Voorschot op de uitkering
De afhandeling van uw aanvraag voor een bijstandsuitkering mag acht weken duren. De afhandeling duurt maximaal 16 weken als de gemeente meer gegevens van u nodig heeft.
Vanaf 4 weken na de aanvraagdatum heeft u elke 4 weken recht op een voorschot. Totdat de gemeente een besluit heeft genomen over uw recht op een bijstandsuitkering. Het voorschot is minimaal 90% van de bijstandsuitkering die u kunt krijgen. Als u een voorschot wilt, dan kunt u dit doorgeven aan uw contactpersoon.
Geen voorschot
Er zijn drie uitzonderingen waarbij de gemeente u geen voorschot verstrekt:
- U heeft de gegevens waar de gemeente om heeft gevraagd nog niet, niet tijdig of onvolledig verstrekt en dat is u te verwijten.
- U werkt onvoldoende mee.
- Op het moment van de aanvraag is al duidelijk dat u geen recht hebt op een bijstandsuitkering.
Verrekening of terugbetaling
Bijstand die u als voorschot heeft ontvangen, verrekent de gemeente met uw definitieve uitkering. Als blijkt dat u toch geen recht heeft op een bijstandsuitkering, dan moet u het voorschot terugbetalen.
Aanvraag indienen voorschot broodnood
U kunt een voorschot broodnood aanvragen. Dat kan als u een uitkering heeft aangevraagd maar het onduidelijk is of u recht heeft op een uitkering én u geen geld voor eten en drinken heeft.
Voor het aanvragen van een voorschot broodnood maakt u een afspraak met uw contactpersoon van het Sociaal Wijkteam. U hoeft alleen uw geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Let op: als u jonger bent dan 27 jaar, dan heeft u geen recht op een voorschot broodnood. Er kunnen ook uitzonderingen zijn. Bespreek dan uw situatie met het Jongerenloket.