Zwemmen in open water
Binnen de gemeente Zaanstad is een aantal wateren aangewezen als officiële zwemlocatie. Hier controleert de overheid (de Regionale Uitvoeringsdienst NHN) regelmatig de waterkwaliteit. Daarom is het aan te raden om alleen op deze officiële aangewezen zwemwaterlocaties te zwemmen.
De plaatsen in Zaanstad waar u in openbaar water veilig mag en kan zwemmen vindt u op zwemwater.nl. Op andere plaatsen in natuurwater zwemmen raadt de gemeente Zaanstad sterk af. Denk daarbij aan de Zaan, de Gouw en de Nauernasche Vaart. Het zwemwater wordt hier niet gecontroleerd en bovendien is er vaak (veel) scheepvaartverkeer. Het is niet veilig om hier te zwemmen.
Verboden om te zwemmen
Op sommige plekken in Zaanstad is het verboden om te zwemmen. Zo mag u niet zwemmen in de vaargeulen van de Zaanse wateren. Dit is te gevaarlijk. Het is voor schippers bijna onmogelijk om zwemmers te zien. Vrachtschepen hebben tot ongeveer 350 meter voor het schip géén zicht op het wateroppervlak en veroorzaken een sterke zuiging. Als u toch gaat zwemmen op een verboden plek, dan kunt u een boete krijgen van € 140,-.
Op deze plekken is het verboden om te zwemmen:
- in de vaargeulen
- in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen
- in de buurt van een brug of sluis of gemaal
- op de routes van de veerponten
- in en rond havens
Aan de kades hangen trappetjes. Deze zijn geplaatst zodat mensen die in het water vallen er makkelijk uit kunnen klimmen.
De plaatsen in Zaanstad waar u in openbaar water veilig mag en kan zwemmen vindt u op zwemwater.nl onder het tabblad Meetgegevens, of in de gratis app Zwemwater. Kijk hierop voordat u het water ingaat. In de Jagersplas staan op de verschillende strandjes informatieborden. Als het water niet veilig is, wordt dat op deze borden aangegeven. Let op: deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen!
Rijkswaterstaat heeft een filmpje gemaakt over veilig zwemmen in openbaar water.
Meer informatie over varen en veiligheid op het water vindt u via varendoejesamen.nl of op vaarregels.