Adresonderzoek
Denkt u dat er iemand op uw adres ingeschreven staat die er niet (meer) woont? Ontvangt u post van de vorige bewoner? Of wilt u uw toestemming voor een briefadres intrekken? Dan kunt u een adresonderzoek aanvragen. De gemeente gaat dan onderzoeken waar deze persoon echt woont. U kunt een verzoek tot adresonderzoek online indienen.
De gemeente mag niemand zomaar uitschrijven van een adres in de Basisregistratie Personen (BRP). Uitschrijven kan alleen als iemand een adreswijziging doorgeeft of nadat het Team Adreskwaliteit onderzoek heeft gedaan.
Geef bij het doorgeven daarom altijd zo veel mogelijk informatie door die het Team Adreskwaliteit kan helpen. Dit helpt met het versnellen van het adresonderzoek. Ook als u later nog informatie ontvangt.
Proces adresonderzoek
Tijdens het adresonderzoek verstuurt het Team Adreskwaliteit verschillende brieven. Ook brieven aan de persoon waarvoor u een adresonderzoek naar heeft aangevraagd. U kunt deze brieven ongeopend terug sturen. Dit zijn bewijstukken dat een persoon niet op het adres woont. Ook sturen we brieven naar familieleden of andere betrokkenen. Als u zo’n brief ontvangt, vul deze dan in en stuur deze terug. U kunt ook telefonisch contact opnemen.
Adresonderzoek intrekken
Een adresonderzoek kan ingetrokken worden. Om het adresonderzoek in te trekken schrijven u en de persoon, waarvoor u een adresonderzoek heeft laten starten, een verklaring. Stuur deze verklaring op. U kunt hiervoor ook een afspraak maken.
Als er een adresonderzoek naar u is gestart, dan ontvangt u een brief. Dit kan een kennisgeving adresonderzoek zijn of een voorgenomen besluit. De gemeente onderzoekt of u nog op het adres woont waar u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
De volgende situaties kunnen voor u gelden:
U bent verhuisd
Geef dit zo snel mogelijk door via Verhuizingdoorgeven. Bent u verhuisd naar een andere gemeente? Dan geeft u daar uw verhuizing door. De gemeente schrijft u dan automatisch uit.
U bent verhuisd naar het buitenland
Geef dit zo snel mogelijk door via Verhuizingdoorgeven.
U staat nog niet ingeschreven in de BRP en heeft u nog niet gemeld voor uw inschrijving
Maak zo snel mogelijk een afspraak. Kies voor het product ’Hervestiging vanuit buitenland/onbekend (WEL eerder in Nederland gewoond)’ of ‘Vestiging vanuit buitenland (NIET eerder in Nederland gewoond)’.
U woont nog op het adres waar u staat ingeschreven in de BRP
Stuur de bijlage bij de ontvangen brief zo snel mogelijk ingevuld terug met een geldig kopie van uw legitimatiebewijs. Indien van toepassing ook een koop/huurcontract, een eventuele toestemming en kopie legitimatiebewijs van de hoofdbewoner. Ook stuurt u bewijsstukken mee waaruit blijkt dat u echt op dit adres woont, bijvoorbeeld aan u gerichte post. U kunt de stukken ook persoonlijk op afspraak afgeven. Kies hiervoor het product ‘adresonderzoek’.
Doe dit zo snel mogelijk om gevolgen te voorkomen!
Zijn deze situaties niet op u van toepassing, maar staat u wel in onderzoek? Neem dan contact op via het telefoonnummer 14 075. Vraag naar Team Adreskwaliteit.
De gemeente kan u geen overzicht geven van wie er op uw adres ingeschreven staan. Een overzicht is alleen op te vragen in de vorm van een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP). Ook kan de gemeente het overzicht alleen afgeven als alle bewoners op het adres familie van elkaar zijn. We geven hierover geen informatie per telefoon.
Twijfel
Als u twijfelt of een persoon nog op uw adres ingeschreven staat, dan kunt u een verzoek tot uitschrijving indienen.
Verzoek tot uitschrijving
Als de gemeente een verzoek tot uitschrijving binnen krijgt, dan kijken we in de BRP. Blijkt uit de BRP dat uw twijfel niet klopt, dan krijgt u hiervan bericht. Is uw twijfel juist, dan volgt een adresonderzoek. Een adresonderzoek is nodig omdat Team Adreskwaliteit, volgens de Wet BRP, de persoon om wie het gaat niet meteen van het adres kan uitschrijven. Dit kan alleen als de persoon om wie het gaat zelf zijn/haar adres wijzigt.