Groenonderhoud

Zo’n 70 medewerkers zorgen er elke dag voor dat de buitenruimte in Zaanstad veilig en schoon is. Op deze pagina leest u alles over hoe de gemeente het groen onderhoud.

Lente- voorjaarssnoei

Om ervoor te zorgen dat de planten in Zaanstad mooi bloeien wordt er in het voorjaar uitgebreid gesnoeid. De voorjaarssnoei begint rond 15 maart, dit is ook de broedperiode van de vogels dus hier houden we extra rekening mee.

Zomer – schoffelen

Om ervoor te zorgen dat bloemen en planten goed kunnen groeien in de boomspiegels en plantenbakken moet er in de droge periode regelmatig geschoffeld worden. Een behoorlijke klus, in Zaanstad staan namelijk zo’n 12.000 boomspiegels die onderhouden moeten worden.

Herfst – bladperiode

In de herfst zijn de onderhoudsploegen druk bezig met het opruimen van al het bladafval en het plaatsen en legen van bladkorven. Wilt u ook een bladkorf in uw straat? Bekijk dan onze pagina over bladkorven om te zien hoe u er eentje aan kan vragen.

Winter – wintersnoei

In de winter snoeien we van januari tot ongeveer 1 maart. Dit doen we omdat alle blaadjes dan gevallen zijn en we dan goed de structuren van de takken kunnen zien. Met deze snoei zorgen we ervoor dat heesters en struiken goed door kunnen groeien.

Planning onderhoud

Klik op de foto voor een grotere weergave.

In Zaanstad werken we met twee teams, team groen en team grijs. Team groen snoeit al het groen, maait het gras en wiedt onkruid. Team grijs veegt de straten, wiedt onkruid op de stoepen en straten, daarnaast worden de vuilnisbakken geleegd en kleine reparaties uitgevoerd aan bankjes en bruggen.

Hart voor de natuur

De gemeente beheert het groen zorgvuldig met hart voor de natuur. Zo is er oog voor wettelijk beschermde natuurwaarden en wordt rekening gehouden met verblijfplaatsen van vogels, egels of vleermuizen. 

Filmpjes over de werkzaamheden

Regelmatig snoeit de gemeente de heesters en het bosplantsoen. Door regelmatig snoeien blijft het groen in vorm, behoudt het de sierwaarde en krijgen andere bomen en struiken meer ruimte en licht. Ook voor de veiligheid kan het van belang zijn dat er gesnoeid wordt.

Snoeien van struiken

Struiken worden meestal tussen november en maart, gesnoeid. Als de struiken door zacht winterweer al vroeg in de knop staan passen we de snoeiplannen daar op aan.

Snoeien bosplantsoenen

In de winterperiode voert de gemeente onderhoud uit aan de bosplantsoenen. Dat zijn groenstroken met een natuurlijk en bosachtig karakter met bomen, struiken en kruiden. 

Herstel

Het onderhoud is nodig om heesters en bosplantsoen gezond en gevarieerd te houden. Zo moeten we soms de heesters snoeien, om ze te ‘verjongen’.  Direct na het snoeien ziet de beplanting er wat kaal uit. Regelmatig laten bewoners weten dat ze dit erg jammer vinden want een groene omgeving heeft meer uitstraling. Het herstel van het groen gaat gelukkig snel.

Snoeien in het voorjaar

In het voorjaar worden de vlinderstruiken, hortensia’s en rozen gesnoeid. Hiermee zorgen we dat de struik weer opnieuw uitloopt en bloeit.

In Zaanstad snoeien we over het algemeen met de motorkettingzaag. Dit doen we omdat we dan zo snel mogelijk kunnen werken, maar ook om de snoeiwonden zo netjes mogelijk te maken. Hierbij moeten we vooral letten op veilige omstandigheden, zowel voor onszelf als voor mensen die langskomen.

Snoeien hagen

Het onderhoud van machinaal knippen van hagen binnen Zaanstad doen we in 2 perioden binnen het jaar.

Deze hagen worden als weg begeleiding en of afscheiding tussen wegdek , fietspaden en vent wegen gebruikt. Hagen die machinaal worden geknipt staan vooral langs hoofdwegen.

Na 21 juni starten wij onze eerste ronde hagen knippen. Doordat dan de langste dag is geweest groeiende hagen daarna minder. Vanaf eind oktober beginnen we met de tweede ronde. De groei is dan voorbij waardoor de hagen strak de winter in gaan. De hagen in de woonwijken die machinaal slecht bereikbaar zijn knippen de wijkteams met de hand. Dit gebeurt met een motorische of accu heggenschaar.

Na het snoeien van takken worden deze gesnipperd. Om de biodiversiteit te verbeteren laten we waar het kan de takken liggen op takkenrillen.

Takkenril na het snoeien

Dit is een takkenril.

De voordelen van een takkenril

  • Gemakkelijke manier om uw snoeihout te verwerken;
  • Natuurlijke afsluiting in de tuin of van de tuin;
  • Voor vogels en zoogdieren biedt een takkenril een goede nest-,  voedsel- en schuilgelegenheid;
  • Amfibieën en reptielen vinden er een plek om te overwinteren;
  • Ook paddenstoelen, varens en andere plantensoorten vinden er een uitstekend onderkomen;
  • Zelfs enkele vlindersoorten zetten hun eitjes af op dood hout;
  • Heel veel insecten maken gebruik van de beschermde plekjes in de takkenril om te schuilen.

Veel gemeenten in Nederland beheren de openbare ruimte met een beeldbestek. Aan de hand van een vastgesteld beeldkwaliteitsniveau is bepaald waaraan het beeld van de openbare ruimte moet voldoen. Een beeldbestek kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld onkruidbeheersing op straat. Bij een beeldbestek kan er onderscheid gemaakt worden uit verschillende beeldkwaliteitsniveaus. De meest toegepaste beeldkwaliteitsniveaus bestaan op basis van niveau A+, A, B, C of D. Een A+-niveau wil zeggen dat het beeldkwaliteitsniveau zeer hoog is. Niveau D betekent dat het beeldkwaliteitsniveau zeer laag is. Bij iedere beeldkwaliteitsniveau hoort een bepaald beeld en beschrijving waaraan het beeld moet voldoen. Hieronder zie je een voorbeeld van onkruid tussen de klinkers. Beeldbestek verharding onkruid

Klik op de foto voor een grotere weergave.

We verwijderen onkruid niet meer de eerste 30 cm vanaf de gevel en erfafscheidingen. Dit doen we niet meer om schade te voorkomen aan eigendommen. Deze eerste 30 centimeter is de verantwoordelijkheid van de inwoner of eigenaar. Het groen rondom de herdenkingsmonumenten wordt het hele jaar door onderhouden. Regelmatig beplanten we dit groen opnieuw afhankelijk van het seizoen.

Het kan zijn dat erop dit moment, misschien onbedoeld, groen over uw  eigen erfgrens hangt. Wij voeren regelmatig werkzaamheden uit in Zaanstad. Tijdens onze werkzaamheden is het niet de bedoeling dat er groen over uw erfgrens hangt. Hier vinden wij hinder van bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Het is zelfs een wettelijke overtreding in de zin van artikel 2:15 van de Algemene plaatselijke verordening (APV) Zaanstad 2013.

Wat verwachten wij van u?

Voordat werkzaamheden bij u in de buurt starten moet u het overhangend groen teruggesnoeid hebben tot aan de erfgrens.

Wat als u geen actie onderneemt?

Dan leggen wij u een last onder dwangsom op. U betaalt dan een geldbedrag voor iedere keer dat wij constateren dat u het overhangend groen niet heeft verwijderd. Hierbij kunt u denken aan een bedrag van €250,- per constatering met een maximum van €1000,-

Mocht u vragen hebben over overhangend groen, dan kunt u contact opnemen met de heer I. Boots van de afdeling Straattoezicht via ons telefoonnummer 14075.