Drinkwater

Pas als er geen druppel uit de kraan komt, realiseren we ons vaak pas hoe belangrijk water voor ons is. Drinkwater is een eerste levensbehoefte. Het moet daarom schoon en veilig zijn om te drinken. Kraanwater is heel gezond omdat het mineralen bevat die goed zijn voor de opbouw van uw botten.

Drinkwaterbedrijven als PWN in Noord-Holland zorgen samen met het Rijk, provincies en gemeenten zorg voor de openbare drinkwatervoorziening. Rond de winning, zuivering en levering van leidingwater gelden strenge wettelijke regels, waarvoor het Rijk verantwoordelijk is. Ook heeft het Rijk vastgesteld hoeveel stoffen en organismen maximaal in het drinkwater mogen voorkomen. Deze wettelijke kwaliteitseisen voor drinkwater staan in het Drinkwaterbesluit.

Voor het Zaanse kraanwater onttrekt PWN water aan het IJsselmeer. Dat water wordt eerst gezuiverd in een hypermoderne fabriek in Andijk en vervolgens nog verder gefilterd met behulp van duinzand in het Noordhollands duinreservaat. Daarna gaat het richting de Zaanse kranen.

De voornaamste taak van de gemeente is om te zorgen dat activiteiten in de openbare ruimte (bouw, wegen, bedrijvigheid) geen risico vormen voor de drinkwatervoorziening van Zaanstad. Voor onttrekking van grondwater en waterlozingen in de bodem tot 10 meter diepte, moet bij Zaanstad een vergunning worden aangevraagd. Dat geldt ook voor afvalwaterlozingen op het riool. Tenslotte, en niet onbelangrijk, moet de gemeente samen met PWN ervoor zorgen dat Zaankanters gebruik kunnen maken van een nooddrinkwatervoorziening, als er langer dan 24 uur geen druppel water meer uit je kraan komt.

PWN waarschuwde in de laatste droge en hete zomers vaker voor schaarste en het wegvallen van de waterdruk. Ook roepen zij huishoudens op om slim en zuinig met waterverbruik om te gaan. Drinkwaterbedrijven geven de volgende tips:

Binnen

  • Douche een minuutje korter en koop een waterbesparende douchekop. Gemiddeld staan we 8 minuten onder de douche. 1 minuut minder scheelt 220.000 liter water.
  • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Twee minuten scheelt 2 liter. Vul een drinkbeker om te spoelen.
  • Vermijd het waterspitsuur. Doe tijdens warme zomers geen was tussen 7 en 9 uur en tussen 18 en 22 uur.

Buiten

  • Sluit een regenton aan op de regenpijp. Regenwater is beter voor de planten dan kraanwater omdat het minder kalk bevat
  • Geef uw planten water als de zon minder fel is
  • Geef uw tuin liever 1 keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo ‘leert’ u planten om beter tegen droogte te kunnen.

Meer tips over omgaan met water kun je vinden bij Vitens en Milieucentraal.