoals de Zuiderzee en de parkeerplaats bij de IJdoorn.
Bezwaar
Het betreft hier een beleidsmaatregel. Tegen een beleidsmaatregel is geen bezwaar of beroep mogelijk. Bezwaar maken tegen een afwijzing van een aanvraag parkeervergunning is wel mogelijk. Vraag dan via parkeervergunningen@zaanstad.nl om een beschikking. Hierin staat de afwijzing. In deze beschikking vindt u meer informatie over hoe u een bezwaar kunt indienen.