Een kinderopvang starten

Voor u een kindercentrum (kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang), gastouderbureau of gastouderopvang mag beginnen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen, namelijk:

  • de kwaliteitseisen voor een kindercentrum, zoals opgenomen in de Wet Kinderopvang en 
  • overige (lokale) wet- en regelgeving.

Het kan ook zijn dat u een aanvraag moet indienen voor een omgevingsvergunning voor bijvoorbeeld brandveilig gebruik, strijdige bouw of strijdige bestemming. Het aanvragen van een omgevingsvergunning duurt vaak langer dan de aanvraag voor de registratie in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

Gastouderopvang

Als u gastouder wilt worden, dan moet u ingeschreven staan bij een geregistreerd gastouderbureau. Het gastouderbureau moet minimaal tien weken voor de start van de opvang een aanvraag bij de gemeente voor u indienen met het verzoek tot registratie in het LRK.

Kindercentrum (kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang)

Voor u mag beginnen met de exploitatie van een kindercentrum (kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang) moet u ingeschreven staan in het LRK. Hiervoor dient u minimaal 10 weken vóór de opening van het kindercentrum een aanvraag in bij de gemeente.

Het gastouderbureau of de houder van de kinderopvang locatie vult eerst het aanvraagformulier van de Rijksoverheid in. Zij versturen daarna het ondertekende aanvraagformulier en de aanvullende stukken naar de gemeente Zaanstad (via het formulier in de link rechts op deze pagina).

Afhandeling aanvraag

Als de aanvraag juist en volledig is ingediend, voert de GGD Zaanstreek-Waterland een inspectie uit op locatie. Dit gebeurt binnen zes weken na de aanvraagdatum. Tijdens de inspectie toetst de GGD of de opvang naar verwachting zal voldoen aan de kwaliteitseisen in de Wet kinderopvang. Het college van burgemeester en wethouder neemt, afhankelijk van het advies van de GGD, een besluit op de aanvraag. Bij een positief besluit geeft de gemeente het LRK-nummer af waaronder u wordt ingeschreven.

 

Aan de registratie in het LRK zijn kosten verbonden. Voor deze kosten krijgt u een rekening bij een nieuwe aanvraag ‘exploitatie kinderopvang’.

Dagopvang en/of buitenschoolse opvang 

€ 546,80

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het in exploitatie nemen van een kindercentrum als bedoeld in artikel 1.45 eerste en tweede lid Wet kinderopvang en opname in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

Gastouderbureau en/of gastouderopvang: 

€ 273,40

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag tot het in exploitatie nemen van een gastouderbureau of het bieden van gastouderopvang als bedoeld in artikel 1.45 eerste en tweede lid Wet kinderopvang en opname in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

Wijzigingen van de gegevens van een kindercentrum of gastouderbureau moet u 8 weken van tevoren melden. Denk aan een uitbreiding van het aantal kindplaatsen, een wijziging van de contactgegevens of de uitschrijving van een opvangvoorziening.

Wijzigingen voor gastouderopvang meldt de gastouder bij het gastouderbureau. Het gastouderbureau geeft deze wijzigingen door aan de gemeente. Dit geldt ook voor uitschrijvingen van gastoudervoorzieningen. Voor alle wijzigingen moet u eerst het wijzigingsformulier van de Rijksoverheid invullen. Het wijzigingsformulier en (eventueel) aanvullende stukken stuurt u daarna naar de gemeente via wijziging kinderopvang.

De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van de kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouders en gastouderbureaus. De GGD Zaanstreek-Waterland is hiervoor binnen de gemeente aangewezen als toezichthouder. De GGD inspecteert alle kindercentra elk jaar om te toetsen of ze voldoen aan de eisen van de Wet Kinderopvang. De GGD inspecteert gastouders door middel van een steekproef . De GGD Zaanstreek-Waterland legt de inspectie vastgelegd in een inspectierapport. De inspecteur geeft een advies om wel of niet te handhaven aan de gemeente. Deze inspectierapporten komen uiteindelijk op Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

De gemeente besluit over maatregelen bij overtredingen. Dit gebeurt op basis van het inspectierapport, de wet- en regelgeving en het Toezicht- en handhavingsbeleid kinderopvang.
Maatregelen zijn bijvoorbeeld:
  • het opleggen van een last onder dwangsom/bestuursdwang, of
  • het opleggen van een (tijdelijk) exploitatieverbod bij ernstige overtredingen, herhaling of een zo goed als voortdurend handhavingstraject, of
  • het intrekken van de toestemming tot exploitatie en verwijdering van de registratie uit het landelijk register kinderopvang.