Welke informatie van een fundering is er bekend?
In Zaanstad staan veel oudere huizen. De gemeente vindt het belangrijk dat alle oudere huizen veilig en in goede staat zijn. Bij panden op een oude houten fundering is dit niet altijd vanzelfsprekend, omdat de fundering vaak verouderd en aangetast is. Daarom helpt het Funderingsloket u als u meer wilt weten over de staat en restlevensduur van de fundering. En ook helpen zij als u uw woning wilt verbeteren op het gebied van duurzaamheid of levensloopbestendigheid.
Funderingskaart
Het Funderingsloket van de gemeente houdt de gegevens van oude funderingen bij op deze kaart. Met een funderingsonderzoek kan je de levensduur bepalen. Ook geven scheuren, scheefstand en zakkingsmetingen een indicatie van de werking en houdbaarheid van de fundering.
De gemeente houdt van alle oude panden bij of de fundering hersteld of onderzocht is. Dat wordt in verschillende kleuren op de kaart weergegeven. Ook wordt aangegeven of een pand voorzien is van meetboutjes en periodiek op zakking gemeten wordt. Hoogtemonitoring noemen we dat.
Financiering
Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de aanpak van funderingsgebreken. Dat betekent dat zij de financiering zelf moeten regelen bij de bank. Als de bank geen lening kan verstrekken, zijn er alternatieven.
Volkshuisvestingsfonds (VHF)
Het Volkshuisvestingsfonds is een fonds dat door het kabinet in het leven is geroepen. Gemeenten en regio’s kunnen met geld uit dit fonds investeren in verbetering van de leefbaarheid, veiligheid en in verduurzaming van de woningvoorraad in de meest kwetsbare gebieden.
Oorzaak, Onderzoek en Funderingsherstel
Een funderingsonderzoek laat zien hoe de kwaliteit en de verwachte levensduur van een fundering is. Dit onderzoek moet gebeuren volgens landelijke richtlijnen. Na een funderingsonderzoek wordt een funderingsonderzoeksrapport opgemaakt.
Droogstand
We zien dat de droge zomers van de afgelopen jaren hun sporen hebben nagelaten in veel Zaanse funderingen. Droogstand, klimaatverandering, bodemdaling vormen voor veel korte houten funderingspalen een probleem.
Contact met het funderingsloket
Funderingsherstel is een ingrijpend project waarbij u als huiseigenaar ondersteuning kan gebruiken. Ook als u nadenkt over funderingsonderzoek of uitleg wilt over uw meetrapport kunt u bij ons terecht. Wilt u gratis technisch advies of financieel advies als u niet terecht kunt bij uw eigen bank, neemt u dan contact op met het funderingsloket. U kunt ook een afspraak maken voor een huisbezoek om, eventueel samen met uw buren, in gesprek te gaan over funderingsproblemen en oplossingen. Ook kan een afspraak plaatsvinden op het stadhuis of een andere locatie in Zaanstad zoals bij het Sociaal Wijkteam. U kunt een afspraak maken via 075 – 6552227 of via funderingsloket@zaanstad.nl.