Erfgoed

Overal om ons heen in de gemeente Zaanstad zie je het verleden terug. In molens, fabrieksgebouwen, historische woonhuizen, kerken, historische dorpskernen, het veenweidegebied en de dijken en paden. Dat is ons erfgoed. Het vertelt ons waar we vandaan komen en wie we zijn. Erfgoed verbindt ons en maakt ons trots op waar we wonen en leven. Het zorgt voor een prettige, gevarieerde en aantrekkelijke leefomgeving.

Erfgoed en cultuurhistorie is belangrijk. Zeker in tijden van verandering. Wat heeft voorrang? Bouwen, klimaat of mensen? Ons erfgoed en onze cultuurhistorie moeten daarbij niet vergeten worden. De gemeente hecht veel waarde aan het behoud van onze historie en neemt dit mee als bron van inspiratie bij het maken van keuzes voor de Zaanstreek.

Wethouder Erfgoed Natasja Groothuismink: “Opdat we behouden en koesteren wat van waarde is in een landschap dat altijd in beweging is“.

Team Erfgoed Zaanstad richt zich op het gebouwde erfgoed in Zaanstad. Dat zijn beschermde gebouwen en objecten die aangewezen zijn als monument door rijk, provincie, gemeende of het Unesco Werelderfgoed. En overige cultuurhistorisch waardevolle objecten en structuren. Het team zorgt voor de kwaliteit van het gebouwde erfgoed in Zaanstad door:

  • Te adviseren bij vergunningverlening van beschermde monumenten.
  • Subsidie te verlenen voor beschermde monumenten.
  • Cultuurhistorische onderzoeken te doen om de waarde van erfgoed te bepalen en mee te nemen in bestemmingsplannen.
  • Informatie te leveren en de waarde van cultuurhistorische objecten en structuren op de kaart te zetten.

Ook is in het team erfgoed een archeoloog (Piet Kleij) aanwezig die zich compleet richt op het erfgoed in de grond. Bekijk hier de strategie van de gemeente Zaanstad voor erfgoed voor 2019-2023 (er wordt gewerkt aan een actualisatie).