Vragen over opvang Gerrit Bolkade
Waarom wordt de opvanglocatie aan de Gerrit Bolkade geopend?
De locatie biedt tijdelijk onderdak aan vluchtelingen die vluchten voor oorlog en onderdrukking. Zaanstad draagt hiermee bij aan de landelijke opvangopgave, met oog voor veiligheid en zorgvuldigheid.
Hoeveel vluchtelingen worden hier opgevangen?
Er is plaats voor maximaal 1.000 vluchtelingen. De opvangperiode is vijf jaar, met een mogelijke verlenging van twee jaar.
Wie verblijven er op deze locatie?
De locatie is bedoeld voor asielzoekers die voldoen aan strenge voorwaarden. Mensen uit veilige landen, overlastgevers en personen die elders in de EU al bescherming hebben gekregen, worden niet toegelaten. Minderjarigen en rolstoelgebruikers worden ook niet geplaatst vanwege de inrichting van de pontons.
Hoe wordt de veiligheid op en rond de locatie gewaarborgd?
De locatie voldoet aan alle veiligheidseisen. Dit is gecontroleerd door de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en andere betrokken instanties. Ook wordt de situatie op en rond de pontons continu gemonitord.
Wat gebeurt er bij overlast?
Overlast wordt niet getolereerd. Het COA en de gemeente houden toezicht en grijpen in als dat nodig is. Personen die eerder overlast hebben veroorzaakt, worden niet toegelaten tot de locatie.
Hoe wordt de stroomvoorziening geregeld?
Op dit moment wordt gebruikgemaakt van een tijdelijke stroomvoorziening met walstroom, batterijen en biodieselgeneratoren. In de komende maanden wordt gewerkt aan een definitieve en duurzame oplossing met warmtepompen en zonnepanelen.
Welke voorzieningen zijn er voor de bewoners?
De basisvoorzieningen die het COA biedt bestaan uit een slaapkamer (2- of 4 persoonskamer), badkamer, gedeelde keukens, leefgeld, zorgverzekering, wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en persoonlijke begeleiding indien nodig.
Op de pontons zijn 5 recreatieruimtes binnen, een recreatieponton buiten, 5 leslokalen/ trainingsruimten en een open leercentrum met computers. Er is een meedoenbalie die de vluchtelingen helpt met het vinden van activiteiten en (vrijwilligers)werk. Het COA heeft een samenwerking met vrijwilligersorganisatie de Sluis voor activiteiten en maakt afspraken met onder andere Zaankanters voor Elkaar, voetbalverenigingen en het zwembad.
Hoe voorkomt de gemeente overlast voor omwonenden?
De gemeente houdt rekening met de omgeving door strikte voorwaarden te stellen aan wie er opgevangen wordt. Daarnaast wordt de situatie continu gemonitord.
Direct omliggende bedrijven kunnen lid worden van de Whatsappgroep waarin medewerkers van de gemeente, wijkagent en locatiemanager van het COA ook zitten. Signalen kunnen daarin direct gemeld worden en dan zal er actie op worden ondernomen. Eventuele klachten kunnen ook gemeld worden via de website van de gemeente óf door een mail te sturen naar noodopvang@zaanstad.nl.
In hoeverre zijn inwoners betrokken bij de besluitvorming over deze opvanglocatie?
De gemeente Zaanstad volgt bij besluitvorming altijd de wettelijke regels en democratische processen. Voor de opvanglocatie aan de Gerrit Bolkade zijn alle vereiste stappen zorgvuldig doorlopen.
Er zijn meerdere informatiebijeenkomsten georganiseerd voor omwonenden en direct omliggende bedrijven. Met deze bedrijven is ook nog apart gesproken.
Hoe worden omwonenden en bedrijven betrokken?
Omwonenden en bedrijven zijn op verschillende momenten en manieren betrokken in het proces. Er is bijvoorbeeld een app-groep waarin vragen en actuele informatie gedeeld wordt.
Daarnaast hebben sommige ondernemers en inwoners aangegeven dat zij willen bijdragen, bijvoorbeeld door activiteiten of werkzaamheden te organiseren voor de bewoners. Het COA neemt hierin het voortouw en werkt samen met vrijwilligersorganisatie Stichting De Sluis om activiteiten te plannen voor de bewoners van de pontons.
Waarom zijn pontons gekozen als opvanglocatie?
In 2022 onderzocht gemeente Zaanstad aanmeerlocaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, vanwege een nog openstaande taakstelling en beperkte mogelijkheden op het land. Omdat een zeecruiser niet bij Pontmeyer kon aanmeren, was de Gerrit Bolkade de enige optie vanwege de benodigde capaciteit.
In de zomer van 2022 is afgesproken dat Zaanstad geen nieuwe opvang voor Oekraïners maar voor asielzoekers zou organiseren. Het COA besloot daarop het aantal opvangplekken aan de Gerrit Bolkade te maximaliseren tot 1.000, gezien de hoge nood.
De pontons bieden een snelle en flexibele oplossing voor de opvang van een groot aantal mensen. Ze voldoen aan de benodigde veiligheids- en comforteisen en maken efficiënt gebruik van beschikbare ruimte.
Waarom start de opvang juist nu?
De opvang start vanaf woensdag 27 november 2024 omdat het COA aan alle veiligheidsvoorwaarden heeft voldaan en het college van Zaanstad dit heeft besloten.
Kan ik als inwoner iets doen om te helpen?
Ja, u kunt zich aanmelden als vrijwilliger via noodopvang@zaanstad.nl. Denk bijvoorbeeld aan het geven van taallessen of het organiseren van activiteiten.
Waar kan ik terecht met mijn vragen of zorgen?
Kijk op zaanstad.nl/opvang voor meer informatie of neem contact op met de gemeente via noodopvang@zaanstad.nl.