Erkenning (ongeboren) kind

Erkenning betekent dat u juridisch ouder wordt van een kind als u niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met de moeder. U hoeft daarvoor niet de biologische ouder te zijn. Een erkenner moet minimaal 16 jaar oud zijn. Een kind kan maar 2 juridische ouders hebben. U kunt daarom alleen een kind erkennen dat nog niet 2 juridische ouders heeft. Ook moet het kind in leven zijn. Een kind erkennen kan in elke gemeente ongeacht waar het kind is geboren of waar het woont. Meestal vindt erkenning plaats in de geboorte- of woongemeente.

Als de moeder niet in Nederland staat ingeschreven moet zij een bewijs uit het land waar ze staat ingeschreven meenemen waaruit haar burgerlijke staat en de nationaliteit blijkt. Dit geldt ook wanneer de moeder op huwbare leeftijd pas in Nederland is komen wonen. Een duomoeder kan juridisch ouder worden door het kind te erkennen of te adopteren.

Afspraak maken

U kunt online een afspraak maken of bellen naar 14 075.
Wegens omstandigheden kan het langer duren om een afspraak te maken. Excuses voor het ongemak.

Het voordeel van erkenning tijdens de zwangerschap is dat het kind juridisch gezien meteen 2 ouders heeft, ook als er voor de geboorteaangifte iets gebeurt met de persoon die het kind heeft erkend. Daarom is het advies voor deze optie te kiezen, ook bij een tweede of volgend kind uit dezelfde relatie. De erkenner moet persoonlijk aanwezig zijn voor de erkenning van het ongeboren kind.

U (de moeder) moet persoonlijk mee komen als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt. Dit geldt alleen voor het eerste kind uit de relatie. Als het kind na erkenning de achternaam van u (van de moeder) krijgt, kunt u schriftelijk toestemming geven voor erkenning en hoeft u niet aanwezig te zijn. Ook voor een tweede (of volgend) kindje moet de moeder schriftelijk toestemming geven voor de erkenning.

Als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft en de erkenner wel, dan is het van belang om al tijdens de zwangerschap het kind te erkennen. Het kind heeft dan vanaf de geboorte een vader en de Nederlandse nationaliteit.

Benodigdheden

Bij de erkenning moeten beiden een geldig legitimatiebewijs overleggen en eventueel onderstaand ingevuld formulier.

bijlage – formulier schriftelijke toestemming moeder

Afspraak

Het erkennen van een kind is alleen op afspraak. Let op: we nemen uw verzoek alleen in behandeling als 1 van de ouders in de gemeente Zaanstad woont. U kunt online een afspraak maken of bellen naar 14 075.

Als u de erkenning gelijktijdig met de geboorteaangifte doet moet dit plaatsvinden in de gemeente waar het kind is geboren. De erkenner moet persoonlijk aanwezig zijn voor de erkenning van het kind. U (de moeder) moet persoonlijk mee komen als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt. Dit geldt alleen voor het eerste kind uit de relatie. Voor een tweede (of volgend) kindje moet de moeder schriftelijk toestemming geven voor de erkenning. De naam van de erkenner komt op pagina 2 van de geboorteakte te staan. De geboorteakte wordt namelijk eerst gemaakt en de erkenning wordt daar later aan toegevoegd.

Benodigdheden

Bij de erkenning moeten beiden een geldig legitimatiebewijs overleggen en eventueel onderstaand ingevuld formulier.

bijlage – formulier schriftelijke toestemming moeder

Afspraak

U kunt online een afspraak maken of bellen naar 14 075.

Een (ouder) kind kunt u na de geboorteaangifte alsnog erkennen. Dat kan in elke Nederlandse gemeente. De erkenner moet persoonlijk aanwezig zijn voor de erkenning van het kind. In de gemeente Zaanstad kan dit alleen op afspraak. U kunt voor een afspraak bellen naar 14 075.

Gezamenlijk gezag door erkenning vanaf 1 januari 2023

\Erkent u als ongehuwde of niet-geregistreerde partner een kind? Dan krijgt u automatisch het gezamenlijk gezag met de moeder. Er zijn uitzonderingen. Dit geldt vanaf 1 januari 2023.

Benodigdheden

Bij het erkennen van een kind moeten beiden een geldig legitimatiebewijs overleggen en een geboorteakte van het kind meenemen als deze niet in gemeente Zaanstad is geboren. Is het te erkennen kind 12 jaar of ouder dan moet u van het kind ook een geldig legitimatiebewijs tonen.

bijlage – formulier schriftelijke toestemming moeder na geboorteaangifte

Het kind is jonger dan 12 jaar

Om het kind te kunnen erkennen moet de moeder toestemming geven. De moeder moet persoonlijk mee komen als zij wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt.

Het kind is tussen de 12 en 16 jaar oud

Bij het erkennen van een kind vanaf 12 jaar moeten de moeder en het kind schriftelijke toestemming geven voor de erkenning. De moeder en het kind moeten persoonlijk mee komen als zij willen dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt.

Is het kind 16 jaar of ouder, dan is alleen toestemming van het kind nodig.

Afspraak

Het erkennen van een kind is alleen op afspraak. Let op: we kunnen uw verzoek alleen in behandeling nemen als 1 van de ouders in de gemeente Zaanstad woont. U kunt online een afspraak maken of bellen naar 14 075.

Erkenning is niet mogelijk als het kind al 2 juridische ouders heeft (bijvoorbeeld door adoptie of erkenning door een ander persoon). Ook is erkenning niet mogelijk als de moeder hiervoor niet (schriftelijk of in persoon) toestemming geeft.

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte van erkenning op. Dit is gratis.

Erkenningsakte

Als u een afschrift van de akte van erkenning wilt hebben, zijn daar wel kosten aan verbonden. Een akte kost € 15,70.

Een er­ken­nings­ak­te is een tij­de­lijk do­cu­ment als het kind een Ne­der­land­se ge­boor­te­ak­te heeft. Want de ge­ge­vens uit de er­ken­nings­ak­te wor­den dan toe­ge­voegd aan de ge­boor­te­ak­te. De er­ken­nings­ak­te wordt niet be­waard. Moet u de er­ken­ning aan­to­nen? Vraag dan de geboorteakte op.

Erkent u als ongehuwde of niet-geregistreerde partner een kind? Dan krijgt u automatisch het gezamenlijk gezag met de moeder. Er zijn uitzonderingen. Dit geldt vanaf 1 januari 2023.

Meer informatie over gezag vindt u op de website van Rijksoverheid: Ouderlijk gezag

Bij de erkenning kunt u ook kiezen welke achternaam uw kind krijgt. Hiervoor moeten beide ouders aanwezig zijn. Als u de achternaam hebt gekozen kunt u dit (meestal) niet meer veranderen. De naamskeuze die u hebt gedaan bij uw eerste kind, geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Lees meer over de keuze van de achternaam.