Elektrisch rijden en laadpalen

Een elektrisch voertuig kunt u op uw eigen terrein of aan een openbaar laadpunt opladen. Het laden op de openbare weg of op een openbare parkeerplaats is alleen toegestaan op een door de gemeente aangewezen parkeerplaats. Die parkeerplaats herkent u aan een P-bord. Onder het bord staat dat de plek is gereserveerd voor het laden van elektrische voertuigen. Iedereen mag de openbare laadpaal gebruiken.

Opladen

Een voertuig dat is gekoppeld aan een oplaadpaal mag in een blauwe zone blijven staan. Betalen bij de parkeerautomaat is ook niet nodig, zolang de auto maar opgeladen wordt. Is uw voertuig opgeladen, dan mag die niet meer blijven staan op de oplaadplek. U moet dan ook betalen om uw voertuig te parkeren.

U kunt uw elektrische voertuig met een laadpas of app opladen aan een openbaar oplaadpunt. U heeft hiervoor een abonnement nodig. Via de website Laadpas.com kunt u bepalen welk abonnement het beste bij u past. Op de website Oplaadpalen.nl ziet u waar de oplaadpalen in Zaanstad zijn.

Bij een storing van een openbaar oplaadpunt kan contact worden opgenomen met het storingsnummer dat op de laadpaal staat. Gemeente Zaanstad beheert deze palen niet.

Storingsnummers van de verschillende providers

  • Allego: 0800 3745337
  • Nuon: 0900 6752237
  • Greenflux: 088 6050700
  • PitPoint: 030 4100888

U kunt de gemeente laten weten dat u elektrisch rijdt en er in de buurt geen mogelijkheid is om op te laden. U kunt een aanvraag doen voor een oplaadpunt via MRA-Elektrisch.

Voorwaarden

Bij de aanvraag geeft u uw woon- en contactgegevens op. Ook heeft u een bewijs nodig dat u in een elektrische auto rijdt. Uw aanvraag komt op de wachtlijst geplaatst. Pas als de gemeente nieuwe oplaadpalen krijgt toegewezen kan er met uw plaatsingsverzoek rekening worden gehouden.
Uw aanvraag moet wel voldoen aan de regels,
 
De levertijd van een elektrische auto is vaak enige maanden. In die tijd kunt u alvast een aanvraag indienen voor een laadpaal. U moet dan een koopovereenkomst of factuur meesturen. Het kenteken van de auto is dan namelijk nog niet bekend.

Voor het aanvragen van een oplaadpunt op eigen terrein, zoals in een garage of op een oprit, kunt u terecht bij commerciële aanbieders zoals EV-BOX en Alfen ICU. Als er geen oplaadpunt binnen een loopafstand van 300 meter is en laden op eigen terrein is niet mogelijk, dan wordt laden vanaf de eigen woning toegestaan voor eigen rekening en risico.
U mag uw elektrische auto opladen vanaf uw huis met een kabel over de stoep. Hiervoor gelden deze regels:

  • U installeert een oplaadpunt op eigen terrein;
  • U parkeert op een openbare parkeerplaats. De openbare parkeerplaats moet direct grenzen aan de stoep. Er mag geen elektrische kabel over de openbare weg of fietspad neergelegd worden;
  • De elektrische kabel moet in goede staat zijn;
  • U kunt de openbare parkeerplaats niet claimen, deze blijft beschikbaar als openbare parkeerplaats;
  • U houdt met het laden van uw voertuig rekening met de buren;
  • De kabel mag maximaal 10 meter over de stoep liggen. Dit is de afstand vanaf de grens van uw eigen terrein tot aan de auto;
  • U legt de kabel zoveel mogelijk langs de stoep;
  • U dekt de kabel goed af met een kabelmat. Zorg ervoor dat andere gebruikers van de stoep er geen last van hebben en er niet over kunnen struikelen.
  • U mag geen kabelgoot plaatsen op gemeentegrond.

Denk u na over  een elektrische auto of heeft u een elektrische auto? Een elektrische auto is veruit de groenste auto, groener dan een diesel of benzineauto. De CO2-uitstoot is zo’n 50% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Elektrisch rijden is bovendien beter voor schone lucht op straat én voor de natuur, want tijdens het rijden komen er geen fijnstof en stikstofoxide vrij. Zelfs als je met grijze stroom laadt, is je elektrische auto nog steeds groener. Lees meer over hoe groen elektrisch rijden is.

Heeft u wel eens gedacht aan een deelauto? In Zaanstad rijden er steeds meer. Autodelen gebeurt in het hele land steeds vaker. In het najaar van 2021 telde Nederland al ruim 87.000 deelauto’s. Ruim 970.000 mensen maakten er gebruik van.

Hoe werkt autodelen?

SnappCar heeft overal in het land deelauto’s van buurtgenoten. Ook staan op veel plekken deelauto’s van bedrijven, zoals Greenwheels of MyWheels. Een deelauto is heel goed te combineren met de (elektrische) fiets of elektrische scooter voor korte ritten, met de trein en een ov-fiets voor langere afstanden en een huurauto voor bijvoorbeeld een vakantie.