Naar hoofdinhoud
Gemeente Zaanstad

Vanaf 1 juli vergunning nodig voor glazenwassers

Een glazenwasser die in Zaanstad ramen wilt lappen of een glazenwassersbedrijf heeft in Zaandam-Oost*, heeft vanaf 1 juli 2024 een vergunning nodig. We hebben in Zaanstad te maken met glazenwassers die zorgen voor onveiligheid in de wijken. Ze intimideren klanten, bedreigen andere glazenwassers als zij in ‘hun’ wijk werken en maken zich op grote schaal schuldig aan arbeidsuitbuiting. Het instellen van een vergunningsplicht moet bijdragen aan een eerlijke branche en aan een veilige leefomgeving voor alle Zaankanters.

Vanaf 1 juli moet uw glazenwasser u de mogelijkheid bieden om via de bank te kunnen betalen. Als uw glazenwasser deze mogelijkheid niet biedt dan klopt dat niet! U mag nog steeds contant betalen. Dit is een wettelijk betaalmiddel. Glazenwasser moet betalen via de bank zoals pinnen, Tikkie, betaalverzoek via de bank of een QR-code wel aan kunnen bieden. U mag zelf de keuze maken.   

‘Ook genoeg eerlijke glazenwassers'

Burgemeester Jan Hamming: ‘In Zaanstad zijn ook genoeg eerlijke glazenwassers die niks met criminaliteit te maken hebben. De vergunningplicht en de mogelijkheid om via de bank te betalen, helpen om het onderscheid te maken tussen de eerlijke ondernemers en de onderwereld. Zo kunnen wij steviger handhaven en kunnen inwoners veel bewuster kiezen met wie ze in zee gaan’.

Vraag bij twijfel naar de vergunning

Alle glazenwassers moeten als ze werken altijd hun vergunning bij zich hebben. U kunt bij twijfel vragen naar hun vergunning. Als sprake is van een onveilige situatie, schakel dan de politie in. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt? Of heeft u een nare ervaring met een glazenwasser? Maak dan een melding via www.zaanstad.nlanoniem een melding doen? Dat kan bij Meld Misdaad, via www.meldmisdaadanoniem.nl.  

Vergunningplicht gaat ver, maar er is meer nodig

Het instellen van een vergunning is niet voldoende, om dit probleem op grotere schaal aan te pakken. Ook kan de gemeente dit niet alleen. Samenwerking is nodig met overheidsinstanties zoals de Politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Ook deze partijen zien steeds meer de noodzaak om in te grijpen. Burgemeester Jan Hamming heeft met steun van andere burgemeesters, ook het Rijk om hulp gevraagd om te voorkomen dat het probleem zich verplaatst.
 

* Onder Zaandam-Oost vallen Poelenburg, Peldersveld, Hoornseveld, Kogerveldwijk,  Rosmolenwijk en Zaandam-Zuid.

Gepubliceerd vanaf afgelopen donderdag, gewijzigd afgelopen donderdag

Overige actuele berichten