Toegankelijkheid
De gemeente Zaanstad vindt het belangrijk dat iedereen zich makkelijk en zelfstandig kan verplaatsen in de openbare ruimte, in het openbaar vervoer en andere publieke voorzieningen.
Toegankelijkheid wil zeggen dat iedereen overal kan komen. Vooral mensen met een handicap, slechtziend of een andere beperking. Maar ook ouderen met een rollator of jonge ouders met een kinderwagen kunnen last hebben van obstakels op de weg. Denkt maar eens aan een defecte lift als u niet kunt traplopen of met uw kinderwagen naar beneden wilt.
Nederland wil dat alle mensen met een beperking vrij zijn om te gaan waar zij willen. Daarom heeft Nederland in 2016 het VN-verdrag over rechten van personen met een handicap ondertekend. Door dit verdrag wordt toegankelijkheid verplicht gesteld. Dat betekent dat iedereen zich zelfstandig moet kunnen verplaatsen in de openbare ruimte, in het openbaar vervoer en andere publieke voorzieningen.
De gemeente Zaanstad wilt een gastvrije gemeente zijn en vindt het belangrijk dat (horeca-)ondernemers laten weten dat u bij hen terecht kunt om gebruik te maken van het toilet.
In één oogopslag ziet u of er een toilet beschikbaar is in de omgeving waar u zich bevindt met de applicatie (app) ‘HogeNood’ kunt u zien:
- Waar toiletten zijn.
- Welke faciliteiten er zijn. Zoals is er toegang voor mindervaliden of is er plek voor babyverzorging.
- Is er een verplichting aan het gebruik van het toilet. Zoals gebruik van een consumptie of een kleine vergoeding.
De app HogeNood is gratis te downloaden voor iPhone en Android smartphones via de gebruikelijke app stores. Voor meer informatie kunt u naar de website van HogeNood: Website HogeNood
In Zaanstad vinden we dat elk kind recht heeft op spelen. We maken daarom speelplaatsen toegankelijke voor iedereen. Naast volwassenen met een beperking zijn er ook kinderen die een beperking hebben. Verschillende speeltoestellen kunnen gebruikt worden door kinderen met een handicap en ook met een rolstoel.
Een voorbeeld is de waterpomp, een erg populair speeltoestel. Het houten plateau voor de waterpomp is verlaagd voor de toegankelijkheid. Lees meer over de speelplaatsen en waar die zijn op de pagina Toegankelijke speelplaatsen.
Het centrum van Zaandam is met roltrappen en liften bereikbaar. Alternatieven roltrappen en liften als sprake is van een storing zijn in dit overzicht te vinden: Liften en roltrappen
De gemeente wil dat de toegankelijkheid van de openbare ruimte verbetert voor mensen met een fysieke-, visuele of geestelijke beperking.
Actieplan Toegankelijkheid
Een actieplan Toegankelijkheid is gemaakt. Voorstellen zijn gedaan om toegankelijkheid voor elkaar te krijgen.
Bewustwording
Belangrijk onderdeel van het actieplan is dat de bewustwording over de mensen met een beperking wordt vergroot. Zowel inwoners, ondernemers als de gemeente zelf hebben een rol om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te vergroten. Voorbeelden zijn:
- Bewoners kunnen rekening houden met slechtzienden door op een blindengeleidelijn geen obstakels te plaatsen, zoals een fiets of plantenbak.
- Ook de gemeente zelf moet goed opletten dat bij een verkeersomleiding wordt nagedacht wat dit betekent voor mensen met een beperking.
- Begin van 2019 is er een landelijke campagne ‘Houd de lijn vrij’ geweest, om mensen bewust te maken van het belang van toegankelijkheid.
- In deze korte film zie je meer over de Week van toegankelijkheid
Het stationsgebied van de gemeente Zaanstad heeft geleidelijnen. Geleidelijnen zijn de geribbelde tegels die lijnen vormen. Het is een veilige looproute voor mensen met een visuele beperking. Een mooie aanpassing waar we trots op zijn.
Hoe voorkom je het plaatsen van obstakels op de lijn?
Ook daar is aan gedacht. Het projectteam van ‘Houd de lijn vrij!’ heeft een stoeptegel ontwikkeld met een duidelijk pictogram. Met deze stoeptegel wordt aandacht gevestigd op de geleidelijnen in de openbare ruimte.
Zaanstad heeft als eerste gemeente in Nederland een aantal tegels besteld. Inmiddels liggen de stoeptegels op verschillende plekken in de stad. Wij zijn blij met de stoeptegels en denken dat deze vrolijk gekleurde tegels bijdragen aan het bewust maken van onze inwoners. Bewustwording is een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk actieplan Toegankelijkheid.
Het projectteam van ‘Houd de lijn vrij!’ bestaat uit medewerkers van:
- Bartiméus
- Koninklijke Visio
- Robert Coppes Stichting
- de Oogvereniging.
Geef het aan ons door
Weet je een geleidelijn waar regelmatig obstakels worden geplaatst? Laat het ons per mail weten: buitengewoon@zaanstad.nl.
We gaan dan kijken of deze mooie en opvallende tegels kunnen worden geplaatst. Het doel is dat de lijn vrij blijft voor een goede doorgang voor mensen met een visuele beperking!
Juist voor mensen met een beperking is het belangrijk te weten aan welke projecten de gemeente werkt. Alle informatie over projecten kunt u vinden op de projectpagina’s: Projecten
Op de projectpagina vindt u:
- Antwoorden op de volgende vragen:
-
- Waar staan werkzaamheden gepland?
- Waar wordt een straat of wijk heringericht?
- Wat betekent dat voor u?
- Is er ergens een omleiding en waar dan?
- Alle bewonersbrieven die zijn verstuurd.
- Tekeningen van de plannen.
- Hoe u kunt reageren op een ontwerp.
- Hoe u in contact komt met de projectleider.