Buurt bestuurt
Een Buurtappgroep is een vorm van buurtpreventie en wordt gevormd door een groep inwoners. De Buurtappgroep kan verdachte situaties in een bepaalde wijk of buurt signaleren en delen. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een woninginbraak of om een diefstal van of uit een voertuig.
Een Buurtappgroep is een vorm van buurtpreventie en wordt gevormd door een groep inwoners. De Buurtappgroep kan verdachte situaties in een bepaalde wijk of buurt signaleren en delen. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een woninginbraak of om een diefstal van of uit een voertuig.
Na het signaleren van de verdachte situatie wordt allereerst de politie gebeld en vervolgens worden buurtbewoners gewaarschuwd middels een bericht in de Buurtappgroep zodat zij de verdachte situatie in de gaten kunnen houden. De Buurtappgroep is eigenlijk een extra paar ogen en oren voor de politie.
De Buurtapp werkt volgens de SAAR-methode:
- S = signaleer
- A = alarmeer via 112 bij heterdaad en spoed of 0900-8844 bij alle andere gevallen
- A = app om je waarneming bekend te maken aan anderen. Vermeld de straatnaam met eventueel foto’s en meld dat de politie op de hoogte is gebracht
- R = reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon
Tips hoe je kunt handelen bij verdachte situaties:
- Wacht niet
Vaak wachten mensen of twijfelen ze om de politie te bellen. Niet doen. Gewoon direct bellen. - Bel het goede nummer
Bel 112 bij een verdachte situatie die mogelijk een heterdaad misdrijf is (voorbeelden: ’s nachts glasgerinkel bij de buren die op vakantie zijn; jongens met capuchons op die over de schutting klimmen). Bel 0900-8844 indien je een melding wilt doen waarbij niet iedere seconde telt. - Houd zo lang mogelijk zicht op de daders
Probeer zo lang mogelijk zicht te houden op de daders. Houd daarbij altijd jouw eigen veiligheid in de gaten. - Verstoren of pakkans vergroten
Stel je hoort ’s nachts glasgerinkel en andere breekgeluiden bij jouw buren, dan kun je ervoor kiezen de personen weg te jagen door uit het raam te gaan schreeuwen. Of je kunt stil 112 bellen om de politie een hogere kans te geven de daders te pakken. - Gebruik geen lokale termen, maar liever de officiële termen
Benoem bij een melding bijvoorbeeld de ‘Westzijderkerk’ in plaats van ‘Bullekerk’ of ‘Westerkoog’ in plaats van ‘Havezathe’.
De wijkagent is geen deelnemer of beheerder van een groep. De politie komt pas in actie als 0900-8844 of 112 wordt gebeld. De wijkagent heeft wel contact met de groepsbeheerders van Buurtappgroepen.
Op Whatsapp Buurtpreventie kun je zien of er in jouw wijk al een Buurtappgroep is. Op deze site staat ook het e-mailadres van de beheerder van de groep. Bent u beheerder van een Buurtappgroep? Meld je aan via buurtpreventie@zaanstad.nl zodat je geïnformeerd kunt worden over bijvoorbeeld beheerdersbijeenkomsten.
Je kunt ook zelf een Buurtappgroep oprichten, bijvoorbeeld via WhatsApp of Telegram. Op WhatsApp Buurtpreventie vind je deelnemersvoorwaarden en huisregels die gebruikt kunnen worden in de groep.
De gemeente geeft Buurtappgroepen buurtpreventiestickers zodat die in hun buurt kunnen laten zien dat ze actief zijn. De stickers worden gratis aan de beheerders van de Buurtappgroepen gegeven. De stickers zijn bedoeld voor op een raam, een deur of een vuilcontainer van een deelnemer van een Buurtappgroep. Ze mogen niet in de openbare ruimte worden geplakt.
Ben je beheerder en heb je nog geen stickers gekregen, dan kun je deze aanvragen door een e-mail te sturen naar buurtpreventie@zaanstad.nl. Vermeld in de e-mail uw naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, aantal stickers en de straten die in de Buurtappgroep zitten.
De gemeente is een beheerdersgroep voor alle beheerders van de Zaanse Buurtappgroepen gestart. In een WhatsApp-groep zendt de gemeente ongeveer één keer per maand informatie naar deze groep. Dit kan bijvoorbeeld gaan over inbraakpreventietips, de laatste inbraak-hotspots of het melden van verdacht gedrag. De beheerders kunnen het bericht kopiëren en plakken in de eigen Buurtappgroep. Beheerders kunnen zich aanmelden voor deze groep via buurtpreventie@zaanstad.nl. De beheerdersgroep is een stille groep waarin niet op berichten gereageerd mag worden.