Riolering

Het vervangen van het riool gebeurt in Zaanstad ongeveer elke veertig jaar. U kunt te maken krijgen met een verstopt riool. Wat moet u doen? Probeer dan eerst vast te stellen waar de verstopping zit. Zit de verstopping in het gemeentelijk deel? Neem dan contact op met de gemeente.

De gemeente weet niet waar de rioolaansluiting op uw terrein ligt. U bent namelijk niet verplicht om aanpassingen aan het riool op eigen terrein door te geven aan de gemeente. De ligging van de rioolaansluiting op gemeentegrond maken wij niet bekend. De reden is dat alleen de gemeente of een opdrachtnemer in de openbare ruimte mag graven.

Aansluiting op het gemeentelijk riool
Wilt u uw rioolhuisaansluiting laten aansluiten op het gemeentelijk rioolstelsel? Doe dan een verzoek bij de gemeente.

Het vervangen van riolen gebeurt ongeveer om de 40 jaar. Er zijn verschillende redenen, waarom de gemeente riolen vervangt en niet meer repareert:

  • Verzakkingen (bijvoorbeeld door slappe bodem), waardoor scheuren ontstaan,
  • Slechte plekken die zijn ontstaan bij de aansluitingen.
    De aansluitingen zijn de stukjes riool, waar twee buizen op elkaar zijn gemonteerd. Het kan ook zijn, waar een buis uitkomt bij een gemaal. Dit zijn wat zwakkere plekken. Daardoor ontstaan hier wat sneller problemen.

Als een riool vervangen is, vindt na twintig jaar een controle plaats. De volgende controle is 5 tot 7 jaar later.

Om te bepalen of een riool gerepareerd moet worden, gebruikt de gemeente een camera op wielen. Deze camera zakt in het riool. De camera rijdt stukjes door het riool. Boven de grond is op een scherm te zien of delen van het riool slecht zijn. Dan neemt de gemeente een besluit om het riool te repareren of te vervangen. 

Slappe bodem
In Zaanstad hebben we ook te maken met slappe bodem. Hierdoor zakken de buizen snel en ontstaan kleine scheurtjes in de betonnen buizen. Ook kunnen daar wortels van bomen tussen gaan groeien. De slappe bodem is ook de reden dat de gemeente de meeste hoofdriolen in Zaanstad fundeert. De gemeente kiest steeds vaker voor PVC buizen. Deze werken net zo goed als de betonnen buizen, maar zijn een stuk lichter. Daardoor verzakken de buizen minder snel. 

Boomwortels kunnen de oorzaak zijn van een verstopt riool, maar de belangrijkste reden is het verkeerd gebruik. De gemeente vindt steeds meer spullen in het riool die daar niet thuishoren. De pompen, die het afvalwater naar de zuivering brengen, lopen hierdoor vast. Gebruik het riool alleen waarvoor het is bedoeld. Heel simpel: wat uit het menselijk lichaam komt en droog toiletpapier.

Waar zit de verstopping?
Stel eerst vast of de verstopping of in het ‘gemeentedeel’ zit of in uw ‘eigen deel’.

Veel woningen in Zaanstad hebben een ontstoppingsstuk. Het ontstoppingsstuk zit meestal bij de gevel of ligt boven het hoofdriool. Het ontstoppingsstuk is een handige plaats, om na te gaan waar de verstopping zit. Staat het ontstoppingsstuk vol met water, dan zit het probleem waarschijnlijk in het gemeenteriool. Neem in dat geval telefonisch contact op met de gemeente.

Wij stellen enkele vragen stellen om te bepalen, of sprake is van een noodgeval. Als dat niet het geval is, dan maakt de gemeente met u een afspraak en komt zo snel mogelijk iemand bij u langs.

Is het ontstoppingsstuk droog? Dan zit de verstopping in uw eigen deel. Dan moet u het probleem zelf oplossen. U kunt dan bijvoorbeeld een rioolontstoppingsbedrijf inschakelen. U moet dan zelf de kosten betalen.

Eerst een ontstoppingsbedrijf gebeld?
Heeft u eerst een rioolontstoppingsbedrijf gebeld? Blijkt als zij bij u langs zijn geweest, dat de verstopping toch in het gemeentelijk deel van het riool te zitten? Bel dan de gemeente, om de verstopping op te lossen. De kosten voor het ontstoppingsbedrijf, moet u dan wel zelf betalen.

De gemeente verwijdert of leegt geen septictanks. U kunt uw septictank door een extern bedrijf laten legen of laten schoonmaken.