Parkeren in de Boerejonkerbuurt

De gemeente is van plan om betaald parkeren in te voeren in de Boerejonkerbuurt: het gebied tussen de Zaan, Paltrokstraat, Scholtenstraat en A8. Dit is nodig om de parkeerdruk niet te hoor te laten worden als er nieuwe woningen bij komen.

De huidige bewoners van de Boerejonkerbuurt komen we tegemoet met een gratis
parkeervergunning. De gemeente moet nog een besluit nemen over het aantal
gratis parkeervergunningen en hoe lang deze geldig zijn.

Veelgestelde vragen

We verwachten dat er de komende jaren ongeveer 1.000 woningen in de Boerejonkerbuurt bij worden gebouwd. Bij veel van deze woningen komen ook parkeergarages, zoals bij het project Slachthuisstraat of Paltrok. Om de parkeerdruk te verlagen is het belangrijk dat alle nieuwe parkeerplaatsen gebruikt worden. Voor de meeste nieuwe parkeerplaatsen geldt dat de bewoners die kunnen kopen of huren. We hebben afgesproken dat als er betaald parkeren is én dat als de bewoners een parkeerplaats kunnen kopen of huren, zij geen recht hebben op een bewonersvergunning. Hiermee blijft de ruimte op straat beschikbaar voor de bewoners die nu al in de buurt wonen.  Zonder betaald parkeren zouden alle nieuwe bewoners ook op straat kunnen parkeren en we verwachten dat de parkeerdruk op straat dan veel te hoog zou worden. Daarnaast kan het verlagen van de parkeerdruk mogelijk ook ruimte opleveren voor andere ambities zoals klimaatadaptatie of minder autobewegingen veroorzaken en daarmee gunstig voor het milieu.

Na invoering van betaald parkeren kost het geld om auto’s en andere voertuigen op straat te parkeren. De betaling kan op verschillende manieren. Zoals via een vergunning. Er zijn verschillende vergunningen aan te vragen bij de gemeente. De eerste is een bewonersvergunning. Bewoners van de bestaande woningen kunnen per adres maximaal 2 vergunningen aanvragen. Als er op eigen terrein een parkeerplaats beschikbaar is dan geeft de gemeente voor dat adres nog maar één vergunning af. Zijn er twee plaatsen beschikbaar, dan kan er voor dat adres geen bewonersvergunning worden aangevraagd. De tweede is een bezoekersvergunning. Daarmee kunt u uw bezoek betalen. De derde vergunning is een bedrijvenvergunningen. Daarnaast is een manier om te betalen bij een automaat op straat.

In de zomer van 2024 organiseerde de gemeente Zaanstad een bijeenkomst om de buurt te informeren en wensen en verzoeken over het parkeren op te halen. Op dit moment is de gemeente bezig met het besluit over invoeren betaald parkeren in Boerejonkerbuurt, inclusief besluit gratis vergunning voor huidige bewoners. Hierbij geldt een bezwaartermijn van 6 weken. Als het zo ver is, informeert de gemeente de bewoners van de Boerejonkerbuurt.

Als het besluit definitief is, dan zijn er nog technische besluiten nodig om de invoering van betaald parkeren mogelijk te maken (voor betaalautomaten). Daarna moeten er nog vergunningen worden aangevraagd en kunnen de betaalautomaten worden geplaatst. Daarna kan het betaald parkeren ingaan.

Via de link kunt u de veelgestelde vragen en antwoorden vinden.

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het projectteam door te mailen naar kogerveldwijk@zaanstad.nl.