Ligplaats
U mag niet zomaar met uw boot een ligplaats innemen. De gemeente bepaalt de plekken in het openbare water waar dit mag. Ook bepalen wij welk soort vaartuigen (woonboten, plezierboten, steigers of pontons) er mogen liggen, hoeveel plaatsen er zijn en of een vergunning nodig is.
Nieuwe eigenaar woonboot
Heeft u een woonboot gekocht of geërfd met een ligplaatsvergunning? Als nieuwe eigenaar moet u de vergunning op uw naam laten overschrijven. Voor uw aanvraag heeft u nodig:
- akkoordverklaring van de huidige vergunninghouder en
- kopie van de koopakte of het eigendomsbewijs van de woonboot
Nieuwe ligplaatsvergunning
Wanneer de gemeente besluit om nieuwe ligplaatsen uit te geven dan komen deze beschikbaar. En kunt u hiervoor in aanmerking komen. Heeft u een waterkavel gekocht? Dan mag u deze pas gebruiken zodra u een ligplaatsvergunning heeft gekregen.
Varend woonschip
Heeft u een varend woonschip dat bestemd is en wordt gebruikt om te varen? Denk hierbij aan boten die zelfstandig kunnen varen en nog een werkende motor aan boord hebben. Dan vraagt u een ligplaatsvergunning aan bij de gemeente in de volgende gevallen:
- Als u het schip vervangt door een ander varend schip.
- Als u het varende schip gaat verbouwen.
Bij uw aanvraag levert u onder andere een situatieschets, bouwtekeningen en constructietekeningen in.
Wilt u gebruik maken van een ligplaats die door de gemeente is aangewezen? Dan moet u een ligplaatsvergunning aanvragen. Zijn alle aangewezen ligplaatsen in Zaanstad bezet? Dan kunt u wel een woonschip op een bestaande ligplaats overnemen. En hierna een verzoek indienen om de ligplaatsvergunning op uw naam te laten zetten.
Bent u koper van een kavel in jachthaven Dukra (Marinapark Houthaven)? Dan moet u een ligplaatsvergunning aanvragen voor uw woonschip. Zonder deze vergunning kunt u de gekochte kavel niet in gebruik nemen als ligplaats.
De kosten zijn voor:
- een aanvraag ligplaatsvergunning voor een varend woonschip: € 279,40
- een bestaande ligplaatsvergunning overschrijven op naam: € 111,38
- het verbouwen van een woonboot: zie de kosten voor (ver)bouwen in de legesverordening 2024
De kosten zijn voor het in behandeling nemen van de aanvraag van uw vergunning. U moet deze kosten altijd betalen, ook als de vergunning wordt geweigerd.
Gaat u onderhoud doen aan uw boot, zoals bijvoorbeeld een rotte plank vervangen door een nieuwe van hetzelfde materiaal of de woonboot opnieuw verven in de huidige kleuren, dan heeft u geen vergunning nodig.
Woonboot verbouwen
- het aanpassen van het uiterlijk van de woonboot.
- het vergroten of verkleinen van de woonboot.
De gemeente kent verschillende categorieën woonschepen. Niet elk type woonschip kan of mag namelijk overal een ligplaats innemen. In het aanwijzingsbesluit wordt aangegeven waar een ligplaats mag worden ingenomen. In de bestemmingsplannen wordt verder aangegeven welk type woonschip er op die plekken mag liggen of aan welke eisen het woonschip moet voldoen.
De gemeente Zaanstad kent de volgende categorieën woonschepen:
Woonschip
Een woonark of woonboot die is te zien aan de constructie of inrichting, en uitsluitend of vooral gebruikt wordt als verblijf voor een of meer personen, maar het is geen waterwoning.
Woonboot
Een drijvend of varend project in het water dat herkenbaar is aan de romp en de opbouw als schip. Het wordt gebruikt als of is bestemd voor een woonverblijf, of het bestaat uit een casco dat herkenbaar is als van een origine varend schip, waaronder begrepen een dekschuit, met daarop een gehele of gedeeltelijke opbouw, dat wordt gebruikt als of is bestemd voor woonverblijf.
Woonark
Een drijvend object, in het algemeen niet bedoeld of ingericht om te varen en meestal voorzien van een betonnen casco met vierkante of rechthoekige opbouw.
Voor het innemen van een ligplaats is soms ook een vergunning van andere overheden nodig, zoals:
- Een (water)vergunning van Rijkswaterstaat of het Hoogheemraadschap voor woonschepen die liggen in Rijkswater of in water dat in eigendom of beheer is van het Hoogheemraadschap