Verhuizing doorgeven

Als u verhuist, geeft u dat door aan de gemeente waar u gaat wonen. Als u zich inschrijft in de gemeente Zaanstad, wordt u automatisch uitgeschreven in uw vorige woonplaats. U kunt uw verhuizing een maand van te voren doorgeven. Ook na uw verhuizing heeft u nog 5 dagen om het aan ons door te geven. Doet u dit niet dan wordt uw verhuisdatum de datum waarop wij uw verhuizing ontvangen.

U kunt uw verhuizing zelf doorgeven als u 16 jaar of ouder bent. Maak online een afspraak als u voor iemand anders een verhuizing wilt doorgeven of als de verhuizing niet onder volgende opties valt:

  • Ik ga alleen wonen;
  • Ik verhuis met mijn gezin;
  • Ik ga in- of samenwonen;
  • Ik ga in een verzorgingshuis wonen.

Let op!

  • Minderjarig kind: verhuist u niet zelf en wilt u alleen de verhuizing van uw minderjarig kind doorgeven, meld de verhuizing dan schriftelijk. U kunt de verhuizing van uw minderjarig kind niet online doorgeven als u zelf niet meeverhuist. 
  • Geef personen/kinderen niet dubbel op: als u en uw partner allebei een verhuizing doorgeven, geef dan niet beiden dezelfde personen/kinderen op. Uw aangifte is dan ongeldig. U moet de verhuizing dan opnieuw doorgeven. Dit kan invloed hebben op uw geregistreerde verhuisdatum. 
  • Meer dan het toegestane aantal bewoners ingeschreven: de gemeente kan uw inschrijving kan weigeren als door deze inschrijving meer dan het toegestane aantal bewoners zijn ingeschreven op het adres. 

Voor het online doorgeven van een verhuizing heeft u uw koop- of huurcontract nodig. 

Ja, een verhuizing kunt u ook schriftelijk doorgeven. Vul het formulier aangifte adreswijziging volledig in. Stuur de volgende documenten mee:

  • een kopie van uw geldig legitimatiebewijs
  • een formulier inwoning van het adres waar u gaat inwonen (indien van toepassing)
  • een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de (hoofd)bewoner (indien van toepassing)

Als u verhuist, geeft u dat door aan de gemeente waar u gaat wonen. Als u zich inschrijft in de gemeente Zaanstad, wordt u automatisch uitgeschreven in uw vorige woonplaats. U kunt uw verhuizing een maand van te voren doorgeven. Ook na uw verhuizing heeft u nog 5 dagen om het aan ons door te geven. Doet u dit niet dan wordt uw verhuisdatum de datum waarop wij uw verhuizing ontvangen.

Wij verwerken uw verhuizing in de Basisregistratie Personen. Via MijnOverheid kunt u controleren of uw verhuizing verwerkt is. Een aantal weken na het verwerken van uw verhuizing ontvangt u een schriftelijke bevestiging op uw nieuwe adres.

Voor de wijken Poelenburg en Peldersveld gelden extra regels bij het doorgeven van uw verhuizing. Bij huren of inwonen in deze wijken moet u een huisvestingsvergunning inleveren. Heeft u een nieuw huurcontract via een woningbouwvereniging dan is uw vergunning gekoppeld aan uw huurcontract.

Bent u eigenaar van een koopwoning dan heeft geen vergunning nodig. U kunt bij het online doorgeven kiezen voor de andere opties.

Zorginstelling

Verhuist u of een familielid naar een zorginstelling, dan geeft deze instelling de verhuizing aan de gemeente door. Gebeurt dit niet, dan kunt u de verhuizing alsnog online doorgeven.
Geeft u de verhuizing zelf door, voeg dan een kopie van de zorgovereenkomst toe.

Staan- of ligplaats

Gaat u wonen op een staan- of ligplaats, dan heeft daar een vergunning voor nodig. Meer informatie vindt u bij ligplaats of bij standplaats .

De gemeente geeft uw verhuizing door aan alle instanties die deze gegevens nodig hebben voor de uitvoering van hun wettelijke taak. Denk daarbij aan de Belastingdienst, de politie, de brandweer en ziekenhuizen. Op Wie krijgen mijn gegevens? kunt u zien welke instanties dit zijn. De instanties die gegevens uit de BRP afnemen, bewaken uw privacy en gebruiken uw gegevens alleen om hun taken uit te voeren. De BRP is de basisregistratie personen.

De vluchteling die bij een gastgezin verblijft kan zich inschrijven in de BRP. Bel hiervoor naar 14 075. Uw gegevens worden dan doorgegeven aan de afdeling Burgerzaken. Een medewerker van Burgerzaken neemt telefonisch contact op met het gastgezin. Door drukte kan het even duren voordat er contact opgenomen wordt. Excuses voor het ongemak.
Voor meer informatie zie ook: in Nederland blijven als Oekraïner.