Omgevingsvergunning woning splitsen of aanpassen

In het paraplubestemmingsplan en de paraplubeheersverordening staat een compleet verbod voor kamerverhuur en woningsplitsing. Hiervan kunt u afwijken met een omgevingsvergunning als:

  1. U voldoet aan de parkeernormen die de gemeente beschrijft in de Uitvoeringsnota Parkeren Zaanstad 2016 of diens opvolger.
  2. U voldoet aan de weigeringsgronden voor kamerverhuur. Deze weigeringsgronden beschrijft de gemeente in artikel 3.3.1a tweede lid van de Huisvestingsverordening gemeente Zaanstad 2021.
  3. U voldoet aan de weigeringsgronden voor woningsplitsing. Deze beschrijft de gemeente in artikel 3.3.1b van de Huisvestingsverordening gemeente Zaanstad 2021.

Let op: 

  • De gemeente verleent voor kamerverhuur geen omzettingsvergunningen in Poelenburg, Peldersveld, Zaandam-Zuid en de Russische Buurt. Dat staat in de weigeringsgronden uit artikel 3.3.1a van de Huisvestingsverordening ( lid 1).
  • Bij de beoordeling van de aanvraag voor een omgevingsvergunning strijdig gebruik, toetst de gemeente niet aan dit 1e lid van de weigeringsgronden. Dit betekent dat u wel een omgevingsvergunning kunt krijgen.
  • Ligt uw woning in één van de 4 gebieden? Dan adviseren wij u om geen omgevingsvergunning aan te vragen. Hiermee voorkomt u onnodige kosten. Na het verkrijgen van een omgevingsvergunning, moet u namelijk een omzettingsvergunning aanvragen. De aanvraag voor een omzettingsvergunning wordt dan niet verleend, omdat bij de beoordeling van die aanvraag wel naar de locatie van uw woning wordt gekeken.

Eén van de weigeringsgronden uit de Huisvestingsverordening is het afstandscriterium. De gemeente verleent bij grondgebonden woningen, geen omzettings- of omgevingsvergunningen als binnen een straal van 100 meter al eerder een omzettingsvergunning of woningvormingsvergunning is verleend. Bij appartementencomplexen mag niet voor meer dan 10% een vergunning zijn verleend.

Vergunningen aanvragen

De aanvrager van een omzettingsvergunning moet eerst een omgevingsvergunning aanvragen. Dit is een omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met het bestemmingsplan of de beheersverordening. Bij de beoordeling van deze aanvraag wordt getoetst aan het parkeerbeleid en aan de weigeringsgronden. Deze weigeringsgronden vindt u in artikel 3.3.1a tweede lid van de Huisvestingsverordening.

Beoordeling

De gemeente weigert een aanvraag als binnen een straal van 100 meter al een omzettings- of woningvormingsvergunning is verleend. Dit betekent dat wanneer er in de directe omgeving bijvoorbeeld drie omgevingsvergunningen zijn aangevraagd, deze gelet op het afstandscriterium alle drie verleend kunnen worden. Dat kan als de gemeente hier nog geen omzettingsvergunning binnen een straal van 100 meter heeft verleend.

Uiteindelijk komt maar één van de drie in aanmerking voor de omzettingsvergunning. Pas bij de beoordeling van de aanvraag voor een omzettings- of woningvormingsvergunning, wordt namelijk de afstand van de woningen tot elkaar bepalend.

Voorbeeld

Stel de gemeente verleent voor woning A een omgevingsvergunning. Dan kan de gemeente voor woning B, binnen een straal van 100 meter ook een omgevingsvergunning verlenen. Dat kan alleen als zij binnen een straal van 100 meter nog geen omzettings- of woningvormingsvergunning heeft verleend. Door het afstandscriterium kan maar één woning de omzettingsvergunning krijgen.

Stel dat iemand de aanvraag voor woning B later indient dan de aanvraag van woning A. Dan houdt de gemeente de aanvraag van woning B aan. Dat gebeurt, totdat zeker is dat woning A de vergunning krijgt. De gemeente informeert dan de aanvrager van woning B. Die krijgt te horen dat er al een aanvraag binnen een straal van 100 meter loopt. Voldoet de aanvraag van woning A niet aan alle eisen voor een omzettingsvergunning? Dan neemt de gemeente de aanvraag van woning B verder in behandeling.

  • Bekijk informatie over het op uw adres geldende bestemmingsplan of beheersverordening op de website van Ruimtelijke Plannen.
  • Bekijk welke omgevingsvergunningen u nodig heeft (vergunningencheck) of vraag uw vergunningen direct aan via het Omgevingsloket online.
    Let op! Voordat u de omgevingsvergunning(en) aanvraagt is het belangrijk u ervan te verzekeren dat u ook in aanmerking kan komen voor de woningvormingsvergunning of omzettingsvergunning. Dit voorkomt onnodige kosten.