Uitstootvrije zones

Vanaf 1 januari 2026 wordt het kernwinkelgebied van Zaandam een uitstootvrije zone.

Dit betekent dat bestelbusjes en vrachtwagens op benzine, diesel of gas niet meer in dit winkelgebied mogen rijden. Net als in 28 andere gemeenten in Nederland, komt in dit gebied een zogenaamde uitstootvrije zone voor stadslogistiek, ook wel zero-emissiezone genoemd. Nieuwe bestel- en vrachtwagens die gebruikt worden om goederen te vervoeren of diensten uit te voeren, moeten dan uitstootvrij zijn. Voor bestaande bedrijfsauto’s zijn er tot 2030 verschillende overgangsregelingen.

Met een uitstootvrije zone zorgen we ervoor dat de uitstoot van CO2 in winkelgebieden minder wordt. Ook draagt een uitstootvrije zone bij aan een schone luchtkwaliteit en een aantrekkelijker winkelgebied. Uitstootvrije zones is een van de maatregelen uit het landelijke klimaatakkoord om de CO2 uitstoot te verminderen.

De gemeente Zaanstad begint in het winkelgebied van Zaandam met het instellen van een uitstootvrije zone op 1 januari 2026. Op het kaartje hieronder ziet u om welk gebied het gaat.

De ervaringen die we opdoen bij het instellen van deze zero-emissiezone, gebruiken we om de invoering van de uitstootvrije zones in Wormerveer en Krommenie soepel te laten verlopen. De invoering van de uitstootvrije zones in die gebieden is daarom uitgesteld. De invoering van de uitstootvrije zones in Wormerveer en Krommenie zal in elk geval voor 2030 plaatsvinden.

Voorlopige uitstootvrije zone Zaandam

Voorlopige uitstootvrije zone Zaandam

 

Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met de mobiliteitsadviseur aan. De mobiliteitsadviseur weet alles over subsidies, efficiënte vormen van stadslogistiek, kan u helpen met een stappenplan voor elektrisch laden en meer.

Meer informatie om u voor te bereiden op de komst van de uitstootvrije zones in Zaandam

Vanaf 1 januari 2026 wordt het kernwinkelgebied van Zaandam een zero-emissiezone. Bestel- en vrachtauto’s die goederen of diensten komen leveren in dit gebied, moeten dan uitstootvrij zijn.

In andere gemeenten, zoals Amsterdam, gelden al eerder uitstootvrije zones.  Op de site Zero Emissie Stadslogistiek ziet u wat de algemene landelijke eisen en overgangsregelingen zijn voor uitstootvrije gebieden. 

Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling. 

Voor sommige voertuigen geldt een vrijstelling of kan er een ontheffing worden aangevraagd.
Lees meer over vrijstellingen en ontheffingen.

Wilt uw weten wat voor u geldt, doe dan de kentekencheck.

Kenteken check

In Zaandam moeten bedrijven vanaf 1 januari 2026 binnen de zero-emissiezone uitstootvrij rijden. Dit kan door uitstootvrije voertuigen te gebruiken of door logistieke processen anders in te richten. Minder ritten zorgen voor een leefbare en bereikbare stad. Hier zijn verschillende oplossingen voor ondernemers:

Efficiëntere routes door slim plannen

Slim plannen door bijvoorbeeld afstemmen van levertijden kan leiden tot efficiëntere routes met minder gereden kilometers in de stad tot gevolg.

Ontkoppelpunt aan de rand van de Zero-emissiezone (wisselbak of wisselen trekker)

Het gebruik van ontkoppelpunten (wisselbak of wisselen van trekker) aan de rand van de stad zorgen voor meer emissievrije kilometers.

Bundelen buiten de Zero-emissiezone

Bundeling van goederen in een hub aan de rand van de stad maakt het vervoer handiger. Goederen worden in de hub overgeslagen naar kleinere elektrische voertuigen die zo goed mogelijk beladen zijn.  

Microhub binnen de ZES Zone

Een microhub kan gebruikt worden als overslagpunt. Goederen kunnen daar worden overgeladen in bakfietsen en lichte elektronische voertuigen (LEVV’s) die de goederen in de binnenstad afleveren. Ook kunnen microhubs gebruikt worden als (tijdelijk) magazijn in de binnenstad.

Bundelen door te leveren aan afhaalpunten

Een bestelbus of vrachtwagen levert pakketten aan een afhaalpunt. Klanten kunnen de pakketten daarna zelf ophalen bij het afhaalpunt.

Verschuiving naar kleinere voertuigen 

Voor sommige ritten is een bestelbus niet nodig. Deze ritten kunnen uitgevoerd worden met kleinere voertuigen (LEVV’s of bakfiets). Hierdoor zijn minder ritten met een bestelbus nodig. Het kan ook parkeerkosten schelen.

Gebundeld afval ophalen

Door het afval van verschillende bedrijven in een gebied gezamenlijk in te zamelen, zijn er minder ritten nodig. Met dit zogenaamde white label concept wordt afval door een gezamenlijk voertuig gebundeld opgehaald. De bedrijven maken samen afspraken over wie een rit uitvoert en over de verdeling van de kosten en opbrengsten.

Bundeling afdwingen door inkoop

Door leveringen van meerdere leveranciers te bundelen zijn er minder ritten nodig. De leveranciers worden verplicht te leveren aan een hub aan de rand van de stad.  

Personeel met OV, fiets, carpoolen of P+R

Leveranciers voor facilitaire dienstverlening of bouw kunnen goederen zoals gereedschap en klein materiaal direct naar het project of de bouwlocatie sturen. Het personeel hoeft daardoor niet altijd meer met de eigen bestelauto naar de werkplek te reizen.

Met deze oplossingen kunnen ondernemers hun stadslogistiek milieuvriendelijker en efficiënter maken.

Niet ieder bedrijf is hetzelfde. Voor een op maat gemaakt advies kunt u een gratis afspraak maken met de mobiliteitsadviseur. Verschillende soorten bedrijven kunnen gebruikmaken van een combinatie van oplossingen om hun vervoer uitstootvrij te maken. Hieronder vindt u suggesties hoe u, als horecaondernemer of pakketdienst bijvoorbeeld, zonder uitstoot van schadelijke stoffen goederen en diensten kunt leveren. De uitgebreide uitleg per punt vindt u onder ‘Oplossingen voor ondernemers’. 

Vers, horeca, retail & specialisten

  1. Efficiënte routes 
  2. Ontkoppelpunt
  3. Bundelen buiten de zone
  4. Bundelen aan afhaalpunten
  5. Verschuiving naar kleinere voertuigen

Facilitair, service & bouw

  1. Efficiënte routes
  2. Ontkoppelpunt
  3. Bundelen buiten de zone
  4. Bundelen door inkoop
  5. Personeel met OV, fiets, carpoolen of P+R

Afval

  1. Efficiënte routes
  2. Gebundeld afval ophalen

Express en pakketten

  1. Efficiënte routes
  2. Bundelen buiten de zone
  3. Microhub binnen de zone
  4. Bundelen aan afhaalpunten
  5. Verschuiving naar kleinere voertuigen

Heeft u een vraag of een opmerking, stuur dan een e-mail naar zes@zaanstad.nl.

Onze adviseur helpt u graag op weg met een persoonlijk advies. Tijdens het gesprek kijkt de adviseur naar uw situatie en denkt mee u mee hoe u zich kunt voorbereiden. Denk aan welke subsidies er zijn maar ook aan praktische tips.

Heeft u interesse in een gratis adviesgesprek? Stuur dan een mail naar info@vandenhurkadvies.nl