Bijdrage kosten uitvaart

Is iemand overleden en is er geen geld voor een uitvaart? Dan is er soms speciale hulp mogelijk. Dit heet bijzondere bijstand. Neem in zo’n situatie altijd meteen contact op. Bel alstublieft naar nummer 14 075. Vraag om te worden doorverbonden met een medewerker bijzondere bijstand over een spoedaanvraag uitvaartkosten. Doe dit snel, want anders is de hulp misschien niet meer mogelijk of dat uw aanvraag niet op tijd klaar is.

Verantwoordelijkheid nabestaanden

Als iemand overlijdt, zorgen de familie of vrienden voor de uitvaart. Soms is er niet genoeg geld om dit te betalen. Maar dat betekent niet dat u geen uitvaart kunt regelen. Als nabestaande kunt u voor uw deel van de kosten eventueel bijzondere bijstand aanvragen in de gemeente waar u woont. Dit kan niet in alle gevallen. U moet deze hulp wel vragen voordat u kosten maakt. En het is belangrijk om dit snel te doen.

In Zaanstad kunnen nabestaanden partner en kind(eren) een aanvraag voor bijzondere bijstand indienen. Als deze niet aanwezig zijn, dan kunnen ouders, broer(s), zus(sen)van de overledene een aanvraag doen. Overige familieleden komen niet in aanmerking. Per aanvraag beoordelen we of iemand aan de voorwaarden voldoet om bijzondere bijstand te krijgen. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen.

Geen nabestaanden: gemeente regelt uitvaart

Zijn er helemaal géén nabestaanden of anderen die opdracht voor de uitvaart willen geven? Dan is de gemeente Zaanstad verplicht om binnen 6 werkdagen de opdracht voor de uitvaart te geven. Dit staat in de Wet op de Lijkbezorging.

Dit kan alleen wanneer de persoon in Zaanstad, Wormerland of Oostzaan is overleden en hier ook nog is. Is het lichaam van de overledene in een andere gemeente? Dan neemt u contact op met die gemeente.

Contact

Bel naar 14 0 75 of stuur een e-mail naar wlb@zaanstad.nl met de volgende gegevens:

  • Uw contactgegevens
  • Wat uw relatie is met de overledene
  • Naam van de overledene
  • Datum en plaats overlijden
  • Woonadres van de overledene
  • Andere informatie over de nabestaanden en eventuele uitvaartpolissen

Wat gebeurt er hierna?

Draagt u de uitvaart over aan de gemeente Zaanstad? Dan mag niemand anders meer zaken regelen. Niemand mag meer in de woning en alle persoonlijke spullen (bijvoorbeeld identiteitspapieren, pinpassen, sleutels) moet u met spoed inleveren bij de gemeente. Als iemand toch het huis binnen gaat of spullen van de overledene meeneemt, dan moet die persoon volgens de wet alles betalen wat met de uitvaart te maken heeft.

De gemeente Zaanstad is alleen verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart en niet voor eventuele schulden. De gemeente meldt uitvaarten via de Wet op Lijkbezorging altijd bij het Rijksvastgoedbedrijf (achteraf). Meer informatie over onbeheerde nalatenschappen vindt u op de site van Rijksvastgoedbedrijf (Onbeheerde Nalatenschappen).