Hulp bij vervoer
Kunt u niet meer zelf autorijden of fietsen? Of is het lastig voor u of uw kind om met openbaar vervoer te reizen? Er zijn een aantal mogelijkheden in Zaanstad voor hulp bij vervoer.
Twijfelt u over welk vervoer het meest past bij uw situatie? Het Sociaal Wijkteam denkt mee en bekijkt wat voor u de beste oplossing is. U vindt de contactgegevens via de website van het Sociaal Wijkteam.
Het Aanvullend Openbaar Vervoer-Zaanstreek (AOV) is voor inwoners van Zaanstad met een mobiliteitsbeperking. Zij kunnen geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Voor het Aanvullend Openbaar Vervoer heeft u een AOV-vervoerspas nodig. De gemeente geeft deze pas af vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De aanvraag voor de vervoerspas loopt via het Sociaal Wijkteam.
Het AOV is alleen voor sociaal vervoer. Denk aan familiebezoek, sociale contacten onderhouden en (sociale) activiteiten. Het gaat hierbij om vervoer tot 25 kilometer van uw huis.
U mag het AOV niet gebruiken voor medische afspraken of dagbestedingsactiviteiten. Voor deze afspraken kunt u het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer of Ziekenvervoer gebruiken.
Meer informatie over AOV, de tarieven en het aanvragen van AOV-vervoerspas.
Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV) is een vervoerssysteem waar alle inwoners van Zaanstad gebruik van kunnen maken. U kunt het CVV gebruiken wanneer het OV beperkt of niet beschikbaar is. Het CVV is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. U heeft hier geen pas voor nodig.
U kunt een rit bestellen via Noot Personenvervoer. Bel minimaal een uur van tevoren naar 075 – 25 00 002. U kunt per rit maximaal 25 kilometer tegen verminderd tarief reizen. Voor ritten verder dan 25 kilometer vanaf het startpunt betaalt u het hogere tarief van de vervoerder.
Kijk voor meer informatie op de website van Noot Personenvervoer.
Van openbaar vervoer (vaak afgekort tot OV) kan iedereen gebruikmaken tegen betaling. In de Vervoerregio Amsterdam, waaronder Zaanstad valt, verzorgt vervoerder EBS het openbaar vervoer. De naam van het vervoer heet Meerplus. Meer informatie is te vinden op de website van MeerPlus.
Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en 65-plussers krijgen leeftijdskorting. Zij krijgen 34% korting als ze met de bus, tram of metro reizen (niet met de trein). Als u een betaalpas of creditcard heeft, kunt u ook hiermee met leeftijdskorting in- en uitchecken.
OV-coach
Zelfstandig reizen is niet voor iedereen makkelijk. Bent u 12 jaar of ouder? En wilt u of uw kind graag zelfstandig leren reizen? De OV-coach gaat samen met u of uw kind de route oefenen. Dit kan met het openbaar vervoer, een scootmobiel, de fiets of lopend. Bel 020 308 45 00 (gratis) of mail naar ov-coach@mee-az.nl. U hoeft niet te betalen voor een OV-coach.
- De Buurtbus Zaanstreek Zuid rijdt met 30 vrijwillige chauffeurs. De vereniging gebruikt de voormalige buslijn 456 van Zaandam naar Assendelft via de Havenbuurt, Zuiderhout, Westzaan, Nauerna, De Zuid en Saendelft. Op de website vindt u de routeplanner en de tarieven.
- De Zonnebloem biedt rolstoelvervoer aan. U huurt een auto en u kunt een (vrijwillige) chauffeur erbij vragen. Als u de auto reserveert kunt u aangeven dat u een vrijwillige chauffeur nodig heeft.
- Westzaan heeft een Dorpsbus, de “Groene Koets”, voor vervoer in Westzaan en de Zaanstreek.
- De Stichting Vrijwilligersvervoer Zaanstreek en omstreken vervoeren mensen met een beperking die geen gebruik kunnen maken van het openbaar.
- Via het online platform Zaankanters Voor Elkaar kunt u vrijwilligers vinden of uw eigen hulp aanbieden. Zaankanters Voor Elkaar koppelt wat de één kan aan wat de ander nodig heeft. Zo zorgen ze ervoor dat mensen elkaar kunnen ontmoeten en elkaar een handje helpen. Iedereen kan zich zonder verplichtingen aanmelden.
- De Vrijwillige Ouderen Adviseur (VOA) is een onafhankelijke ouderen adviseur. Deze adviseur kan met u meedenken over oplossingen voor vervoer.
Valys is voor sociaal vervoer buiten de regio voor inwoners met een mobiliteitsbeperking. Denk aan familiebezoek, sociale contacten onderhouden en deelnemen aan (sociale) activiteiten. Bezoeken buiten de regio houdt in verder reizen dan 5 OV-zones of 25 kilometer vanaf uw woonadres. Met Valys krijgt u voor een aantrekkelijk tarief vervoer dat u naar uw bestemming brengt.
Valyspas aanvragen
Voor het gebruik heeft u een Valyspas nodig. Deze kunt aanvragen via de website van Valys.
In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar het vervoer naar en van een ziekenhuis, zorgverlener of instelling. Dit hangt af van de ziekte die u heeft. Het kan gaan om:
- Nierdialyses
- Oncologische behandelingen
- Rolstoelvervoer
- Visuele beperkingen
- Intensieve Kindzorg (IKZ)
- Geriatrische revalidatiezorg
- Geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen
Wanneer u niet tot de bovenstaande categorieën behoort, kunt u soms toch in aanmerking komen voor vergoeding van vervoerskosten. Dit is het geval als u voor de behandeling van een langdurige ziekte of aandoening vervoer nodig heeft. Deze mogelijkheid staat ook bekend als de ‘hardheidsclausule’. De zorgverzekeraar bepaalt of iemand hiervoor in aanmerking komt.
Het vervoer kan per (eigen) auto, taxi of openbaar vervoer. Als er begeleiding nodig is, kan de zorgverzekeraar ook de kosten van het vervoer van een begeleider vergoeden. En soms is vergoeding van logeerkosten mogelijk in plaats van vervoer.
Bij ziekenvervoer geldt een eigen bijdrage per kalenderjaar en is het eigen risico van toepassing. Er is toestemming van de zorgverzekeraar nodig. Heeft u vragen over de mogelijkheden voor u in ziekenvervoer?
Meer informatie over ziekenvervoer en de voorwaarden leest u op de website van Zorginstituut Nederland. Ook kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Leerlingenvervoer is voor kinderen die niet zelfstandig naar school kunnen door een handicap of beperking. Soms is leerlingenvervoer ook mogelijk omdat de school te ver weg ligt. De gemeente gaat uit van vervoer naar een toegankelijke school die het dichtst bij huis of de instelling ligt. Daarbij vinden we het belangrijk dat leerlingen (leren) zelfstandig te reizen met de fiets en het openbaar vervoer.
Meer informatie vindt u op de pagina ‘leerlingenvervoer’.