Elektrisch rijden en laadpalen
In Zaanstad willen we elektrisch rijden zo toegankelijk mogelijk maken, met voldoende laadpunten voor alle gebruikers. Tegelijk houden we waar mogelijk rekening met de parkeerruimte en de behoeften van omwonenden. Lees hieronder hoe u uw elektrische voertuig kunt opladen en hoe wij nieuwe laadplekken zorgvuldig selecteren.
Elektrische rijders
Wilt u een laadpaal aanvragen in uw buurt? We leggen stap voor stap uit hoe het aanvraagproces verloopt en wat u kunt verwachten.
Buurtbewoners met zorgen
Heeft u vragen of bezwaren tegen de komst van een laadpaal in uw straat? We laten u zien hoe we locaties selecteren en waarom we welke keuzes maken.
Denk u na over een elektrische auto of heeft u een elektrische auto? Een elektrische auto is veruit de groenste auto, groener dan een diesel of benzineauto. De CO2-uitstoot is zo’n 50% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Elektrisch rijden is bovendien beter voor schone lucht op straat én voor de natuur, want tijdens het rijden komen er geen fijnstof en stikstofoxide vrij. Zelfs als je met grijze stroom laadt, is je elektrische auto nog steeds groener. Lees meer over hoe groen elektrisch rijden is.
Voorwaarden
- Gebruik van een laadplek: Uw voertuig mag tijdens het opladen zonder betaling op de oplaadplek staan, ook in blauwe zones. Zodra uw auto volledig is opgeladen, vragen we u om deze te verplaatsen zodat de plek vrij blijft voor anderen.
- Oplaadpas en abonnement: Om bij een openbare laadpaal op te laden, heeft u een laadpas of app met een abonnement nodig. U kunt via Laadpas.com zien welk abonnement bij u past.
- Vind een laadpaal: Op Oplaadpalen.nl kunt u eenvoudig de locaties van alle laadpunten in Zaanstad bekijken.
- U installeert een oplaadpunt op eigen terrein;
- U parkeert op een openbare parkeerplaats. De openbare parkeerplaats moet direct grenzen aan de stoep. Er mag geen elektrische kabel over de openbare weg of fietspad neergelegd worden;
- De elektrische kabel moet in goede staat zijn;
- U kunt de openbare parkeerplaats niet claimen, deze blijft beschikbaar als openbare parkeerplaats;
- U houdt met het laden van uw voertuig rekening met de buren;
- De kabel mag maximaal 10 meter over de stoep liggen. Dit is de afstand vanaf de grens van uw eigen terrein tot aan de auto;
- U legt de kabel zoveel mogelijk langs de stoep;
- U dekt de kabel goed af met een kabelmat. Zorg ervoor dat andere gebruikers van de stoep er geen last van hebben en er niet over kunnen struikelen.
- U mag geen kabelgoot plaatsen op gemeentegrond.
Bij een storing van een openbaar oplaadpunt kan contact worden opgenomen met het storingsnummer dat op de laadpaal staat. Gemeente Zaanstad beheert deze palen niet.
Storingsnummers van de verschillende providers
- Allego: 0800 3745337
- Vattenfall: 088 36 37 991
- Greenflux: 088 6050700
- PitPoint: 030 4100888
Heeft u wel eens gedacht aan een deelauto? In Zaanstad rijden er steeds meer. Autodelen gebeurt in het hele land steeds vaker. In het najaar van 2021 telde Nederland al ruim 87.000 deelauto’s. Ruim 970.000 mensen maakten er gebruik van.
Hoe werkt autodelen?
SnappCar heeft overal in het land deelauto’s van buurtgenoten. Ook staan op veel plekken deelauto’s van bedrijven, zoals Greenwheels of MyWheels. Een deelauto is heel goed te combineren met de (elektrische) fiets of elektrische scooter voor korte ritten, met de trein en een ov-fiets voor langere afstanden en een huurauto voor bijvoorbeeld een vakantie.
Om het proces voor het aanvragen en plaatsen van laadpalen zo transparant mogelijk te maken, zijn de belangrijkste stappen hier samengevat.
Aanvraag en locatiekeuze
Zodra er een aanvraag binnenkomt, beoordelen we of de locatie geschikt is. Hierbij letten we onder andere op de parkeerruimte, verkeersveiligheid, geschiktheid van de plek (bijv. qua infrastructuur en de afstand tot andere al geplaatste laadpalen) en de impact op de buurt.
Bezwaarmogelijkheden en evaluatie
Bent u het niet eens met de gekozen locatie? U kunt bezwaar maken en uw zorgen delen. Alle ingediende bezwaren worden zorgvuldig overwogen, en indien het bezwaar terecht is kan de locatiekeuze aangepast worden om tot een evenwichtige oplossing te komen.
Via de onderstaande link kunt u de veelgestelde vragen lezen.