Gezonde leefomgeving

Van oudsher zijn wonen en werken in Zaanstad nauw met elkaar verbonden, met industrie en fabrieken dichtbij. Ook ligt Zaanstad onder de aanvliegroutes van Schiphol en om de hoek is het havengebied van Amsterdam. Dit heeft allemaal invloed op de leefomgeving in Zaanstad.

Nieuwere (lokale) energievormen die minder of geen CO2-uitstoot hebben, kunnen zorgen voor een hogere lucht-, water- en bodemkwaliteit. Ook zorgt hergebruiken (minder afval) voor een schonere leefomgeving. Daarnaast bereidt Zaanstad zich voor op extremer weer dat met klimaatverandering steeds vaker voorkomt. Zo maken we onze leefomgeving toekomstbestendig, voor mensen én dieren.

Ook in Zaanstad is het steeds warmer en komen langere droogteperiodes vaker voor. Tegelijk zijn er ook steeds vaker hevige hoosbuien. Daarom is het nodig om ons voor te bereiden en aan te passen op het veranderende klimaat. Dit noemen we klimaatadaptatie. In het Uitvoeringsplan klimaatadaptatie_2021-2026 staat wat de gemeente doet om Zaanstad klimaatbestendiger te maken. We richten ons hierbij op de inrichting van de openbare ruimte, het landschap, klimaatbestendig bouwen en het betrekken van inwoners en bedrijven.

Luchtkwaliteit en gezondheid

De luchtkwaliteit in Nederland is veel beter dan 30 jaar geleden. Toch ademen we nog steeds vervuilde lucht in. Dit kan zorgen voor longklachten, hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Kinderen, ouderen en mensen met longproblemen zijn hier extra gevoelig voor. Schone lucht is goed voor de gezondheid van iedereen.

Drukke weg

Woont u bij een drukke weg? Ventileer uw huis dan goed. Het sluiten van ventilatieroosters heeft juist een averechts effect. Op de site GGD Leefomgeving vindt u hierover meer informatie. U vindt daar ook tips om gezonder te leven in een omgeving met druk verkeer.

Hout stoken en gezondheid

Veel mensen vinden een houtkachel, vuurkorf of open haard gezellig. Maar als u hout verbrandt, komt er fijnstof vrij vrij, zowel uit de schoorsteen als in de woonkamer. Dit is slecht voor uw gezondheid. Wilt u toch hout stoken? Gebruik dan de Stookwijzer, houd rekening met uw buren en probeer zo schoon mogelijk te stoken. Meer informatie vindt u op de pagina Eerlijk over houtstook.

Luchtkwaliteit in Zaanstad

De lucht in Zaanstad wordt steeds schoner. Dit komt doordat auto’s minder vervuilend zijn en fabrieken zich aan strengere regels houden. In heel Zaanstad voldoet de luchtkwaliteit aan de wettelijke normen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft strengere adviezen voor schone lucht. In Zaanstad halen we deze adviezen nog niet overal.

Hoe meten we de luchtkwaliteit?

De gemeente meet de luchtkwaliteit met meetstations en Palmes buisjes langs drukke wegen. Deze meten vooral fijnstof en stikstofdioxide, dat vrijkomt door verkeer. Meer weten over de luchtkwaliteit bij u in de buurt?

Schone Lucht Akkoord

In het Schone Lucht Akkoord hebben het Rijk, provincies en gemeenten afgesproken dat zij maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zaanstad heeft deze maatregelen uitgewerkt in het Actieplan luchtkwaliteit.

Actieplan Luchtkwaliteit 2021-2030

Met het Actieplan Luchtkwaliteit 2021-2030 wil Zaanstad de luchtkwaliteit blijvend verbeteren. In het plan staan 30 maatregelen die gaan over mobiliteit, mobiele werktuigen, industrie, houtstook, binnenvaart en havens en landbouw. De maatregelen hebben een relatie met het mobiliteitsbeleid, het klimaatbeleid en het stikstofbeleid. Een groot deel van de luchtkwaliteit wordt bepaald door vervuiling uit het buitenland. Voor Zaanstad zijn vooral verkeer en industrie belangrijke bronnen van luchtverontreiniging. Meer elektrisch vervoer en meer elektrische werktuigen zorgen ook voor minder geluidsoverlast.

Biodiversiteit is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Genoeg variatie in planten, dieren, maar ook (micro-)organismen zoals bacteriën, heeft een verminderend effect op bijvoorbeeld vervuiling en klimaatverandering. Ook zorgt dit voor genoeg gezond voedsel en medicijnen. De gemeente Zaanstad is vanaf 2018 bezig alle biodiversiteit in kaart te brengen, om hiermee rekening te kunnen houden bij de bouw van bijvoorbeeld woningen. Daarnaast probeert de gemeente de biodiversiteit te verhogen door onder andere het aanleggen van groen en het uitdelen van gratis bloemenzadenmengsels. Zelf kun je veel bijdragen aan de biodiversiteit door het vervangen van tegels met groen, of het aanleggen van een geveltuin, of bij te dragen aan de biodiversiteitskaart.

Lees hier meer over bloemen/bollen en biodiversiteit.

We willen dat Zaanstad een gezonde en fijne stad is om in te wonen. Minder geluidsoverlast hoort daarbij. De gemeente maakt hiervoor 1 keer in de 5 jaar een Actieplan geluid.

In dit plan staan ideeën om het lawaai van verkeer en bedrijven te verminderen. Het gaat vooral over wegen van de gemeente. Hieraan kan de gemeente zelf iets doen, zoals:

  • De snelheid op wegen verlagen.
  • Meer laadpalen plaatsen voor elektrische auto’s.
  • Wandelen en fietsen makkelijker en leuker maken door betere routes.

De gemeente kan niets doen aan geluid van provinciale wegen en rijkswegen, spoorwegen en Schiphol. Daarover praat de gemeente Zaanstad met de provincie en de rijksoverheid. Het Actieplan gaat ook niet over geluid van horeca, evenementen, bouwplaatsen of schepen.

Meer weten? Bekijk het Actieplan geluid op Overheid.nl.

Zaanstad ligt onder de routes van vliegtuigen die de Polderbaan en Zwanenburgbaan gebruiken. Hierdoor kunt u last hebben van lawaai.

De gemeente heeft geen invloed op Schiphol. Dat valt onder het Rijk. Zaanstad werkt wel samen met andere gemeenten en provincies in de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS) om de omgeving van Schiphol leefbaarder te maken.

Klachten

Heeft u klachten? Meld deze via bezoekbas.nl. Hier vindt u ook meer informatie over vliegroutes en regels.

Daarnaast is er in Zaanstad een bewonersgroep actie: het Platform Vlieghinder Zaanstreek (PVZ). Meer informatie hierover vindt u op de site van Platform Vlieghinder Zaanstreek.