Mijn woning duurzamer maken

Uw wilt uw woning energiezuiniger maken? De gemeente kan u hierbij helpen. Bekijk hieronder de tips en regelingen die wij voor u hebben.


Actieweek ‘Steek ook energie in je huis’

Van 25 oktober tot en met 2 november organiseert de Gemeente Zaanstad de actieweek ‘Steek ook energie in je huis’. Dit gebeurt in samenwerking met ZEK, de Zaanse corporaties, Rabobank en de klimaatburgemeesters. Met de winter weer op komst wilt u natuurlijk comfortabel en warm zitten. Tijdens de actieweek kunt u tips ontvangen over hoe u dat zo eenvoudig en betaalbaar mogelijk kunt bereiken. U krijgt advies over het verlagen van uw energieverbruik zonder in te boeten op comfort, over het isoleren van uw huis zonder veel gedoe, over het aanvragen van subsidies, en over zonnepanelen en warmtepompen.

Kraam
U vindt ons met een kraam vol informatiemateriaal en deskundig advies op de markten in Krommenie (dinsdag 29 oktober – Heiligeweg), Wormerveer (woensdag 30 oktober – Marktplein), en Zaandam (donderdag 31 oktober en zaterdag 2 november – Rozengracht) van 8.30 uur tot 16.00 uur.

Thuis
Misschien heeft u geen zin of tijd om naar buiten te gaan en ontvangt u liever thuis en digitaal informatie over hoe u uw huis comfortabeler kunt maken. Doe dan mee met het webinar van Duurzaam Bouwloket op maandag 28 oktober tussen 19.30 uur en uiterlijk 21.00 uur. U kunt zich opgeven via duurzaamheid@zaanstad.nl.

Warmtepompen
Veel mensen willen zo snel mogelijk van het gas af en wachten niet tot de gasprijzen weer stijgen. Er komen steeds meer soorten warmtepompen op de markt, en het aanbod kan overweldigend zijn. ZEK en het Duurzaamheidscafé de Saen helpen u hierbij op een informatieavond op dinsdag 29 oktober vanaf 19.30 uur in De Vermaning, Zaanweg 57 in Wormerveer. Wilt u deze avond bijwonen? Meld u dan aan via verduurzamen@zaanse-energie-kooperatie.nl.

Inspiratie
Bent u op zoek naar inspiratie? Dan is de feestavond op woensdag 30 oktober in De Lorzie, Marktplein 3 in Wormerveer iets voor u. De bekende oud-weervrouw Helga van Leur houdt daar een bevlogen lezing over klimaatverandering en wat u zelf in uw huis en buurt kunt doen. Na haar lezing kunt u aan de slag met haar tips en zelfs ‘energie produceren’ voor muziek op de dansvloer. Wilt u weten wat dat precies inhoudt? Kom dan die woensdagavond naar de Lorzie. De avond start om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur.

Gluren bij een ander
Vertellen is één ding, maar u wilt ook zien hoe anderen hun huis energiezuiniger hebben gemaakt, wat de inspanningen en kosten waren. Dat kan op zaterdag 2 november en zaterdag 9 november tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute in Zaanstad. U kunt op vier locaties in Zaanstad terecht, en als daar niets tussen zit, kunt u ook kijken in omliggende gemeenten. Voor alle locaties kunt u terecht op duurzamehuizenroute.nl.

WoonWijzerWinkel
Wilt u een warmtepomp horen, zien en voelen? Wilt u weten welk soort warmtepomp, zonnepaneel of isolatiemateriaal het beste bij uw huis past? Heeft u hulp nodig bij subsidies of deskundig advies? Bezoek dan de WoonWijzerwinkel, hét energieloket voor inwoners van Zaanstad en Wormerland. Sinds vrijdag 25 oktober is de WoonWijzerWinkel geopend aan het Marktplein 5 in Wormerveer.

Goedkope energie? Check uw contract

De gemeente helpt u graag om uw energiekosten zo laag mogelijk te houden. Via Gezondverzekerd.nl krijgt u gratis informatie en advies over uw energiecontract. Is deze nog voordelig? Of is overstappen verstandig? Check uw contract.
Meer over de gratis check.

Energieklusser

De Fixbrigade helpt u met het uitvoeren van kleine energiebesparende klussen.  Zoals kitten, het plaatsen van radiatorfolie en het afstellen van de CV-ketel. Aanmelden kan rechtsreeks bij de Fixbrigade, via: info@fixbrigadezaanstad.nl. Of via uw verhuurder. De volgende woningbouwcorporaties doen mee.

Parteon: Aanmelden startgesprek Fixbrigade – Parteon
Rochdale: Samen besparen – Vraag een energiecoach aan – Rochdale
SVH: Energiefixers – Woningcorporatie ZVH

Tips om direct energie te besparen

Gelijk aan de slag? Met deze tips kunt u makkelijk en snel gas en energie in uw huis besparen. Gaat u voor deze maatregelen spullen aanschaffen? 

Extra hulp?

Kunt u extra hulp gebruiken? Op geldfit.nl/energie vindt u informatie over energie besparen en welke organisaties daarbij kunnen helpen. Op geldwijzer.zaanstad.nl vindt u andere regelingen van de gemeente voor inwoners met een laag inkomen. Zoals gratis sport en cultuur voor kinderen en jongeren. Via Potjes-check Geldfit kunt u zien of er meer toeslagen zijn waar u recht op hebt.

Advies bij Duurzaam Bouwloket

Bij het Duurzaam Bouwloket vindt u meer informatie over het verduurzamen van uw huis. Zoals welke subsidies er zijn. Ook kunt u bij het loket gratis en onafhankelijk advies krijgen.

Verbeter je huis via Milieu Centraal

Hoe kunt u uw huis energiezuiniger maken?  Bekijk uw mogelijkheden via ‘Verbeter je huis’ van Milieu Centraal. Ontdek wat u bespaart met verbeteringen, zoals isolatie of een (hybride) warmtepomp.

Goedkope energie? Check uw contract

Via Gezondverzekerd.nl krijgt u gratis informatie en advies over uw energiecontract. Is deze nog voordelig? Of is overstappen verstandig? Check uw contract.

Warmtescan

Een warmtescan laat zien waar u in uw huis last heeft van energieverlies. Dit helpt u bij het kiezen van de juiste isolatiemaatregelen. Het uitvoeren van warmtescans kan alleen bij maximaal 10 graden Celsius.

Monumentale woning?

Heeft u een monumentale woning? Ook dan zijn er mogelijkheden om te verduurzamen. De Groene Menukaart biedt inzicht in techniek, regelgeving, financiering en de mogelijke energiebesparing. U kunt ook bekijken welke financiering bij u past.

Natuurvriendelijk isoleren

Als u uw woning wilt isoleren, is het soms nodig eerst een ecologisch onderzoek te laten doen.

Subsidie voor duurzame energie (ISDE)

Met de ISDE-subsidie kunt u investeren in een warmtepomp, een zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en/of in 5 verschillende isolatiemaatregelen.

Stimuleringslening Duurzaamheid

Voor energiebesparende maatregelen kunt u een lening krijgen van € 10.000 tot € 200.000. De huidige rente hiervoor is 2%. Het is belangrijk dat u de lening aanvraagt voordat u de maatregelen neemt. De minimale eisen en voorwaarden van de verordening vindt u via Overheid.nl.
Aanvragen van de lening.

Duurzame Huizen Route

Op de website van de duurzame Huizen Route kunt u online binnenkijken bij andere duurzame huizen. Bekijk welke maatregelen anderen nemen en laat u inspireren!

Tips om direct energie te besparen

Gelijk aan de slag? Met de tips van milieucentraal kunt u makkelijk en snel gas en energie in uw huis besparen.