Mogelijkheden vervoer

Kunt u niet meer zelf autorijden of fietsen? Of is het lastig voor u om met openbaar vervoer te reizen?

U kunt een beroep doen op uw omgeving of gebruik maken van vrijwilligersorganisaties. Ook zijn er professionele bedrijven die vervoer aanbieden. Bij de meeste vormen van vervoer moet u zelf ook een deel betalen en soms ook een AOV-Vervoerspas tonen. Hier leest u over de verschillende mogelijkheden voor vervoer.

Het Aanvullend Openbaar Vervoer-Zaanstreek is bedoeld voor inwoners van Zaanstad met een mobiliteitsbeperking die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Het gaat hierbij om sociaal vervoer, bijvoorbeeld familiebezoek, het onderhouden van sociale contacten en deelnemen aan (sociale) activiteiten.

Voor het gebruik van het Aanvullend Openbaar Vervoer heeft u een AOV-vervoerspas nodig. Deze wordt onder voorwaarden afgegeven door de gemeente. U kunt deze pas aanvragen bij het Sociaal Wijkteam.

De Buurtbus Zaanstreek Zuid rijdt met 30 vrijwillige chauffeurs. De vereniging gebruikt de voormalige buslijn 456 van Zaandam naar Assendelft via de Havenbuurt, Zuiderhout, Westzaan, Nauerna, De Zuid en Saendelft. Op de website vindt u de routeplanner en de tarieven.

Het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer is vervoer van deur tot deur voor inwoners van de gemeente Zaanstad met een beperking. U heeft hier geen pas voor nodig. Een rit moet minimaal een uur van tevoren worden besteld. U kunt per rit maximaal 23 kilometer tegen verminderd tarief reizen. Voor ritten verder dan 23 kilometer vanaf het startpunt betaalt u het hogere tarief van de vervoerder.

De Zonnebloem biedt rolstoelvervoer aan. U huurt een auto en u kunt een (vrijwillige) chauffeur erbij vragen. Als u de auto reserveert kunt u in het reserveringsformulier of telefonisch aangeven dat u een vrijwillige chauffeur nodig hebt. 

Westzaan heeft een dorpsbus, de “Groene Koets”, voor vervoer in Westzaan en de Zaanstreek. 

De Pennemesbus of Rosmolentaxi is voor (rolstoel-)vervoer in de wijk en omgeving.

Voor reizigers met een mobiliteitsbeperking biedt Valys sociaal-recreatief vervoer buiten de regio. Voor het gebruik heeft u een Valyspas nodig. U kunt deze pas aanvragen bij het Sociaal Wijkteam.

De Stichting Vrijwilligersvervoer Zaanstreek en omstreken brengt mensen die vanwege hun beperking geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer naar hun plaats van bestemming.

Het Sociaal Wijkteam biedt ondersteuning en denkt mee over wat passend is in uw situatie. Zij kunnen met u bekijken wat een oplossing kan zijn voor uw vervoer: bijvoorbeeld een pas voor aanvullend openbaar vervoer (AOV-pas), een (elektrische) rolstoel of een scootmobiel. Ook het regelen van een gehandicaptenparkeerkaart kunt u met het Sociaal Wijkteam bespreken. 

De Vrijwillige Ouderen Adviseur (VOA) is een onafhankelijke ouderen adviseur die naast u kan staan en met u mee kan denken over oplossingen voor vervoer.

Via het online platform Zaankanters Voor Elkaar kunt u vrijwilligers vinden of uw eigen hulp aanbieden. Dit kan gaan om klusjes in huis, vervoer, talent voor techniek, een sterke arm voor een boodschappentas of samen met iemand iets ondernemen. Zaankanters Voor Elkaar koppelt wat de één kan aan wat de ander nodig heeft. Zo zorgen ze ervoor dat mensen elkaar kunnen ontmoeten en elkaar een handje helpen. Iedereen kan zich zonder verplichtingen aanmelden.