Gemeente vergroent

Zaanstad heeft extra groen nodig. Meer bomen, struiken, bloemen en planten. Dit maakt onze stad mooier, gezonder en beter bestand tegen hitte en zware regenval. Daarom zorgen we goed voor het groen dat we hebben én investeren we in extra groen. Dat doen we samen met inwoners, ondernemers en partners in de stad zoals woningcorporaties. Zo is en blijft Zaanstad een fijne en gezonde plek voor mens en dier.

Op veel plekken werken we aan de openbare ruimte. Dit biedt kansen voor vergroening. Zo is er extra aandacht voor groen als we een straat opnieuw inrichten.  Ook in wijken waar we niet aan het werk zijn, kijken we of daar extra groen kan komen. 

Er komt bijvoorbeeld meer groen bij:

Naast extra groen investeren we ook in ‘beter’ groen. Met meer waarde voor de natuur en biodiversiteit. Op plekken waar nu voornamelijk gras groeit, planten we ook bomen, verschillende struiken en (bloeiende) planten. Zoals in:

Kijk hier voor alle vergroeningsprojecten: Projecten – Gemeente Zaanstad

Een groen schoolplein is een klimaatbestendige, gezonde en natuurrijke speel- en leeromgeving. Het plein maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur door buiten te spelen én te leren. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. Het groene schoolplein is een verlenging van het schoolgebouw en kan worden ingezet als buitenlokaal. Een reken-, taal- of natuurles op het schoolplein is afwisselend, leerzaam en uitdagend.

Het is het mooiste en beste plein dat een school zich kan wensen:

  • Het is gezond voor kinderen, dat blijkt ook uit onderzoek
  • Het heeft bomen, planten en bloemen. Bomen en planten halen viezigheid uit de lucht, geven ons zuurstof en bij hitte zorgen ze voor schaduw en een koelere lucht
  • Het trekt vogels en insecten aan (goed voor de biodiversiteit)
  • Het draagt bij aan de kennis over en band met de natuur
  • Het regenwater zakt beter weg 
  • Het is een mooi stukje natuur in de buurt

Heeft u vragen over groene schoolpleinen en wilt u ondersteuning? Mail dan naar groeneschoolpleinen@zaanstad.nl

We kijken ook naar kansen om te vergroenen op het water, om zo de natuur een handje te helpen. De Gedempte Gracht in Zaandam heeft drijvende groenstroken langs de kant. De waterplanten helpen om de waterkwaliteit in de gracht te verbeteren. In de Zaan in Zaandam zijn twee drijvende eilanden gemaakt. Deze komen vol te staan met verschillende soorten oever- en waterplanten, die in het water wortelen. De tuintjes zorgen voor meer soorten planten en dieren in en rond het water, zoals bijen, vlinders en kevers. Het plan is om meer van deze drijvende tuinen in de Zaan aan te leggen.

Meer informatie over drijvend groen

We maaien minder vaak in de gemeente. Ons uitgangspunt: het gras is lang waar het kan, kort waar het moet. Op plekken waar gespeeld of gesport wordt, houden we het gras kort. Dat geldt ook voor het gras op kruispunten en zichthoeken. Het verkeer moet goed zicht op de weg hebben. Op andere plekken maaien we nog maar 2 tot 4 keer per jaar. Die grasvelden laten we ‘verruigen’. Daardoor komt het gras hoger te staan en komt er meer ruimte voor andere begroeiing zoals fluitekruid en orchideeën. Het oogt misschien wat rommeliger, maar de insecten profiteren ervan. 

Lees hier meer over op deze pagina

Wij willen Zaanstad groener maken. Met meer bomen, struiken, bloemen en planten. Dit maakt onze stad mooier, gezonder, levender èn beter bestand tegen hitte en zware regenval. Helpt u een handje mee?

Of u nou een huis met een tuin hebt, een appartement met een balkon, groen doen kan iedereen. En dat hoeft echt niet moeilijk, duur of tijdrovend te zijn. Met een paar kleine aanpassingen kunt u rond uw eigen huis al een groot verschil maken. Wilt u het groter aanpakken? Wip dan alle tegels uit uw tuin of steek samen met buren de handen uit de mouwen en maak uw hele wijk groener.

Klik op de link om te bekijken wat u zelf allemaal kunt doen.

In buurten met veel stenen en (nog) weinig groen gaan we samen met bewoners actief aan de slag. We knappen speel- en schoolpleinen op en kijken samen met bewoners welke plekken in hun wijk geschikt zijn voor meer groen. Bijvoorbeeld door geveltuinen aan te leggen, of boomspiegels te beplanten. We zijn in 2023 begonnen in de Russische Buurt in Zaandam.

Meer informatie over de Russische buurt staat hier.