Voor professionals

Samen met inwoners, vrijwilligers en partnerorganisaties zorgt de gemeente ervoor dat nieuwkomers in Zaanstad meteen mee kunnen doen.  Lees hier meer over de Zaanse aanpak. 

Sinds 2022 begeleidt de gemeente nieuwkomers bij hun inburgering.  Daarvoor heeft gemeente Zaanstad een Gemeentelijk Team Inburgering ingericht. De gemeente werkt met een zogenaamde doorlopende lijn: van opvang naar inburgering. 

De Begeleider Inburgering begeleidt de nieuwkomer. Richting werk, opleiding en passend taalaanbod. Het Gemeentelijk Team Inburgering volgt ook de voortgang van de inburgering.

De participatieverklaring is een verplicht onderdeel van de inburgering. Zo maken nieuwkomers kennis met de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. Zoals gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Het recht om jezelf te ontplooien door onderwijs. Het mogen kiezen van je partner en het recht om je eigen mening te uiten.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid bepaalt hoeveel vergunninghouders de gemeente moet huisvesten. Het aantal wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Het aantal hangt af van het aantal inwoners van een gemeente. Hoe meer inwoners, hoe groter het aantal mensen. De asielstatushouders komen pas naar Zaanstad als ze een woning hebben gekregen.

In Zaanstad willen we nieuwkomers zo snel en zo volwaardig mogelijk laten meedoen. Meedoen is in Zaanstad meer dan alleen werk. Het gaat ook over een zinvolle dagbesteding, vrijwilligerswerk, mensen ontmoeten. En het kennen van de Zaanse normen en waarden. 

Koersdocument Veranderopgave Inburgering 

In de Routekaart Inburgering staat welke organisaties een rol hebben bij de inburgering van nieuwkomers in Zaanstad.

 

Hebt u vragen? Opmerkingen? Of een goed idee? Neem contact met ons op.

Contactgegevens

Stuur een mail naar: nieuwkomers@zaanstad.nl. Het Gemeentelijk Team Inburgering neemt contact op. Wilt u liever bellen? Dat kan via 14075. Vraag naar Gemeentelijk Team Inburgering.