Droogstand

Ondanks een flinke hoosbui op zijn tijd, is het op veel plekken in de zomer te droog. Grondwater zakt steeds dieper de bodem in en de grond klinkt in. We merken dat aan de natuur, maar zien dat ook aan veel oudere panden. De droge zomers van de afgelopen jaren laten hun sporen na. Opeens ontstaat er een scheur in een gevel van een pand, of wordt een reeds bestaande scheur groter. Een pand kan ook meer en meer scheef gaan staan. Het Funderingsloket van Zaanstad krijgt dan ook steeds meer vragen van verontruste huiseigenaren. Het waterschap is als waterbeheerder verantwoordelijk voor het peilbeheer van het oppervlaktewater. Door de toenemende droogte van de afgelopen jaren is het steeds lastiger om het peil te handhaven. In een lange droge periode verdampt er meer water dan de natuur aanvult met regen. Hierdoor kan het slootpeil tijdelijk lager staan dan goed is. De gemeente kan geen maatregelen nemen om een grondwatertekort op korte termijn aan te vullen. Want er is geen watervoorraad om uit te tappen. De gemeente kan wel zoveel mogelijk regenwater in eigen gebied houden. Door de regenwaterafvoer los te koppelen van het gemengde rioolstelsel. Zo komt het kostbare zoete regenwater in het oppervlaktewater in plaats van in de rioolwaterzuivering.

Houten fundering

Voor eigenaren van oudere woningen op een houten paalfundering is droogstand een groot probleem. Bacteriën tasten de veelal grenenhouten palen van onder tot boven aan. Daarnaast zorgt langdurige droogstand voor schimmels en paalrot aan de bovenkant van de fundering. De aangetaste fundering kan het huis erboven op een gegeven moment niet meer dragen. Een nieuwe fundering is dan noodzakelijk. Eén die niet van hout is en periodes van droogte aankan.

Toekomstig peilbeheer

Als het waterschap in de natte periode het slootpeil iets hoger instelt (zogenaamd flexibel peilbeheer) , dan hebben we in droge perioden een grotere waterbuffer.  De grondwaterstand blijft dan wat langer op een hoger niveau. Hierdoor kunnen we langere droge periodes beter overbruggen. In 2021 heeft de gemeenteraad van Zaanstad het  Uitvoeringsplan_klimaatadaptatie_2021-2026 vastgesteld. Klimaatadaptieve maatregelen om de stad toekomstbestendig in te richten, richten zich ook op droogte. Meer over de Waterwet 

Meer weten over de droogte in Nederland?

Bekijk met de droogtemonitor het landelijk beeld van de droogte situatie.

Ja, als de grondwaterstand lager is dan het funderingshout tasten schimmels het hout aan. Schimmels werken alleen boven water, op het bovenste deel van het funderingshout dat droog staat. Gaat de grondwaterstand weer om hoog dan stopt ook de inwerking van de schimmel op het hout.

We zien dat de droge zomers van de afgelopen jaren hun sporen hebben nagelaten in veel Zaanse funderingen. Droogstand, klimaatverandering, bodemdaling vormen voor veel korte houten funderingspalen een probleem.

De aantasting door schimmel ziet er echter anders uit dan de schade die een bacterie veroorzaakt.

Bacteriële aantasting gebeurt over de gehele lengte van de paal en is actief boven en onder water.

De bacteriële aantasting is de meest voorkomende oorzaak van de schade aan funderingspalen in Zaanstad. Met name grenenhout is erg gevoelig voor bacteriën. Maar we zien steeds meer dat een combinatie van oorzaken de fundering parten speelt.