Groenadoptie

cartoon van buren die met elkaar een platsoentje onderhouden

Wilt u zelf of samen met uw buren een stuk groen beheren en onderhouden? In overleg met de gemeente kunnen bewoners een stuk openbaar groen adopteren. Dat varieert van een boomspiegel voor uw deur, tot een plantvak in de straat of een deel van een buurtplantsoen. Zo wordt u beheerder van een stukje openbare ruimte. En bepaalt u mee hoe uw buurt eruitziet.

Hoe werkt het?

Groenadoptie gaat altijd in overleg met de gemeente. Het gaat immers om een stuk openbare ruimte, waar de gemeente eindverantwoordelijk voor is en ook blijft. Het woord zegt het al: het blijft altijd openbaar, dus voor iedereen toegankelijk.

Buren

Wij vinden het belangrijk dat u uw buren vooraf vertelt over uw plannen. Zo weet u wat zij ervan vinden en misschien zijn er wel mensen die mee willen helpen. Als u een groter stuk groen wilt adopteren is het zeker een aanrader. Dan kunt u misschien samen de plannen uitwerken en voor het onderhoud zorgen.

Aanvragen

Als u een aanvraag doet nemen wij contact met u op om uw wensen en ideeën te bespreken. Meestal komen we daarna langs om de plek te bekijken zodat we samen kunnen bespreken wat er mogelijk is en hoe het werkt. Als u kunt aantonen dat de buurt geen bezwaar heeft tegen uw idee, maken we samen afspraken over de groenadoptie. Die leggen we op papier vast, zodat we weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Bekijk hieronder hoe u een aanvraag doet.

Er kan veel bij groenadoptie, maar niet alles. De belangrijkste spelregels zijn:

  • Het is openbaar groen dus het moet voor iedereen toegankelijk blijven. Groenadoptie is niet bedoeld om uw tuin te vergroten of een privé-plantsoen te maken.
  • De groenstrook is bedoeld voor groen. U mag er niet op bouwen, een parkeerplaats van maken. Het is ook niet de bedoeling dat u er afvalbakken of andere voorwerpen zoals bankjes, of kunstwerken neerzet.
  • U mag in principe zelf de beplanting toevoegen. Maar niet alle planten, heesters of bomen zijn voor iedere plek geschikt.
  • Overleg het met uw contactpersoon van de gemeente als u dingen wilt veranderen in de aanleg van het groen. Wij denken graag met u mee over uw wensen.
  • We verwachten dat u het groen met zorg onderhoudt.
  • U mag niet aan de bomen komen. Het onderhoud aan de bomen is een verantwoordelijkheid van de Gemeente Zaanstad.
  • De grond is en blijft eigendom van de gemeente. De gemeente mag zelf onderhoudswerkzaamheden uitvoeren als dat nodig is, bijvoorbeeld vervanging van riolering. Natuurlijk doen we dat dan in overleg met u.
  • De adoptie is voor onbepaalde tijd. Wilt u stoppen met de adoptie? Dat mag altijd, wanneer u wilt. Wij vragen u wel om dit bij de gemeente te melden. Dan zorgen wij weer voor het onderhoud. Of misschien wil een van uw buren de de adoptie van u overnemen? Ook dan horen we dat graag van u.
  • In uitzonderlijke gevallen kan de gemeente de adoptie stopzetten. Bijvoorbeeld als u zich structureel niet houdt aan de afspraken.

Heeft u bijzondere wensen of plannen? Zoals een groter adoptieproject met meerdere buurtbewoners, een vereniging of school? Alle ideeën en initiatieven zijn welkom. Wij denken graag mee hoe u deze mogelijk kunt maken.

Wilt u meer weten over groenadoptie of direct een aanvraag doen? Neem de volgende stappen. 

  • De aanvraag groenadoptie doet u via het formulier ‘melding maken’. Gebruik hiervoor de knop hieronder.
  • Vul in het veld ‘waar gaat het om? uw vraag in.
  • Klik op ‘volgende’. Geef uw locatie aan en kies voor ‘groenadoptie’.
  • Let op: vul ook uw telefoonnummer en e-mailadres in. Deze gegevens hebben wij nodig om contact met u op te nemen.