Kogerveldwijk

Het gebied Kogerveldwijk bestaat uit de buurten Kogerveld, Boerejonkerbuurt / Slachthuisbuurt en Hofwijk. Daarnaast zijn er ook allerlei ontwikkelingen op het Oostzijderveld en Sportpark Hoornseveld.

In de Kogerveldwijk vindt de komende jaren een grote transformatie plaats met 3.000 nieuwe woningen, nieuwe voorzieningen zoals scholen en ontmoetingsplekken, een mooi opgeknapte openbare ruimte en beter openbaar vervoer.

Lekker wonen

In de hele regio is er grote vraag naar woningen. Er zijn duizenden nieuwe woningen nodig. Daarmee scheppen we kansen voor de huidige bewoners van de wijk om door te stromen naar een andere woning en zorgen we voor een woonplek voor andere Zaankanters en mensen uit de regio. Om het groene buitengebied te sparen komen de nieuwe woningen in de bestaande stad. In de Kogerveldwijk is daar ook plek voor: door leegstand op bedrijventerreinen, vertrek van bedrijven en verplaatsing van sportverenigingen komt ruimte voor de bouw van circa 3.000 woningen.

Betere verbindingen, ook tussen de buurten

De Kogerveldwijk wordt nu ‘opgeknipt’ door de infrastructuur. Midden in de wijk ligt station Zaandam Kogerveld, met directe treinverbindingen naar Sloterdijk en Schiphol. De snelwegen A8 en A7 zijn nabij en er is een goede openbaarvervoersverbinding met Amsterdam. Dat maakt het moeilijker om van de ene buurt naar de andere te komen en bewoners hebben last van uitlaatgassen of fijnstof. Daar gaan we wat aan doen: andere profielen, veiliger oversteken, meer ruimte voor fietsers en wandelaars. Zo gaan we de Prins Bernhardweg ‘afwaarderen’ van een snelweg naar een stadslaan. Ook streven we ernaar dat treinen frequenter stoppen op station Zaandam Kogerveld, zodat de trein nog aantrekkelijker wordt. Daarvoor moet de stationsomgeving worden aangepakt zodat deze plek veiliger wordt en beter toegankelijk. Betere verbindingen voor fietsers en wandelaars van en naar het station helpen daarbij.

Kwaliteit van waterkant Zaan en Gouw optimaal benut

Ten oosten van de Heijermansstraat – Dr. H.G. Scholtenstraat ligt de ruime, groene Kogerveldbuurt. Hier willen we voortbouwen op het parkachtige karakter, bijvoorbeeld door een netwerk van fiets- en wandelroutes aan te leggen. De randen van de nieuwe buurt op het Oostzijderveld worden ingericht met water en groen en langs de Gouw maken we bijzondere plekken aan het water. Zo krijgen we twee verschillende delen in de buurt, elk met eigen kwaliteiten: een stedelijk gebied langs de Zaan, en een groen, parkachtig deel aan de kant van de Gouw. Die groene en waterrijke omgeving nodigt uit om te wandelen en te sporten in de openbare ruimte. Dat is niet alleen gezond, het helpt ook de effecten van klimaatverandering op te vangen.

Minder ongelijkheid in een wijk waar iedereen meedoet

De Kogerveldwijk gaat groeien. Er komen woningen en voorzieningen bij, de openbare ruimte wordt aangepakt en de bereikbaarheid verbetert. Die groei gaan we benutten om de ongelijkheid in de wijk te verminderen, zowel tussen mensen als tussen buurten. De mengeling van wonen, sociale en economische activiteiten draagt bij aan de levendigheid en laat nieuwe kansen ontstaan voor bewoners, of ze nou al wonen in de wijk of zich net komen vestigen. We willen betere – en vooral veilige – verbindingen voor fietsers en ouderen, meer groen en mooie ontmoetingsplekken langs de Zaan. De kwaliteit van de leefomgeving wordt aangepakt, in alle delen van de wijk. De openbare ruimte is zo ingericht dat mensen elkaar op straat ontmoeten, samen op een bankje zitten bij veilige speelplekken. Er komen weer voordeuren aan de straat zodat er meer sociaal contact is tussen de bewoners. Een belangrijk doel is om de gezondheidssituatie van de mensen in de Kogerveldwijk te verbeteren. Met programma’s als Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) stimuleren we het sporten. Een nieuw sportcomplex op het sportpark Hoornseveld met zwembad moet goed bereikbaar zijn voor iedereen. Misschien wel het belangrijkste streven is, dat de bewoners van de wijk initiatieven opzetten om gezond samen te leven, ondersteund door ondernemers uit de wijk, het verenigingsleven, sociale instellingen en de gemeente.

De gemeente is met verschillende projecten bezig in de Kogerveldwijk. Op de kaart hieronder staan diverse projecten aangegeven. Sommigen zijn al met de wijk gedeeld. Andere projecten zijn nog in voorbereiding of in onderzoek.  Alle projecten per gebied vindt u op deze webpagina.

GroenIn uitvoering
BlauwIn voorbereiding

Benieuwd naar de werkzaamheden van de projecten die nu in uitvoering zijn? Dan kunt u gratis de Kogerveld BouwApp downloaden. In deze gratis app kunt u ook vragen stellen en suggesties en opmerkingen plaatsen bij de bouwprojecten. Ontwikkelaars en aannemers updaten deze app. Kogerveld BouwApp (kogerveldwijkapp.nl)

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de Kogerveldwijk? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

Heeft u vragen over de ontwikkelingen in Kogerveldwijk? U kunt uw vragen sturen naar kogerveldwijk@zaanstad.nl. U krijgt dan zo snel mogelijk een reactie van het projectteam.

Analyse, Perspectief en Strategie

We werken voor alle gebieden in Zaanstad aan een gebiedsperspectief, een toekomstbeeld voor de wijk, met een stappenplan genaamd APS. Dat staat voor Analyse, Perspectief, Strategie. Voor de Kogerveldwijk zijn al diverse stappen doorlopen. Zo is er in 2017 een Analyse gemaakt van het gebied en is in 2019 het Perspectief voor de wijk vastgesteld.  Het ideaalbeeld voor de toekomst in 2040. In juni 2020 is de Strategienota voor de Kogerveldwijk vastgesteld. Daarmee kon de uitvoering beginnen. De gebiedsontwikkeling is gestart het Oostzijderpark. Ook werken we verder aan besluitstukken, zoals als de Gebiedsvisie voor Stationsgebied Kogerveld, het vraagstuk welke voorzieningen in Kogerveldwijk passen en de spelregelkaart voor de wijk. 

Uitwerkingsregels

Bij de ontwikkeling van de Kogerveldwijk gaat het niet alleen om wonen. We willen ook zorgen dat er genoeg voorzieningen zijn, zoals scholen. En dat we de infrastructuur veilig inrichten. Met een openbare ruimte waar genoeg ruimte is om te wandelen in het groen. Om dat te bereiken heeft de gemeente samen met de wijk voor tien thema’s uitwerkingsregels opgesteld.

Deze regels gelden voor alle ontwikkellocaties in de Kogerveldwijk. Zo weten de grondeigenaren wat zij mogen bouwen op hun locatie. Daarnaast is het voor bewoners duidelijker wat er in hun wijk komt. En de gemeente hoeft niet steeds opnieuw in onderhandeling over aantallen woningen of inrichtingseisen voor de openbare ruimte. De uitwerkingsregels werken sturend en kunnen grondeigenaren stimuleren om hun gebied te herontwikkelen.

Wilt u de uitwerkingsregels bekijken? Dan kunt u het document opvragen via kogerveldwijk@zaanstad.nl. Op dit moment is het nog een concept. Vorig jaar mocht iedereen hier een reactie op geven. De gemeente kijkt nog naar een aantal onderzoeken. Zoals de verkeerscirculatie (hoe iedereen zich verplaatst) in de Boerejonkerbuurt. Dit hangt ook samen met de herinrichting van de Scholtenstraat en de Paltrokstraat.

Milieuregels

In de Kogerveldwijk wordt er nu en de komende jaren veel gebouwd. De gemeente heeft onderzocht welk effect de geplande projecten in de Kogerveldwijk hebben op het milieu en andersom, wat voor milieueffecten de omgeving kan hebben op de geplande projecten. Dat onderzoek heet een Milieueffectrapportage (MER). Door dit onderzoek weten we al in de voorbereiding welke effecten er kunnen zijn voor de omgeving en op de projecten, en welke maatregelen er nodig zijn om deze te verminderen en/of te compenseren. 

In het voorjaar van 2022 lag het concept MER ter inzage. Iedereen kon hier toen op reageren. Inmiddels is het rapport vastgesteld. 

De gemeente in de MER verschillende maatregelen voor de projecten in de Kogerveldwijk vastgesteld om een gezonde, veilige en leefbare wijk te creëren. Deze maatregelen omvatten aspecten zoals verkeer, geluid, externe veiligheid, water, energie, circulariteit, monitoring en meer.

Enkele belangrijke maatregelen zijn onder meer: 

  1. Verkeer: De reconstructie van wegen, de ontwikkeling van mobiliteits- en parkeerconcepten, en het bevorderen van autovrije buurten. 
  2. Geluid: Informeren van toekomstige bewoners over geluidsniveaus en zorgen voor goede menging van woningen en bedrijven.
  3. Externe veiligheid: Uitwerken van beleid voor omgevingsveiligheid en het vaststellen van voorwaarden voor bebouwing langs de A8.
  4. Water: Uitvoeren van onderzoek naar grondwaterstanden en capaciteitsstudie voor riolering, en uitvoeren van klimaatstresstests.
  5. Energie en circulariteit: Ontwikkelen van een energiestrategie en, indien nodig, uitvoeren van bodemsanering passend bij de gewenste functie.
  6. Monitoring: Opstellen van een monitoringsplan om de effecten van de transformatie te volgen en indien nodig bij te sturen.
  7. Gezondheidsbescherming: Het beperken van potentiële hittestress, het verminderen van lichthinder en het vermijden van kwetsbare groepen in bepaalde gebieden.
  8. Ecologie: Onderzoek naar beschermde soorten, omgang met broedvogels tijdens ontwikkelingen, en bevordering van natuurinclusief bouwen.

Bekijk hier de Milieueffectenrapportage (MER): Milieueffectenrapportage (MER)

Participatie-adviesgroep Kogerveldwijk

In 2018 heeft de gemeente de Participatie-Adviesgroep Kogerveldwijk opgericht. De Adviesgroep bestaat uit bewoners, ondernemers, raadsleden en wethouders. Zij denken mee over hoe de gemeente de buurt het beste bij de gebiedsontwikkelingen kan betrekken. Zoals wie we voor een bijeenkomst uitnodigen en hoe we dat doen. Twee keer per jaar komen we bij elkaar. Soms organiseren we een extra bijeenkomst. Bijvoorbeeld als de gemeente in tussentijd advies wil vragen voor een project.

Klankbordgroepen

In de Kogerveldwijk zijn in de verschillende buurten ook klankbordgroepen actief. Deze klankbordgroepen bestaan uit bewoners en ondernemers uit de buurt. Zij vertegenwoordigen hun buurt en denken mee over het proces én de inhoud van de plannen voor de buurt. In de Boerejonkerbuurt zijn nu veel bouwprojecten in uitvoering.

In de buurten Hofwijk en Oostzijderveld zijn ook plannen voor veel nieuwbouw en herinrichting. Om bewoners en ondernemers zo goed mogelijk te betrekken richt de gemeente hier ook klankbordgroepen op.

Wilt u ook deelnemen aan een van de klankbordgroepen of de Participatie-Adviesgroep? Laat het ons weten via kogerveldwijk@zaanstad.nl.