Parkeervergunning voor gehandicapten

Met een parkeervergunning voor gehandicapten mag u gratis parkeren op parkeerplaatsen waar betaald moet worden. De vergunning krijgt u gratis als u een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) heeft. U ontvangt een digitale parkeervergunning.

Houders van een gehandicaptenparkeerkaart hebben recht op een gratis parkeervergunning voor gehandicapten. Met deze parkeervergunning mag u gratis parkeren op parkeerplaatsen waar betaald moet worden.

Inwoners van Zaanstad hebben deze vergunning automatisch samen met hun gehandicaptenparkeerkaart gekregen. Niet-inwoners van Zaanstad kunnen de vergunning aanvragen.

Aanvragen, wijzigen en stopzetten

Er zijn 2 verschillende parkeervergunningen voor gehandicapten:

1. Parkeervergunning voor gehandicapten A

Deze parkeervergunning is voor:

  • inwoners van Zaanstad met een gehandicaptenparkeerkaart met erop: B of I.
  • inwoners buiten Zaanstad met een gehandicaptenparkeerkaart met erop: B, I, P of B/P.

Krijgt u een andere auto? Dan moet u online uw kenteken wijzigen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Meld- en pincode voor dit type vergunning is niet nodig.

2. Parkeervergunning voor gehandicapten B

Deze parkeervergunning is voor:

  • inwoners van Zaanstad met een gehandicaptenparkeerkaart met een P of B/P erop.

Rijdt u mee met een andere auto? Dan is het belangrijk dat u dit kenteken aanmeldt. U moet het oude kenteken eerst afmelden. Daarna kunt u het nieuwe kenteken aanmelden. U heeft bij het aanvragen van uw vergunning een meldnummer en pincode ontvangen. Selecteer ‘gehandicaptenparkeervergunning’ en vul vervolgens uw meld- en pincode in. U kunt de wijziging doorgeven via de knop hieronder.

Een gehandicaptenparkeervergunning is gratis.

Let op: Vraagt u de vergunning aan, dan is deze na een aantal werkdagen geldig. De aanvraag moet handmatig verwerkt worden. Vraag de vergunning dan ook op tijd aan.

U kunt met de gehandicaptenparkeervergunning gratis parkeren op de volgende plekken in Zaanstad:

  • Alle parkeerplaatsen op straat waar betaald parkeren geldt.
  • Alle algemene gehandicaptenparkeerplaatsen (gehandicaptenparkeerkaart moet altijd zichtbaar zijn).
  • In een blauwe zone voor onbeperkte duur (gehandicaptenparkeerkaart moet altijd zichtbaar zijn).

U kunt met deze vergunning niet gratis parkeren in een parkeergarage of op een parkeerterrein met een slagboom. Deze parkeergelegenheden zijn niet van de gemeente Zaanstad, dus u betaalt hier het tarief van de eigenaar van de parkeergelegenheid.

Lees meer over waar u kunt parkeren en wat u nodig heeft in het overzicht hieronder.

Waar parkeren? Wat heeft u nodig? Bijzonderheden
Alle parkeerplaatsen op straat met betaald parkeren. Digitale gehandicapten-parkeervergunning. Niet nodig om gehandicapten-parkeerkaart zichtbaar in de auto te leggen.
Algemene gehandicapten-parkeerplaats binnen betaald parkeren gebied. Gehandicapten-parkeerkaart. Gehandicapten-parkeerkaart zichtbaar in de auto leggen.
Algemene gehandicapten-parkeerplaats buiten betaald parkeren gebied. Gehandicapten-parkeerkaart. Gehandicapten-parkeerkaart zichtbaar in de auto leggen.
Blauwe zone. Gehandicapten-parkeerkaart. Gehandicapten-parkeerkaart zichtbaar in de auto leggen.
Bij een parkeerverbod, behalve als dit een gevaarlijke situatie oplevert. Gehandicapten-parkeerkaart en een blauwe parkeerschijf. Gehandicapten-parkeerkaart zichtbaar in de auto leggen. U mag hier maximaal 3 uur parkeren.
Woonerf buiten de aangewezen parkeerplaatsen. Gehandicapten-parkeerkaart en een blauwe parkeerschijf. Gehandicapten-parkeerkaart zichtbaar in de auto leggen. U mag hier maximaal 3 uur parkeren
Gehandicapten-parkeerplaats in een parkeergarage of op een parkeerterrein met slagbomen. Gehandicapten-parkeerkaart. Gehandicapten-parkeerkaart zichtbaar in de auto leggen. U moet voor het parkeren betalen.
Gehandicapten-parkeerplaats met een kenteken dat vermeld is op een onderbord. Alleen het voertuig met het kenteken wat op het onderbord vermeld staat mag op deze gehandicapten-parkeerplaats parkeren.  

Bent u uw meldcode en/of pincode vergeten of kwijt? Deze vindt u terug op de volgende manier:

  1. Log in op het digitaal loket (via google https://parkeren.zaanstad.nl) met uw DigiD.
  2. Klik op het P nummer voor uw vergunning.
  3. Klik op de tab documenten.
  4. Open de brief vergunning of product uitgegeven. In deze brief staat uw meldcode en pincode.

De gemeente gebruikt een scanvoertuig voor de parkeercontrole. Het scanvoertuig scant het kenteken van uw auto en kan zo zien of u een geldige vergunning heeft. Het scanvoertuig herkent alleen maar digitaal geregistreerde kentekens (zoals de gehandicaptenparkeervergunning). Het scanvoertuig weet dan dat het voertuig gratis mag parkeren in een betaald parkeergebied. Heeft u het kenteken van het voertuig nog niet digitaal aangemeld als u parkeert in betaald parkeergebied? Dan kan het zijn dat u een parkeerboete krijgt.

Lukt het u niet om online uw kenteken te wijzigen? Neem dan telefonisch contact op via 14075. Of stuur een mail naar parkeervergunningen@zaanstad.nl.