Leerplicht en verzuim

Vanaf het moment dat uw kind 5 jaar wordt, is het leerplichtig en moet naar school. Dit begint op de 1e schooldag na de maand waarin uw kind 5 jaar is geworden. Elk kind moet naar school blijven gaan tot het 18 jaar is, tenzij het eerder een diploma haalt. Dit diploma moet minimaal Havo of MBO-niveau 2 zijn. Deze regels staan in de Leerplichtwet 1969.

Leerplicht

De leerplicht geldt voor iedereen die in Nederland woont. Ook kinderen met een niet-Nederlandse nationaliteit, asielzoekers in de leerplichtige leeftijd en kinderen die illegaal in Nederland wonen zijn leerplichtig en moeten dus verplicht naar school.

Aanmelden

De gemeente Zaanstad kent geen speciale regelingen of afspraken over het aanmelden van een kind op een school. Voor het aanmeldings- en plaatsingsbeleid neemt u contact op met de school van uw keuze. Bij onduidelijkheden zal de school u doorsturen naar het schoolbestuur.

In de Leerplichtwet staat wanneer een kind de school niet kan of hoeft te bezoeken. Hieronder staan de verschillende vrijstellingen.

Een vrijstelling moet u aanvragen bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar beslist over de aanvraag. De aanvraag kunt u sturen naar:

Gemeente Zaanstad
Afdeling Leerplicht
Postbus 2000
1500 GA Zaandam

Vrijstelling leerplicht door lichamelijke of psychische ongeschiktheid

U kunt een beroep op vrijstelling doen als uw kind niet naar school kan door lichamelijke of psychische oorzaken. Hiervoor is een recente verklaring nodig van een onafhankelijke arts die door burgemeester en wethouders (B&W) is aangewezen.

 

Vrijstelling op basis van bedenkingen tegen de richting van het onderwijs

Als u bezwaar heeft tegen de richting van het onderwijs van alle scholen of onderwijsinstellingen, die binnen een redelijke afstand van uw woning liggen, kunt u een beroep op vrijstelling van de leerplicht doen. U moet dan een verklaring afleggen over deze bedenkingen via onderstaande bijlage. Uw kind mag niet eerder op een school/onderwijsinstelling ingeschreven zijn geweest. De leerplichtambtenaar stelt vast of uw bedenkingen aan de eisen van de wet voldoet. Als dat zo is, heeft uw kind recht op vrijstelling voor een school in de buurt. Mocht het beroep niet aan de eisen van de wet voldoen, dan moet u uw kind alsnog inschrijven op een school/onderwijsinstelling.

 

Vrijstelling door een inschrijving op een school in het buitenland

Als u uw kind in het buitenland naar school wilt laten gaan, moet u voor 1 juli een aanvraag indienen bij de leerplichtambtenaar. Bij het aanvraagformulier hoort een verklaring van de directeur van de school waar het kind naar toe gaat. De verklaring moet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn opgesteld en de volgende informatie bevatten:

  • Naam en geboortedatum van het kind.
  • De naam, plaats en land van de school.
  • De periode dat het kind de school bezoekt.

Alleen een complete aanvraag wordt in behandeling genomen.
Als uw kind langer dan 8 maanden buiten Nederland woont en het volgende schooljaar ook in het buitenland naar school gaat, bent u verplicht om het vertrek naar het buitenland van uw kind door te geven aan de gemeente. Als uw kind op 1 augustus nog in Nederland ingeschreven is, niet op een school staat ingeschreven en er geen aanvraag voor vrijstelling ligt, wordt de Leerplichtwet overtreden. De leerplichtambtenaar kan dan tegen u proces-verbaal op maken. Dit kan leiden tot strafvervolging.

 

Vrijstelling door vervangend onderwijs of vrijstelling kwalificatieplicht

De leerplichtambtenaar kan in bijzondere situaties vrijstelling geven als u kunt bewijzen dat uw kind op een andere manier onderwijs volgt. Bij de aanvraag moeten u de volgende stukken meesturen:

  • Verklaring van de school of instelling waar de jongere onderwijs of een alternatieve leerroute volgt
  • Plan van aanpak begeleidingsprogramma van de school of onderwijsinstelling
  • Verklaring van de werkgever
 

Vrijstelling door een trekkend bestaan

U kunt in 2 situaties om vrijstelling door een trekkend bestaan vragen:

  • u werkt als kermisexploitant;
  • u werkt als circusmedewerker

Een vrijstellingsregeling geldt dan voor de maanden maart tot en met oktober als u tijdens die periode rondreist met uw kind. De afstand tussen de standplaats en de standplaats van de rijdende school moet dan groter zijn dan 5 kilometer. De vrijstelling eindigt aan het einde van het schooljaar, waarin uw kind 14 jaar wordt.

 

U kunt verlof aanvragen voor religieuze verplichtingen of  vakantie of  ‘gewichtige omstandigheden’.
Gewichtige omstandigheden zijn situaties die buiten de wil of de invloed van de ouder(s), verzorger(s) of het kind liggen. Bijvoorbeeld, ernstige ziekte of overlijden van ouders, een huwelijk of een jubileum. In deze situaties kan verlof aangevraagd worden.

U kunt verlof aanvragen met het formulier aanvragen vrijstelling van schoolbezoek.

Voorwaarden

U moet rekening houden met de volgende voorwaarden:

  • vrijstelling tot en met 10 schooldagen (per schooljaar) vraagt u aan bij de directeur van de school
  • vrijstelling voor meer dan 10 schooldagen (per schooljaar) vraagt u aan bij afdeling Leerplicht
  • u moet het verlof binnen een redelijke aanvragen. Als dit niet mogelijk is, moet u laten weten waarom dit niet kon
  • u moet bewijzen meesturen als dat mogelijk is

De regels voor het geven van verlof door gewichtige omstandigheden vindt u in de richtlijnen toekennen verlofaanvraag.