Dubbele achternaam voor al geboren kinderen

Sinds 1 januari 2024 is het mogelijk voor een dubbele achternaam te kiezen. Dit is een combinatie van de achternamen van moeder, vader en/of duo-moeder.

Overgangsregeling

Er is een overgangsregeling voor kinderen geboren tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023. Is uw eerste kind geboren op of na 1 januari 2016 en wilt u uw kind(eren) een dubbele achternaam geven? Dan kunt u dit vastleggen bij de gemeente. Hiervoor maakt u een afspraak ‘dubbele achternaam/naamskeuze’. Beide ouders moeten bij de afspraak aanwezig zijn.

Maak de keuze in 2024

Belangrijk is dat u de keuze in 2024 vastlegt bij de gemeente. Daarna kan het niet meer. We verwachten dat veel ouders de achternaam van hun kind in 2024 willen wijzigen. Het is mogelijk dat het even duurt voor u uw afspraak kunt maken.

Afspraak maken

De afspraak ‘dubbele achternaam/naamskeuze’ doet u bij voorkeur bij de gemeente waarin u woont of bij de gemeente waar uw oudste kind is geboren.

Let op

Beide ouders moeten bij deze afspraak aanwezig zijn.

Kiezen voor een dubbele achternaam is mogelijk als:

  • Uw oudste kind is geboren tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023
  • U bent getrouwd, u een geregistreerd partnerschap heeft of u uw kind(eren) heeft erkend. Er zijn dus 2 juridische ouders.
  • Beide ouders het eens zijn over de te geven achternamen.
  • U hiervoor een afspraak maakt in 2024 en beide ouders bij deze afspraak aanwezig zijn. Vanaf 1 januari 2025 kunt u geen gebruik meer maken van deze overgangsregeling.

Let op

U kunt de achternaam van uw kind(eren) alleen wijzigen naar een dubbele achternaam. U kunt dus niet nu kiezen voor wijziging naar alleen de achternaam van de andere ouder.

Het wijzigen van de achternaam van al geboren kinderen naar een dubbele achternaam is niet gratis.

De kosten hiervoor zijn landelijk vastgesteld:

  • Naamskeuze eerste kind: € 75
  • Naamskeuze elk volgend kind: € 50

Verandert u de achternaam van uw kind en heeft uw kind al een eigen identiteitsbewijs? Dit identiteitsbewijs is niet meer geldig. Zodra u een bevestiging heeft ontvangen van het verwerken van de naamswijziging, kunt u een afspraak maken voor de aanvraag van een nieuw identiteitsbewijs. Het nieuwe identiteitsbewijs betaalt u zelf.

Sinds 1 januari 2024 kunnen inwoners ook de oudere (adoptie)kinderen alsnog een dubbele achternaam geven. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • Het oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016
  • Als iemand met dezelfde partner meer kinderen heeft, krijgen zij automatisch ook deze dubbele achternaam. Voor geadopteerde kinderen gelden extra regels.
  • Inwoners kunnen de dubbele achternaam voor de oudere kind(eren) aanvragen bij de gemeente tot 1 januari 2025.