Gezonde leefomgeving

Van oudsher zijn wonen en werken in Zaanstad nauw met elkaar verbonden, met industrie en fabrieken dichtbij. Ook ligt Zaanstad onder de aanvliegroutes van Schiphol en om de hoek is het havengebied van Amsterdam. Dit heeft allemaal invloed op de leefomgeving in Zaanstad.

Nieuwere (lokale) energievormen die minder of geen CO2-uitstoot hebben, kunnen zorgen voor een hogere lucht-, water- en bodemkwaliteit. Ook zorgt hergebruiken (minder afval) voor een schonere leefomgeving. Daarnaast bereidt Zaanstad zich voor op extremer weer dat met klimaatverandering steeds vaker voorkomt. Zo maken we onze leefomgeving toekomstbestendig, voor mensen én dieren.

Ook in Zaanstad is het steeds warmer en komen langere droogteperiodes vaker voor. Tegelijk zijn er ook steeds vaker hevige hoosbuien. Daarom is het nodig om ons voor te bereiden en aan te passen op het veranderende klimaat. Dit noemen we klimaatadaptatie. In het Uitvoeringsplan klimaatadaptatie_2021-2026 staat wat de gemeente doet om Zaanstad klimaatbestendiger te maken. We richten ons hierbij op de inrichting van de openbare ruimte, het landschap, klimaatbestendig bouwen en het betrekken van inwoners en bedrijven.

Met het Actieplan Luchtkwaliteit 2021-2030 wil Zaanstad de luchtkwaliteit blijvend te verbeteren. In het plan staan 30 maatregelen die gaan over mobiliteit, mobiele werktuigen, industrie, houtstook, binnenvaart en havens en landbouw. De maatregelen hebben een relatie met het mobiliteitsbeleid, het klimaatbeleid en het stikstofbeleid. Een groot deel van de luchtkwaliteit wordt bepaald door vervuiling uit het buitenland. Voor Zaanstad zijn vooral verkeer en industrie belangrijke bronnen van luchtverontreiniging. Meer elektrisch vervoer en meer elektrische werktuigen zorgen ook voor minder geluidsoverlast.

Biodiversiteit is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Genoeg variatie in planten, dieren, maar ook (micro-)organismen zoals bacteriën, heeft een verminderend effect op bijvoorbeeld vervuiling en klimaatverandering. Ook zorgt dit voor genoeg gezond voedsel en medicijnen. De gemeente Zaanstad is vanaf 2018 bezig alle biodiversiteit in kaart te brengen, om hiermee rekening te kunnen houden bij de bouw van bijvoorbeeld woningen. Daarnaast probeert de gemeente de biodiversiteit te verhogen door onder andere het aanleggen van groen en het uitdelen van gratis bloemenzadenmengsels. Zelf kun je veel bijdragen aan de biodiversiteit door het vervangen van tegels met groen, of het aanleggen van een geveltuin, of bij te dragen aan de biodiversiteitskaart.

Lees hier meer over bloemen/bollen en biodiversiteit.