Omgevingsvisie

De Omgevingsvisie gaat over de toekomst van Zaanstad. Hierin komt te staan wat nodig is om in 2040 een fijne en veilige plek te kunnen bieden aan de inwoners en bedrijven die hier willen zijn. De Omgevingsvisie is in eerste instantie bedoeld voor de gemeente zelf. Het geeft richting aan de keuzes die de gemeente moet maken. 

Samen willen we werken aan een welvarende, veilige en duurzame gemeente. Een plek waar iedereen prettig en gezond woont, werkt, recreëert en gelijke kansen heeft. De wereld verandert snel. Daarom hebben we handvatten nodig om belangrijke zaken aan te pakken. Denk aan het woningtekort, de klimaatverandering, de stijgende vraag naar energie, kansenongelijkheid en het vervoersprobleem in de regio. De Omgevingsvisie geeft deze handvatten. Deze handvaten dragen ook bij aan de zes Zaanse Opgaven.

Ruimte maken

De ruimte in onze gemeente is schaars. We willen veel, maar we kunnen niet alles. Veel van wat we willen heeft effect op de leefruimte in onze gemeente. In de Omgevingsvisie 2040 staat hoe we ruimte kunnen maken. We kiezen hierbij voor groei in het bestaande bebouwde gebied. Dus niet voor stadsuitbreiding in het landelijk gebied.

Alles hangt samen

Vraagstukken over de openbare ruimte zijn ingewikkeld. Als je op de ene plek iets doet, heeft dat meteen effect op andere dingen in de omgeving. Daarom kunnen plannen alleen in samenhang met elkaar worden aangepakt. Dat is ook een reden waarom we als gemeente een Omgevingsvisie maken. Zodat iedereen het totaalplaatje ziet. De Omgevingsvisie is straks, samen met de Maatschappelijke visie, de leidraad bij het maken van toekomstplannen voor Zaanstad.

In Q2 van 2024 lag het ontwerp Omgevingsvisie Zaanstad 2040: ruimte maken voor morgen ter inzage. Bewoners, bedrijven en andere instanties hebben de tijd gehad om te reageren. Momenteel worden deze reacties verwerkt in de omgevingsvisie. In Q4 van 2024 beslist de gemeenteraad of de omgevingsvisie wordt vastgesteld.

Wat ging er aan vooraf?
Sinds 2018 hebben we verschillende fasen doorlopen om bouwstenen voor de Omgevingsvisie te verzamelen. Hierbij dachten bewoners, maatschappelijke partijen, bedrijven en organisaties in Zaanstad en ook partners in de stad en regio met ons mee over de richting van de Omgevingsvisie. Daarnaast spraken we met de gemeenteraad over de bouwstenen van de visie. Ze zijn gebruikt bij het opstellen van de ontwerp Omgevingsvisie.

Hoe zien mensen Zaanstad in 2040?

 

Vanaf 16 mei tot en met 28 juni kon u reageren op de omgevingsvisie en de Plan MER. Dit is door burgers, partners en bedrijven gedaan. Momenteel zijn wij hard aan het werk om de reacties te verwerken. Er volgen hieruit aanpassingen aan het omgevingsvisie document. In Q3 of Q4 van 2024 geeft de gemeenteraad van Zaanstad aan of de Omgevingsvisie klaar is voor gebruik en stelt de Omgevingsvisie vast. Tegen die tijd ontvangen die indieners van een reactie ook een terugkoppeling over wat er met hun reactie is gedaan.

U krijgt met de Omgevingswet te maken als u iets wilt veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen of een evenement wilt organiseren. Of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand. 

U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen, als iemand anders iets wil veranderen in uw leefomgeving. Bijvoorbeeld als een bedrijf in uw buurt gaat uitbreiden of als er een nieuwe woonwijk wordt gebouwd. De Omgevingswet biedt mensen die wonen en werken in een gebied ruimte om mee te denken over plannen en projecten van initiatiefnemers. Dit noemen we participatie. Zo kunt u bijvoorbeeld van uw mening geven bij grote bouwprojecten. 

 

Klik voor meer informatie op de link: Omgevingswet

 

Klik hier om de veelgestelde vragen over de omgevingsvisie te bekijken.

 

U kunt verschillende documenten opvragen door te mailen naar omgevingsvisie2024@zaanstad.nl:

  • Plan van aanpak Omgevingsvisie (2017)
  • Zaanse Omgevingsvisie woordenlijst (2017)
  • Trendstudie Platform 31 (2018)
  • Economische verkenningen Metropoolregio Amsterdam (2018)
  • Zes opgaven van de omgevingsvisie in cultuurhistorisch perspectief (2018)
  • Regioproject Bodem en Ondergrond in de Omgevingsvisie (2018)
  • Participatieaanpak Omgevingsvisie (2019)
  • Toekomstverkenning en scenario’s (2019)
  • Dynamisch handboek Zaans omgevingsplan (2021)
  • Resultaten enquête Omgevingsvisie (2022)

 

Staat uw vraag hier niet tussen? Of heeft u een opmerking of suggestie of wilt u iets anders kwijt? Stuur dan een  e-mail naar Omgevingsvisie2024@zaanstad.nl