Mijn woning duurzamer maken

U wilt uw woning energiezuiniger maken? De gemeente kan u hierbij helpen. Bekijk hieronder de tips en regelingen die wij voor u hebben.

Goedkope energie? Check uw contract

De gemeente helpt u graag om uw energiekosten zo laag mogelijk te houden. Via Gezondverzekerd.nl krijgt u gratis informatie en advies over uw energiecontract. Is deze nog voordelig? Of is overstappen verstandig? Check uw contract.
Meer over de gratis check.

Energieklusser

De Fixbrigade helpt u met het uitvoeren van kleine energiebesparende klussen.  Zoals kitten, het plaatsen van radiatorfolie en het afstellen van de CV-ketel. Aanmelden kan rechtsreeks bij de Fixbrigade, via: info@fixbrigadezaanstad.nl. Of via uw verhuurder. De volgende woningbouwcorporaties doen mee.

Parteon: Aanmelden startgesprek Fixbrigade – Parteon
Rochdale: Samen besparen – Vraag een energiecoach aan – Rochdale
ZVH: Energiefixers – Woningcorporatie ZVH

Tips om direct energie te besparen

Gelijk aan de slag? Met deze tips kunt u makkelijk en snel gas en energie in uw huis besparen. Gaat u voor deze maatregelen spullen aanschaffen? 

Extra hulp?

Kunt u extra hulp gebruiken? Op geldfit.nl/energie vindt u informatie over energie besparen en welke organisaties daarbij kunnen helpen. Op geldwijzer.zaanstad.nl vindt u andere regelingen van de gemeente voor inwoners met een laag inkomen. Zoals gratis sport en cultuur voor kinderen en jongeren. Via Potjes-check Geldfit kunt u zien of er meer toeslagen zijn waar u recht op hebt.

Advies bij Duurzaam Bouwloket

Bij het Duurzaam Bouwloket vindt u meer informatie over het verduurzamen van uw huis. Zoals welke subsidies er zijn. Ook kunt u bij het loket gratis en onafhankelijk advies krijgen.

Advies bij de WoonWijzerWinkel

In de WoonWijzerWinkel Zaanstreek kunt u zien én ervaren welke oplossingen er zijn op het gebied van duurzaam wonen.

Subsidie voor duurzame energie (ISDE)

Met de ISDE-subsidie kunt u investeren in een warmtepomp, een zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en/of in 5 verschillende isolatiemaatregelen.

Natuurvriendelijk isoleren

Als u uw woning wilt isoleren, is het soms nodig eerst een ecologisch onderzoek te laten doen. Meer informatie over (regels over) natuurlijkvriendelijk isoleren vindt u op Natuurvriendelijk isoleren – Gemeente Zaanstad.

Stimuleringslening Duurzaamheid

Voor energiebesparende maatregelen kunt u een lening krijgen van € 10.000 tot € 200.000. De huidige rente hiervoor is 2%. Het is belangrijk dat u de lening aanvraagt voordat u de maatregelen neemt. De minimale eisen en voorwaarden van de verordening vindt u via Overheid.nl.
Aanvragen van de lening.

Duurzame Huizen Route

Op de website van de duurzame Huizen Route kunt u online binnenkijken bij andere duurzame huizen. Bekijk welke maatregelen anderen nemen en laat u inspireren!

Verbeter je huis via Milieu Centraal

Hoe kunt u uw huis energiezuiniger maken?  Bekijk uw mogelijkheden via ‘Verbeter je huis’ van Milieu Centraal. Ontdek wat u bespaart met verbeteringen, zoals isolatie of een (hybride) warmtepomp.

Goedkope energie? Check uw contract

Via Gezondverzekerd.nl krijgt u gratis informatie en advies over uw energiecontract. Is deze nog voordelig? Of is overstappen verstandig? Check uw contract.

Warmtescan

Een warmtescan laat zien waar u in uw huis last heeft van energieverlies. Dit helpt u bij het kiezen van de juiste isolatiemaatregelen. Het uitvoeren van warmtescans kan alleen bij maximaal 10 graden Celsius.

Monumentale woning?

Heeft u een monumentale woning? Ook dan zijn er mogelijkheden om te verduurzamen. De Groene Menukaart biedt inzicht in techniek, regelgeving, financiering en de mogelijke energiebesparing. U kunt ook bekijken welke financiering bij u past.

Tips om direct energie te besparen

Gelijk aan de slag? Met de tips van milieucentraal kunt u makkelijk en snel gas en energie in uw huis besparen.

De gemeente Zaanstad werkt samen met Klimaatroute om inwoners te helpen bij het omlaag brengen van de energierekening. Samen met de woningbouwverenigingen kijken we welke gebouwen of buurten energiezuiniger gemaakt kunnen worden. Dan komen de energiecoaches van Klimaatroute in bij de mensen aan de deur. Zij komen langs met gratis energiebesparende producten, installeren de producten langs en geven advies. Dit is gratis. Als Klimaatroute in uw buurt aan de slag gaat, ontvangt u daarover altijd eerst een brief van de gemeente. Daarin kunt u lezen hoe het werkt.

Gratis producten en installatie

Als Klimaatroute bij u langskomt, kunt u gratis kleine energiebesparende producten krijgen. LED lampen, tochtstrippen en radiatorfolie bijvoorbeeld. Klimaatroute bezorgt en installeert producten gratis bij u thuis. U hoeft niets zelf te doen. Heeft uw huis kieren en naden waardoor het tocht? Wij kunnen deze voor u dichtmaken. Of wij isoleren uw leidingen.

Al veel Zaankanters geholpen

Klimaatroute is in november 2024 aan de slag gegaan bij de gebouwen De Perim en De Brandaris. Ze hebben al bijna 500 woningen energiezuiniger gemaakt. In maart starten ze in de wijk Het Kalf in Zaandam. Bewoners van de wijken die meedoen, krijgen een brief over de actie.

Hoe herkent u de coaches van Klimaatroute?

U herkent de coaches van Klimaatroute aan hun zwarte of grijze jas, met het groene Klimaatroute logo. Ook dragen ze een naamkaartje met dit logo. En staat op het naamkaartje hun naam, het logo en het telefoonnummer van Klimaatroute.

Heeft u een brief gekregen en wilt u een afspraak maken?

Of misschien was u niet thuis toen Klimaatroute langskwam. U kunt dan alsnog makkelijk een afspraak maken

De actieweek ‘Steek ook energie in je huis’ in Zaanstad, die plaatsvond van 25 oktober tot en met 2 november, bood bewoners handige tips en advies over het verduurzamen van hun woning. Organisaties zoals ZEK, de Zaanse corporaties, Rabobank en klimaatburgemeesters werkten samen om inwoners te helpen met energie besparen, isolatie, warmtepompen, zonnepanelen en subsidies.

Er waren verschillende activiteiten, waaronder marktkramen met informatie en deskundig advies op locaties in Krommenie, Wormerveer en Zaandam. Daarnaast konden bewoners deelnemen aan een webinar over energiebesparing en duurzame verbouwingen. Voor mensen die geïnteresseerd waren in warmtepompen, was er een informatieavond georganiseerd door ZEK en het Duurzaamheidscafé in Wormerveer.

Een inspirerende avond met oud-weervrouw Helga van Leur werd gehouden in Wormerveer, waar zij sprak over klimaatverandering en praktische tips gaf. Ook konden inwoners op zaterdag 2 en 9 november deelnemen aan de Nationale Duurzame Huizenroute om huizen in de regio te bezoeken die al energiezuiniger zijn.

Daarnaast opende de WoonWijzerWinkel op 25 oktober in Wormerveer, waar bewoners advies konden krijgen over energiebesparende maatregelen en producten zoals warmtepompen en zonnepanelen. De actieweek bood bewoners veel kansen om hun woning duurzamer te maken en tegelijkertijd energie te besparen.

Download hier het magazine ‘Steek ook energie in je huis’

Bekijk hier het Webinar van het Duurzaam Bouwloket terug

Bekijk hier de terugblik video van de actieweek