Groener Westerwatering
We gaan Westerwatering groener maken. Met meer verschillende soorten planten en meer bomen voor koelte en schaduw. Zodat de wijk een fijne en gezonde plek blijft om te wonen voor mens én dier.
Veelgestelde vragen
Westerwatering grenst aan een uniek natuurgebied: Het Westzijderveld. Maar het groen in de wijk zelf kan beter. Biodiverser en meer ingericht op het veranderende klimaat. We gaan kijken hoe we in de wijk met beplanting en bomen meer fijne en gezonde plekken kunnen maken. Hier kunnen inwoners buiten wandelen of sporten, elkaar ontmoeten, of gewoon ontspannen in het groen. Dat is extra belangrijk nu de wijk flink groeit door woningbouw. Naast groen willen we ook op één of meerdere plekken kunst toevoegen. De plannen daarvoor maken we samen met de buurt.
Wij hebben vier gebieden gekozen waar we kansen zien om het groen te verbeteren:
- De ‘Middenwatering’ de brede sloot die van noord naar zuid door de hele wijk loopt.
- De strook onder de hoogspanningsmasten.
- De Houtveldweg.
- Het Eline Vereplantsoen
Eerder hebben we ook al plannen gemaakt voor De Belt. Klik op de onderstaande knop om de projectpagina van De Belt te bekijken.
De plannen voor de vier gebieden maken we samen met bewoners en andere belanghebbenden. Dat doen we onder begeleiding van DS landschapsarchitecten en kunstenares Sarah van Sonsbeeck. Daarvoor organiseren we verschillende momenten. Soms voor alle wijkbewoners, soms alleen voor de klankbordgroep.
De (voorlopige) planning is:
Vanaf februari 2025
Uitwerking plannen per deelgebied
Januari 2025
Bewonersbijeenkomst presentatie wijkgroenschets
10 december 2024
Bijeenkomst klankbordgroep
20 november 2024
Schets-sessies met klankbordgroep
15 november 2024
Wijkexcursie met klankbordgroep
4 november 2024
Startbijeenkomst voor bewoners
Startbijeenkomst
Alle bewoners van Westerwatering zijn uitgenodigd voor de startbijeenkomst op 4 november 2024. Er waren ruim 50 deelnemers. Na een korte presentatie over het project en de aanpak, spraken we in groepjes verder over de vier deelgebieden. Mensen konden hun ideeën en aandachtspunten voor het groen èn kunst in de openbare ruimte meegeven aan het projectteam. Ruim 20 mensen hebben zich die avond aangemeld voor de klankbordgroep.
Klankbordgroep
Met de klankbordgroep gaan we nog dit jaar op drie momenten aan de slag: wijkexcursie (15 november), schets-sessies (20 november) en meedenkbijeenkomst wijkgroenschets (10 december).
Wijkgroenschets
Wat we ophalen tijdens de startbijeenkomst en de sessies met de klankbordgroep werken we uit tot een wijkgroenschets en schets-ideeën voor de kunstwerken. De wijkgroenschets is een eerste idee over de groene inrichting van de wijk. In januari presenteren wij deze tijdens een wijkbijeenkomst waar alle bewoners van Westerwatering voor worden uitgenodigd. Daar kunt u uw reactie geven en vragen stellen. In de volgende fase werken we de plannen voor de vier deelgebieden verder uit. Ook dat doen we weer samen met bewoners.
Wij hebben de volgende bewonersbrief aan alle inwoners van Westerwatering gestuurd:
- Uitnodiging startbijeenkomst 4 november 2024 (d.d. 18-10-24)
In januari volgt een uitnodiging voor de presentatie van de wijkgroenschets.
Heeft u vragen? U kunt mij bellen via 14 075 (vraag naar Miranda Schut, Programmamanager Vergroenen, gemeente Zaanstad) of stuur een e-mail naar vergroenen@zaanstad.nl.