Bijstandsuitkering aanvragen

Soms lukt het (even) niet om voor uw eigen inkomen te zorgen. Als u te weinig inkomen heeft, kunt u misschien een bijstandsuitkering krijgen volgens de Participatiewet. Deze uitkering helpt u met de kosten van het dagelijks leven, totdat u weer werk hebt. De regels voor de bijstandsuitkering zijn anders dan die voor bijvoorbeeld de WW-uitkering.

Wat heb ik nodig bij mijn aanvraag?

Voordat u een aanvraag indient, moet u zich eerst als werkzoekende inschrijven via Werk.nl. Wanneer u daar ingeschreven bent, kunt u bij de gemeente een bijstandsuitkering aanvragen.

De bewijsstukken die u nodig heeft zijn afhankelijk van uw situatie. Dit ligt aan de reden van uw aanvraag, uw woonsituatie, vermogen en inkomen. Tijdens het invullen van het aanvraagformulier ziet u om welke documenten dit gaat.

Bij het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt kunt u gratis hulp krijgen. Als u uw postcode invoert, dan ziet u welk Sociaal Wijkteam dit is. Sommige Wijkteams hebben vaste inloopmomenten waar u terecht kunt met vragen over geldzaken, aanvragen van uitkering of regelingen. 

Voor hulp kunt u ook (gratis) terecht bij het informatiepunt van de Bieb.  

Jonger dan 27 jaar? Dan kunt u terecht bij het Jongerenloket. Iedere dinsdag tot en met vrijdag is er tussen 12.00 en 16.00 uur een inloopspreekuur. U kunt dan zonder afspraak langs komen!

Tot de leeftijd van 27 jaar geldt een zoekperiode van 4 weken om een geschikte opleiding of baan te zoeken. Dit houdt onder andere in een startbijeenkomst en persoonlijke begeleiding. Na deze zoekperiode komt u in aanmerking voor een uitkering.

De zoekperiode gaat in op de dag dat u een bijstandsuitkering aanvraagt.

Na het indienen van uw aanvraag krijgt u een uitnodiging voor een startgesprek bij het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt. Bent u jonger dan 27 jaar? Dan is dat bij het Jongerenloket. Binnen vijf dagen neemt de afdeling werk & inkomen contact met u op om een afspraak te maken. U bent verplicht om naar de afspraak te komen.

Vanaf het moment dat u de aanvraag heeft ingediend, heeft de gemeente acht weken de tijd om een beslissing te nemen. Let op: als u niet alle benodigde bewijsstukken heeft bijgevoegd, dan verlengt de gemeente deze termijn. U krijgt dan bijstand vanaf de dag dat u de aanvraag heeft gedaan. 

Als u gedetineerd bent (in het huis van bewaring of in de gevangenis), dan krijgt u géén uitkering. Wordt u als gedetineerde voorbereid op uw terugkeer in de maatschappij? En verblijft u daardoor voor langere tijd buiten de gevangenis? Dan kunt u soms wél een uitkering krijgen. Dit kan bijvoorbeeld als u:

  • deelneemt aan een speciaal programma en de rest van uw straf buiten de gevangenis doorbrengt
  • proefverlof hebt en daarom een tijd buiten de gevangenis verblijft
  • in een huis woont voor begeleid wonen, een verslavingskliniek of een particulier opvanghuis van bijvoorbeeld Exodus, Moria of het Leger des Heils.

Er bestaat een uitkering voor daklozen. Een dakloze heeft geen vast woonadres, leeft op straat en kan niet bij familie of vrienden terecht.

Thuisloos is iets anders dan dakloos. U bent thuisloos als u geen eigen woonruimte hebt en tijdelijk of voor langere tijd in een instelling voor maatschappelijke opvang woont.

U kunt een aanvullende uitkering aanvragen:

  • Als u 65 jaar of ouder bent en
  • een onvolledige AOW-uitkering hebt en
  • geen of onvoldoende pensioen hebt opgebouwd.

Deze aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) vraagt u aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), zie onderstaande link.

U kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer 14 075