Dementie

Het aantal mensen met dementie in Nederland neemt toe, doordat mensen steeds ouder worden. Ook in Zaanstad krijgen steeds meer inwoners en organisaties te maken met deze ziekte.

Zaanstad is een dementievriendelijke gemeente. Dit betekent dat wij ons actief inzetten om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Zo is er begeleiding op maat mogelijk en kunnen inwoners Alzheimer cafés bezoeken. Gemeente Zaanstad werkt samen met de regionale afdeling van Alzheimer Nederland en het regionale netwerk dementie.

Leer dementie herkennen, contact te maken en iemand op de juiste manier te helpen. U kunt bij verschillende organisaties terecht voor hulp bij dementie. Zie hieronder een overzicht:

Stichting Alzheimer Zaanstreek-Waterland
Stichting Alzheimer Zaanstreek-Waterland organiseert activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten. Zo zijn er in Zaanstreek-Waterland drie Alzheimer cafés. Een Alzheimer café biedt gezelligheid, muziek (soms live), informatieve bijeenkomsten en verrassende ontmoetingen:  locaties en agenda.

Ook kunt u bij Alzheimer Zaanstreek-Waterland terecht om vragen of problemen te bespreken, of uw zorgen te delen. U kunt bellen naar 06 – 182 168 84 op werkdagen tussen 12.00 en 14.00 uur. Of u kunt een e-mail sturen naar zaanstreek-waterland@alzheimer-nederland.nl. Bezoek de website Alzheimer-nederland voor meer informatie. 

Samendementievriendelijk.nl
Bezoek de website samendementievriendelijk.nl voor meer informatie en tips over het omgaan met dementie.

Hoe kunt u dementie herkennen? En hoe reageert u in lastige situaties? U krijgt hiervoor waardevolle tips en inzichten in de gratis online basistraining. De training duurt een kwartier en bestaat uit een paar filmpjes. Na ieder filmpje krijgt u een meerkeuzevraag en ziet u wat en beste antwoord is en waarom. 

Dementie herkennen op uw werk

Ook op uw werk kunt u te maken krijgen met mensen met dementie. Dat kan zorgen voor lastige situaties waarin u niet goed weet hoe u moet reageren. Er zijn veertien trainingen voor specifieke beroepsgroepen ontwikkeld. Hier komen situaties aan bod die binnen deze werkvelden veel voorkomen. Een overzicht van de trainingen.

Neem dan contact op met:

  • De politie: bij situaties waar u direct hulp of advies nodig heeft voor deze verwarde persoon, via telefoonnummer 0900 – 88 44.
  • Stichting Alzheimer Zaanstreek Waterland. U kunt bellen naar 06 – 182 168 84 op werkdagen tussen 12.00 en 14.00 uur. Ook kunt u een bericht achterlaten, dan wordt u teruggebeld. Of u kunt een e-mail sturen naar zaanstreek-waterland@alzheimer-nederland.nl. U kunt uw vragen en problemen met hen bespreken, of uw zorgen delen.

Als mantelzorger kunt u terecht bij het Sociaal Wijkteam. Dit is de plek waar u informatie, advies en ondersteuning kunt vragen. Niet alleen voor de persoon waar u voor zorgt. Ook voor uzelf. Zie ondersteuning voor mantelzorgers voor meer informatie.