Geveltuin

Wanneer een woning of wooncomplex direct aan de openbare stoep grenst, mag er een geveltuin worden aangelegd. Deze tuin ligt dus tegen de gevel aan en bevindt zich op de plek van de stoep zelf.        

Wilt u ook een geveltuin?
Kijk of uw stoep aan de minimale afmetingen voor een geveltuin voldoet. U kunt daarna contact opnemen met ons via geveltuinen@zaanstad.nl. Vermeld in de mail uw adres en telefoonnummer. Zonder deze gegevens kunnen wij de aanvraag helaas niet in behandeling nemen. Als de aanvraag is goedgekeurd komt iemand van de gemeente bij u langs om de geveltuin op te meten en een aanlegafspraak te maken. Tijdens de aanlegafspraak wordt de geveltuin aangelegd, het zand en de tegels worden afgevoerd en de geveltuin wordt gevuld met aarde. U kunt de geveltuin dan zelf vullen met planten. 

Een geveltuin wordt alleen aangelegd op gemeente grond en niet op eigen grond. Een geveltuin mag niet te groot zijn en moet op een bepaalde manier worden aangelegd. De doorgang mag niet worden belemmerd. De gemeente legt daarom de geveltuin voor u aan en kan helpen met de afvoer van stenen en zand. Zo zorgen we samen voor een extra groene straat. De voordelen van een geveltuin zijn…

  • het maakt de buurt mooier;
  • het maakt de straat groener;
  • het zorgt voor meer betrokkenheid van de bewoners in de straat.

Waar moet een geveltuin aan voldoen?

  • Een geveltuin moet tussen de 30 en 45 cm diep  zijn;
  • Vanaf de gevel moet er minstens 120 cm aan stoep overblijven;
  • De maximale breedte is de breedte van de gevel;
  • Er mogen geen bomen in geplant worden;
  • Er mogen geen doornige, snelgroeiende, of giftige planten in een geveltuin.

Een geveltuintje aanleggen doe je samen met de gemeente. Wij komen u graag helpen met de afvoer van stenen en zand.

Naast dat geveltuinen zorgen voor een gezellige straat zijn ze ook heel nuttig. Door de klimaatverandering krijgen we vaker te maken met veel regen in korte tijd en door de aanleg  van een geveltuin kan de grond meer water opnemen. Wonen in een groene straat is bovendien gezonder. De planten nemen CO2 op, waardoor de lucht schoner is en als het warm is, zorgen de planten voor verkoeling.