U hebt een horeca exploitatievergunning nodig als u in uw horecabedrijf:
- Overnachtingen aanbiedt.
- Dranken schenkt.
- Voedsel klaarmaakt en aanbiedt om direct te eten.
Op het moment dat u voedsel klaarmaakt en aanbiedt heeft u daar een vergunning voor nodig. Dit geldt zowel voor eten dat mensen bij uw horecabedrijf opeten als voor eten dat ze meenemen om ergens anders te eten.
Wat valt onder een horecabedrijf?
Horecabedrijven zijn in ieder geval hotels, cafés, restaurants, cafetaria’s, discotheken, buurt- of clubhuizen en zalenverhuur. U kunt alleen een terras aanvragen als onderdeel van een horecabedrijf.
Wanneer vraagt u een vergunning aan?
De horeca-exploitatievergunning vraagt u aan als:
- U een horecabedrijf wilt starten of overnemen.
- De rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert (bijvoorbeeld van eenmanszaak naar VOF).
- U met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren (zoals van snackbar naar restaurant).
- Als een vennoot of bestuurder van uw bedrijf of rechtspersoon wijzigt.
Wie is verantwoordelijk?
- Een vergunning geldt voor een bepaalde persoon en een bepaalde plek. Bij de vergunning zit een aanhangsel (lijst) met alle leidinggevenden.
- Hebt u een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof), dan bent u zowel exploitant als leidinggevende. Bent u een rechtspersoon, bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv)? Dan zijn alle bestuurders of hun gevolmachtigden zowel exploitanten als leidinggevenden.
- Als het horecabedrijf geopend is, moet 1 van de leidinggevenden aanwezig zijn die ook op het aanhangsel genoemd staat.
Bekijk ook de informatie over een alcoholwetvergunning.