Kunst en cultuur

Zaanstad is rijk aan kunst en cultuur zoals cultureel erfgoed: de groene houten huizen, oude industriële panden, molens en de Zaanse Schans. Daarnaast heeft Zaanstad een ruim aanbod aan culturele voorzieningen zoals bibliotheken, musea en theaters.

Cultuur in Zaanstad kent veel smaken: een voorstelling in het Zaantheater of bij de toneelvereniging, de biebbus bij de basisschool, film kijken bij filmtheater De Fabriek, een festival in het Darwinpark, een bezoek aan het Zaans Museum. Dit zijn allemaal voorbeelden van cultuur, waar de gemeente aan bijdraagt.

Beeldende kunst is een belangrijk middel om duidelijk te maken dat een plek of locatie belangrijk is. Beeldende kunst levert een belangrijke bijdrage aan de aantrekkelijkheid, leefbaarheid en identiteit van een bepaalde locatie of wijk. Bij de inrichting van stad en openbare ruimte wordt in Zaanstad gebruik gemaakt van archeologie, cultureel erfgoed, beeldende en andere kunsten. Kunstenaars kunnen een rol spelen door mee te denken en/of kunstwerken te ontwerpen. Een enthousiaste en betrokken inwoner van Zaanstad houdt een site bij met afbeeldingen en informatie van alle kunstwerken van beelden en gebouwen door de Zaanstreek via Zaansekunstwerken.

Het adviespanel cultuur Zaanstad adviseert het college van Zaanstad gevraagd en ongevraagd over het cultuurbeleid van de gemeente. Het panel beoordeelt subsidieaanvragen op basis van de subsidieregeling amateurkunst en culturele activiteiten. Daarnaast is het panel goed op de hoogte van cultuurbeleid. De leden houden de gemeentelijke, provinciale en landelijke ontwikkelingen goed in de gaten. Ook draagt het panel bij aan de onderlinge samenwerking van culturele (amateurkunst-)organisaties. De huidige leden zijn:

  • Miklós Kuijper (voorzitter)
  • Jaap Velserboer
  • Thijs van Roon
  • Heleen van Houts

In de visie op cultuur wordt antwoord gegeven op de vraag: waarom is cultuur belangrijk voor de gemeente? Wat wil de gemeente ermee bereiken? In de cultuurvisie van Zaanstad staat ook hoe de gemeente, samen met culturele organisaties, ondernemers en initiatiefnemers in de komende jaren wil gaan bijdragen aan de cultuur in Zaanstad. In stadsbijeenkomsten, een online enquête en via diverse gesprekken met inwoners, cultuurgebruikers, organisatoren, cultuurmakers en -liefhebbers heeft de gemeente informatie opgehaald voor de ontwikkeling van een cultuurvisie. In de bijlagen vindt u een uitgebreide versie en een korte samenvatting van de cultuurvisie die geldig is van 2019 tot 2030.