Exploiteren coffeeshop

Als u een coffeeshop wilt beginnen, dan heeft u een horeca-exploitatievergunning met aantekening coffeeshop en een gedoogverklaring nodig.

In de gemeente Zaanstad geldt een maximumstelsel. Daarbinnen is ruimte voor drie coffeeshops. Alle drie de coffeeshopvergunningen zijn al vergeven. Twee coffeeshops zijn gevestigd in Zaandam. Er is één vergunning vergeven voor een coffeeshop in Zaanstad Noord. Het betreft hier een schaarse vergunning. Als een vergunning vrijkomt voert een notaris een openbare loting uit om een belangstellende te selecteren. Die mag dan als eerste een aanvraag voor een vergunning indienen.

De gemeente Zaanstad is één van de tien gemeentes die meedoen met het experiment gesloten coffeeshopketen (ook wel bekend als de wietpilot). Het doel van dit experiment is om de handel en verkoop van drugs uit het criminele circuit te halen. Het Rijk en de gemeenten houden tijdens het hele experiment in de gaten, wat de effecten op de leefbaarheid, veiligheid en volksgezondheid in de gemeentes zijn.

Het experiment gaat vanaf 17 juni 2024 de volgende fase in. Dit is de overgangsfase. De drie coffeeshops in Zaanstad mogen dan behalve met de gedoogde verkoop, ook starten met de verkoop van hennep en hasjiesj, die komt van de door de overheid aangewezen telers. Half september begint de experimenteerfase. Dan mogen de coffeeshops alleen nog maar hennep en hasjiesj verkopen, die van deze telers komt. Deze fase duurt vier jaar.

Burgemeester Jan Hamming: ‘Drugscriminaliteit tast de leefbaarheid en veiligheid in Zaanstad aan. Bijna wekelijks rollen we illegale drugspanden op die middenin woonwijken staan, dit soort praktijken leveren voor de buurt levensgevaarlijke situaties en overlast op. Op allerlei manieren treden we hier samen met politie en andere betrokken partijen tegen op. Daarom doen we als Zaanstad ook mee aan het experiment gesloten coffeeshopketen. Op die manier willen we nog meer inzetten om de gevaren van drugs te beperken en de bijbehorende geldstromen uit het criminele circuit te halen’.’’

De drie coffeeshops in Zaanstad zijn verplicht om hun personeel te scholen. Zo moeten ze hen voorlichting geven over de risico’s en naar wie ze moeten doorverwijzen als sprake is van problematisch gebruik. Ook krijgt de consument informatie over de effecten en gezondheidsrisico’s via een bijsluiter.

Zie voor meer informatie over het experiment: Experiment gesloten coffeeshopketen (wietexperiment) | Rijksoverheid.nl