Hospitaverhuur

Heeft u een kamer over? Wilt u helpen het kamertekort terug te dringen én wat extra inkomen verdienen? Dan is hospitaverhuur iets voor u. Door een kamer te verhuren, helpt u jongeren en anderen die dringend woonruimte nodig hebben. U krijgt hier aanspraak en gezelligheid in huis voor terug.

Door de woningnood zijn wachttijden voor sociale huurwoningen lang en zijn huurwoningen in de vrije sector vaak duur. Door beter gebruik te maken van bestaande woonruimte kunnen we meer mensen aan woonruimte helpen en jongeren een start geven op de woningmarkt. Bij hospitaverhuur deelt u de badkamer en keuken met de huurder. Hospitaverhuur is legaal en vergunningsvrij in Zaanstad, met enkele uitzonderingen voor bepaalde wijken en situaties.

De gemeente Zaanstad vindt het belangrijk dat iedereen een woonplek heeft en maakt het daarom mogelijk dat u uw kamer kan verhuren. De gemeente Zaanstad vind het echter wel belangrijk dat dit op een goede manier gebeurt. Daarom is er een samenwerking met Hospi Housing. Dit is hét platform voor hospitaverhuur en zij helpen u met al uw vragen, het vinden van een huurder en ook de contracten die nodig zijn. Het is voor u als verhuurder volledig kosteloos en vrijblijvend.

Veelgestelde vragen

Iemand heeft een kamer over die deze wil verhuren. Deze kamer heeft een gedeelde keuken en badkamer en geen eigen optrek. De verhuurperiode is meestal tijdelijk (proefperiode).

Dit zijn de regels voor hospitaverhuur: 

  • U mag maximaal aan 1 persoon 1 kamer verhuren; hiervoor is geen vergunning nodig. Enkel in Poelenburg en Peldersveld geldt een uitzondering; in deze gebieden heeft uw huurder een huisvestingvergunning nodig.
  • U woont zelf in de woning.
  • U gebruikt zelf minimaal 50% van de ruimte.
  • Uw huurder heeft minimaal 12 vierkante meter aan woonruimte.
  • Uw huurder ontvangt een huurcontract via Hospi Housing.
  • Uw woning moet voldoen aan de eisen van brandveiligheid.
  • Voor alle extra regels en informatie over hospitaverhuur kunt u de regels van de Rijksoverheid raadplegen.

Aan de ene kant is er woningnood: De wachttijden voor een sociale huurwoning zijn lang en huurwoningen in de vrije sector zijn vaak te duur. De kansen van jongeren om op de woningmarkt te starten zijn daardoor klein.

Aan de andere kant zijn er veel mensen die al in Zaanstad wonen en in hun woningruimte over hebben. De gemeente doet veel om via nieuwbouw de woningnood te verminderen, maar ook via een betere benutting van de bestaande woningvoorraad is de woningnood een beetje te verminderen.

Wilt u een kamer verhuren, maar weet u niet aan wie? Dan kunt u contact opnemen met Hospi Housing, met wie wij samenwerken. Hospi Housing kijkt samen met u naar de mogelijkheden en helpt u bij de zoektocht naar een passende huurder. U kunt precies aangeven waarnaar u op zoek bent.

Nee, verhuurders en huurders maken zelf een profiel aan op de website van Hospi Housing.

Hospitaverhuur heeft geen invloed op uw AOW, huur- of zorgtoeslag. Dit komt doordat de kostendelersnorm niet van toepassing is. U vormt namelijk geen gedeeld huishouden en heeft een commerciële relatie. Dit is anders in het geval van samenwonen.

Wilt u meer informatie over toeslagen? Kijk dan op de website van Rijksoverheid.

Als u voldoet aan de regels voor hospitaverhuur van de Rijksoverheid  en de totale huurinkomsten per jaar lager zijn dan € 5.998 (2024) dan hoeft u deze inkomsten niet op te geven bij de aangifte inkomstenbelasting. Lees hier meer over de kamerverhuurvrijstelling.

Inkomsten uit hospitaverhuur hebben geen invloed op toeslagen of een WW-uitkering. Hospi Housing kan u hierover informeren. Voor een bijstandsuitkering tellen de huurinkomsten wel mee als inkomen. In dit geval kunt u het beste contact opnemen met de gemeente. Check als u wilt gaan verhuren altijd eerst bij uw klantbegeleider van Werk en Inkomen van de gemeente wat de mogelijke gevolgen zijn voor uw persoonlijke situatie.

Bij hospitaverhuur gelden de eerste 9 maanden van het huurcontract als proeftijd. In die maanden kunt u als verhuurder zonder een reden te geven de huur opzeggen. De huurder heeft in die tijd dus geen huurbescherming.
Wel heeft u als verhuurder een opzegtermijn van 3 maanden. Dit houdt in dat de huurder 3 maanden de tijd heeft om te verhuizen nadat u de huur heeft opgezegd.

Zegt u de huur vlak voor het einde van de 9 maanden op, dan blijft uw huurder dus een jaar in uw kamer wonen. Als u niet (op tijd) opzegt, krijgt de huurder automatisch een huurcontract voor onbepaalde tijd.

Na de proeftijd van 9 maanden geldt de normale huurbescherming. U moet dan een wettelijke reden hebben om de huur op te zeggen. Als de hospitahuurder niet instemt met beëindiging van het contract dan moet u naar de rechter. De rechter toetst de reden van opzegging.

Ja, maar uw eigenaar moet toestemming geven om een kamer te verhuren. Woningcorporatie Parteon heeft een samenwerking met Hospi Housing en stimuleert haar huurder om te starten met hospitaverhuur. Kijk op de website bij Parteon voor de voorwaarden. Hospitaverhuur: een kamer in huis verhuren – Parteon