Ontheffing verkeersregels
Het kan voorkomen dat u bij het uitvoeren van bedrijfswerkzaamheden of bij het bereiken van uw woning belemmerd wordt door bepaalde verkeersregels. Het kan bijvoorbeeld gaan om:
- Een landbouwbedrijf dat bij het bewerken van het land gehinderd wordt door een beperking in de maximale voertuigbreedte.
- Een winkel die regelmatig bevoorraad moet worden, maar daarin belemmerd wordt door een stopverbod.
- Een taxibedrijf dat gebruik wil maken van een busroute.
- Een woning met een garage die alleen te bereiken is over een fietspad.
- Andere voorbeelden van verkeersregels waarvan een ontheffing kan worden gevraagd zijn: het beperken van aslast, parkeerverbod, vrachtwagenverbod, inrijverbod.
- Gevaarlijke stoffen laden of lossen die buiten de aangewezen routes worden vervoerd.
De gemeente Zaanstad hanteert als uitgangspunt dat de openbare verkeersruimte in de stad zo is ingericht dat situaties waarbij ontheffingen nodig zijn, zoveel mogelijk worden vermeden. Helaas is dit niet altijd te voorkomen. Daarom biedt de verkeerswetgeving (Wegenverkeerswet 1994 en RVV 1990) de mogelijkheid aan de gemeente om ontheffing van een aantal verkeersregels te verlenen.
Aanvraag of wijziging (kenteken of verlenging) indienen
U kunt online een aanvraag indienen. U moet de volgende stukken bij uw aanvraag voegen:
- een kopiescan van het kentekenbewijs
- een kleurenfoto van de kentekenplaat (want op een kentekenbewijs is niet te zien of het voertuig een taxi is of niet)
- een kopiescan van de inschrijving Kamer van Koophandel (indien van toepassing)
Ontheffing route gevaarlijke stoffen
Wilt u in de gemeente Zaanstad gevaarlijke stoffen laden of lossen? Dan hebt u een ontheffing of toestemming nodig. Het is verboden om gevaarlijke stoffen buiten de aangewezen routes te vervoeren.
- Het is verboden om gevaarlijke stoffen in de gemeente Zaanstad te vervoeren, laden of lossen.
- Voor een aantal gevaarlijke stoffen geldt in Nederland een routeplicht. Sommige gemeenten en provincies geven de verplichte route met verkeersborden aan. Informatie over deze routes kunt u krijgen bij de gemeentelijke of de regionale brandweer.
- Als u binnen de gemeente van de verplichte route wilt afwijken, bijvoorbeeld om te laden of lossen, dan moet u een ontheffing aanvragen bij de gemeente.
De gemeente Zaanstad gaat terughoudend met aanvragen voor ontheffing om. Verkeersregels hebben immers een bepaald doel: verkeersveiligheid, overzichtelijkheid, doorstroming, doelmatig gebruik van de openbare weg of een combinatie hiervan. De gemeente heeft daarom in haar ontheffingenbeleid voorwaarden verbonden aan het verlenen van ontheffingen voor verkeersregels.
Een ontheffing verkeersregels kost € 27,50